Radio Fiction Desk - a ajuns la cea de - a V -a ediție!
În acest an, vor intra în concurs elevii-actori din patru licee Bucureștene: Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”, Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu”, Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" și Liceul Teoretic ”Dante Alighieri”. Fiecare trupă de elevi-actori va înregistra radiofonic, în studiourile Teatrului Național Radiofonic, câte o piesă de teatru, pe care o veți putea asculta și nota pe sittul nostru!
Succes participanților ediției a V-a ”Radio Fiction Desk- 2019”!
Prin derularea proiectului „Radio Fiction Desk”, Teatrul radiofonic câștigă, cu fiecare ediție, atât interesul cât și admirația actualei generații, în special al liceenilor bucureșteni. Lecția de viață primită de elevii-actori din liceele bucureștene, prin participarea la acest proiect, demonstrează tuturor cât de utilă poate fi colaborarea artistică între profesioniști și adolescenți.
Creativitatea tinerilor actori amatori, originalitatea și curajul acestora de a se exprima într-o formă de manifestare artistică, nouă pentru ei, care îmbină mijloace tehnice consacrate – înregistrarea și prelucrarea sonoră într-un studio de teatru radiofonic, unic în peisajul cultural național - cu tehnica on-line, postarea și votarea pieselor înregistrate de elevii-actori pe site-ul tnr.srr, pagina Radio Fiction Desk – conferă acestui proiect forță artistică, vitalitate și dinamism.
Dorința de competiție, exprimarea trăirilor afective prin interpretarea personajelor, jocul de-a timpul, prin parcurgerea unor texte și situații diferite, toate derulate în Studioul T1, „Mihai Zirra”, al Societății Române de Radiodifuziune, oferă liceenilor participanți la proiect posibilitatea acumulării unor experiențe inedite, dar și generatoare de drumuri noi în viață.
Radio Fiction Desk 2019 își propune să continue colaborarea cu noi trupe de teatru din liceele bucureștene, pentru dinamizarea activității acestora, creșterea nivelului de interpretare artistică, pentru apropierea și împărtășirea secretelor unei profesii care cere, deopotrivă, devotament și talent.
Per aspera ad astra (pe căi anevoioase se ajunge către stele) este dictonul care exprimă cel mai bine legătura dintre aspirațiile artistice ale liceenilor actori de performanțele de excepție ale truditorilor profesioniști de pe scena Thaliei!
Le dorim, tuturor, mult succes!
„Radio Fiction Desk”
este un proiect – concurs care își propune colaborarea cu
trupe de actori formate din elevi ai liceelor bucureștene pentru a
realiza spectacole profesioniste de teatru radiofonic.
-
Prima ediție a proiectului s-a derulat pe parcursul anului 2015, cu participarea a patru unități de învățământ bucureștene: Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Colegiul Național „Iulia Hașdeu” și Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”.
-
A doua ediție a proiectului s-a derulat pe parcursul anului 2016, cu participarea altor patru unități de învățământ bucureștene : Colegiului Național de Informatică ”Tudor Vianu”, Colegiul Național ”Mihai Viteazul”, Colegiul Național ”Spiru Haret” și Liceul Teoretic ”Dante Alighieri”.
-
A treia ediție a proiectului s-a derulat pe parcursul anului 2017, cu participarea altor patru unități de învățământ bucureștene Colegiul Național "Ion Neculce", Colegiul Național "Gheorghe Șincai", Școala Centrală și Colegiul Național "Cantemir Vodă'.
-
A patra ediție a proiectului s-a derulat pe parcursul anului 2018, cu participarea a patru unități de învățământ bucureștene: Colegiul Național ” Mihai Eminescu” și de elevii-actori de la Clubul Copiilor Sector 6, Liceul Teoretic ”Tudor Vladimirescu”, Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” și Colegiul Național ”Sfântul Sava”.
În toate cele patru ediții, la finalul fiecăruia dintre cele patru stagii de pregătire, elevii au înregistrat radiofonic piesele de teatru repetate. Înregistrările s-au desfășurat în studioul „Mihai Zirra”, al Societății Române de Radiodifuziune, sau în alte locații, în funcție de abordarea regizorală a textului, la fel ca oricare altă piesă de teatru radiofonic. Spectacolele au fost postate, după postprocesare, pe site-ul tnr.srr.ro, pagina radiofictiondesk.srr.ro, în succesiunea realizării lor.
Toate piesele de teatru radiofonic finalizate au fost ascultate și notate de către elevi, de profesori, dar și de alți ascultători fideli ai teatrului radiofonic. Fiecare ediție s-a încheiat, în luna decembrie, prin desfășurarea unei Gale de premiere - "Radio Fiction Desk" în sala Centrului Național de Artă - "Tinerimea Română". Juriile de specialitate, formate din personalități marcante ale scenei teatrale românești, invitați în workshop- urile din liceele participante și specialiști ai Redacției Teatrul Național Radiofonic, au oferit premiile mult așteptate: ”Premiul de popularitate”, Locurile I, II, III, Mențiune , ”Premiul pentru interpretare radiofonică feminină”, ”Premiul pentru interpretare radiofonică masculină” și „Premiul special al juriului”.
În cele patru ediții, derulate până în prezent, am avut bucuria de a întâlni tineri care iubesc teatrul, dascăli devotați care se dedică sprijinirii acestei activități și care, împreună, au participat cu entuziasm la acest concurs, la această experiență dramatică unică - cea a înregistrării de piese de teatru radiofonic. Spectacolele de teatru au o existență efemeră. După ce s-au încheiat ele continuă să mai existe doar în amintirile spectatorilor și actorilor, amintiri care se estompează cu trecerea timpului. Înregistrările de teatru radiofonic, însă, dăinuie în timp și permit ca, peste ani, interpreții, dar și ascultătorii, să ”călătorească” în trecut, pentru a se redescoperi exact așa cum au fost la momentul respectiv.
Proiectul are un impact puternic în rândurile tuturor elevilor, nu doar al actorilor-elevi, dar și al profesorilor, ceea ce ne determină să îl continuăm, cu entuziasm și bucurie, și în anul 2019.
Liceele care participă în proiectul-concurs „Radio Fiction Desk” în acest an sunt:
- Colegiul Național ”Gheorghe
Șincai"
- Colegiul Național de Informatică
”Tudor Vianu”
- Liceul de Arte Plastice ”Nicolae
Tonitza”
- Liceul Teoretic ”Dante Alighieri”
Proiectul „Radio Fiction Desk” este realizat de Societatea Română de Radiodifuziune prin Redacția Teatrul Național Radiofonic în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și având ca partener instituțional Primăria Municipiului București.