Ascultă e-teatru

Anul Caragiale la Teatrul Național Radiofonic


Teatrul Național Radiofonic a marcat Anul Caragiale (30 ianuarie 2012- 30 ianuarie 2013), prin numeroase creații artistice, după texte mai mult sau mai puțin cunoscute ale marelui dramaturg, dar și scenarii radiofonice noi, inspirate din opera inegalabilului titan al culturii române.

Spectacolele radiofonice au adus în atenția ascultătorilor, interpretări de excepție ale actorilor Teatrelor Naționale din Iași, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Sibiu, reunite în proiectul "Țara lui Caragiale" - schițe contemporane despre momente trecute... sau invers !? derulat sub atenta îndrumare a regizorului Mihai Lungeanu, precum și montări regizorale semnate de: Alexa Visarion, Alexandru Dabija, Alexandru Darie și Dragoș Galgoțiu reunite în cadrul proiectului "Cvartet regizoral".

Regizorul artistic Gavril Pinte creează un scenariu radiofonic original "Conu Leonida Popescu" după "Conu Leonida față cu reacțiunea" de Ion Luca Caragiale, cu două Interludii onirice și un Epilog după Cristian Popescu, spectacol inedit, având în distribuție actori ai Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu.

"La botu' calului sau tihna, moftul și taclaua" (în spațiul carpato-danubiano-pontic), scenariu radiofonic după schițele "Repaus dominical", "Zig-Zag", "Ultima emisiune" de Ion Luca Caragiale și după nuvela "Călătorului îi șade bine cu drumul" de Alexandru Bratescu-Voinesti, Cezarina Udrescu este cea care semnează scenariul și regia artistică, spectacol interpretat magistral de Horațiu Mălăele și actorii Teatrului Alexandru Davilla din Pitești.

Echipa Teatrului Național Radiofonic, a adus în atenția publicului ascultător interpretări valoroase, "voci speciale" pe o "scenă specială", după un periplu prin Teatrele Naționale ale marilor orașe ale țării, alături de actorii Teatrelor Bucureștene, voci îndrăgite de dumneavoastră și care în acest proiect ne-au stat alături în spectacolul "Napasta", regia artistică Dan Puican, iar la Teatrul Național Radiofonic pentru Copii în "Cei trei fii de împărat și porunca părintească" și în Două povestiri de Ion Luca Caragiale: "Dintr-un vechi catastif" și "O vizită la Berlin", difuzate în încheierea Anului Caragiale, chiar de ziua nașterii lui Nenea Iancu - regia artistică: Vasile Manta.

Radio România, prin Radio România Cultural și Radio România Actualități a adus în casele dumneavostră, în premieră, producțiile Teatrului Național Radiofonic, a organizat audiții cu public în avanpremieră și conferințe de presă, marcând Anul Caragiale, an așezat sub semnul artei, an când îi evocăm cu toții personalitatea artistică a Marelui Ion Luca Caragiale."Caragiale Short-Cut"

Data premierei: 28 ianuarie 2012

Fragmente aparținând întregii opere literare lăsate posterității de I.L.Caragiale
Scenariul radiofonic și regia artistică: Mihai Lungeanu


"Cei trei fii de împărat și porunca părintească"

Data premierei: 27 mai 2012

Adaptarea radiofonică: Maria Ioana Vasiloiu
Regia artistică: Vasile Manta.


"La botu' calului sau tihna, moftul și taclaua"

Data premierei: 26 mai 2012

Scenariul și regia artistică: Cezarina Udrescu


Un cvartet regizoral redutabil

Alexa Visarion, Alexandru Dabija, Alexandru Darie și Dragoș Galgoțiu


"Conu' Leonida Popescu"

Data premierei: 3 august 2012

După "Conu' Leonida față cu reacțiunea" de Ion Luca Caragiale, cu două Interludii onirice și un Epilog după Cristian Popescu.
Regia artistică: Gavriil Pinte.
În distribuție, actori ai Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu.


Două povestiri de Ion Luca Caragiale - "Dintr-un vechi catastif'' și "O vizită la Berlin"

Data premierei: 30 ianuarie 2013

Dramatizare radiofonică de Ioana Maria Vasiloiu.
Regia artistică, producția și coloana sonoră: Vasile Manta.

"Țara lui Caragiale" - schițe contemporane despre momente trecute... sau invers!?

O întâlnire provocatoare nu numai cu replici semnate de "nemuritorul" Caragiale, dar și cu adevarate personaje, interpretate cu har și prospețime de actori celebri ai Teatrelor Naționale din Iași, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Timișoara.
Regia artistică: Mihai Lungeanu, inițiatorul și coordonatorul proiectului.


"Năpasta"

Data premierei: 17 decembrie 2011

Adaptarea radiofonică și regia artistică: Dan Puican.

Coordonator marketing: Gabriela Tăchescu
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro