Ascultă e-teatru

Arhiva Radio Fiction Desk / Evenimentele anterioare

Proiectul „Radio Fiction Desk” 2017

Miercuri, 15 Februarie 2017
 

Radio Fiction Desk” este un proiect – concurs, care își propune colaborarea cu  trupe de actori formate din elevi ai liceelor bucureștene, pentru a realiza spectacole profesioniste de teatru radiofonic.

Prima ediție a proiectului s-a derulat pe parcursul anului 2015, cu participarea a patru unități de învățământ bucureștene: Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Colegiul Național „Iulia Hașdeu” și Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”.A doua ediție a proiectului s-a derulat, un an mai târziu, cu participarea a altor patru unități de învățământ bucureștene : Colegiului Național de Informatică ”Tudor Vianu”, Colegiul Național ”Mihai Viteazul”, Colegiul Național ”Spiru Haret” și Liceul Teoretic ”Dante Alghieri”

În cele două ediții, la finalul fiecăruia dintre cele patru stagii de pregătire, elevii au înregistrat radiofonic, de o manieră profesionistă, piesele de teatru pregătite. Înregistrările s-au desfășurat în studioul „Mihai Zirra”, al Societății Române de Radiodifuziune, apoi înregistrările au fost postate pe site-ul tnr.srr.ro, pagina radiofictiondesk.srr.ro, în succesiunea realizării lor.

Toate piesele de teatru radiofonic, astfel postate, au fost ascultate și notate de către elevi, de profesori, dar și de alți ascultători fideli ai teatrului radiofonic. Fiecare ediție s-a încheiat, în luna decembrie, prin desfășurarea, în sala Centrului Național de Artă - "Tinerimea Română", a câte unei Gale de premiere - "Radio Fiction Desk". Juriile de specialitate, formate din personalități marcante ale scenei teatrale românești și specialiști ai Redacției Teatru, au oferit premiile mult așteptate: ”Premiul de popularitate”, Locurile IIIIII, Mențiune , ”Premiul pentru interpretare radiofonică feminină”, ”Premiul pentru interpretare radiofonică masculină” și „Premiul special al juriului”.

În cele două ediții, derulate până în prezent, am avut bucuria de a întâlni tineri care iubesc teatrul, dascăli devotați care se dedică sprijinirii acestei activități și care, împreună, au participat cu entuziasm la acest concurs, la această experiență dramatică unică - cea a înregistrării de piese de teatru radiofonic. Spectacolele de teatru au o existență efemeră. După ce s-au încheiat ele continuă să mai existe doar în amintirile spectatorilor și actorilor, amintiri care se estompează cu trecerea timpului. Înregistrările de teatru radiofonic însă, dăinuie în timp și permit ca, peste ani, interpreții, dar și ascultătorii, să ”călătorească” în trecut, pentru a se redescoperi exact așa cum au fost la momentul respectiv.

Proiectul are un impact puternic în rândurile tuturor elevilor, nu doar a actorilor-elevi, dar și al profesorilor, ceea ce ne determină să îl continuăm, cu entuziasm și bucurie, și în anul 2017.

Liceele care participă în proiectul-concurs „Radio Fiction Desk” în acest an sunt:

  • Colegiul Național Gheorghe Șincai

  • Colegiul Național „Ion Neculce”

  • Școala Centrală

  • Colegiul Național „Cantemir Vodă”


Proiectul „Radio Fiction Desk” este realizat de Radio România prin Centrul Cultural Media, Redacția Teatru în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
Arhiva : 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro