Ascultă e-teatru

In actualitate

PREMIERĂ ABSOLUTĂ - Părintele DANIIL SANDU TUDOR – Rugul Aprins în Muntele Rarăului

Luni, 28 Decembrie 2020 , ora 7.21
 
 Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, marți, 29 decembrie 2020, de la ora 20.00, la Radio România Cultural, în cadrul proiectului Biografii, memorii: Părintele DANIIL SANDU TUDOR – Rugul Aprins în Muntele Rarăului.

Scenariul radiofonic: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Dan Puric. În distribuție: Mihai Bica, Dan Puric, Orodel Olaru, Mircea Constantinescu, Amalia Ciolan, Alexandru Nedelcu, Daniel Tudorică, Ovidiu Cuncea, Damian Victor Oancea, Pătru Gavril, Adrian Păduraru, Beatrice Rubică, Paul Simon Esperando, Ion-Costin Manoliu.

Dan Puric, Paul Simon Esperando,
Adrian Paduraru,
Mircea Constantinescu,
Costin Manoliu

Regia de montaj: Radu Verdeș și Robert Vasiliță.
Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu.
Muzica originală și regia muzicală: Paul Simon Esperando.
Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

În anul 2019, în cadrul proiectului Biografii, memorii, am început o serie de spectacole-document dedicate mișcării cultural-spirituale Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim din București și personalităților duhovnicești care au făcut parte din aceasta. Propunerea a venit din partea lui Ion-Costin Manoliu, autorul scenariilor radiofonice după care au fost realizate spectacolele și cel care a avut ideea de a-l invita pe Dan Puric să regizeze.

Dan Puric – despre invitația de a regiza la Teatrul Național Radiofonic

Costin Manoliu mi-a dat privilegiul de a nu mă mai simți singur, în sensul că, venind spre mine cu această propunere, de fapt, a fost singurul care mi-a propus, în acest amar de ani, să fac ceva concret, artistic, pentru martiri. A fost ca un frate întru Hristos, care a adus cu el, prin aceste documente mărturisitoare, o esență a acestui popor, de care nu se mai ocupă nimeni. Și atunci, am avut sentimentul pe care îl are un porumbel, care din greșeală a intrat într-o cameră: se zbate, se zbate și nu știe pe unde să iasă. La un moment dat, o mână invizibilă deschide un geam. Și prin fereastra aceea deschisă, el se reîntâlnește cu cerul. Pentru această oportunitate, de a mă reîntâlni cu cerul românesc, îi mulțumesc lui Costin Manoliu” - spune Dan Puric.

Dan Puric – regizorul artistic

Primele două spectacole, au fost prezentate în aprilie 2019: Lumina Rugului Aprins și Alexandru Codin Mironescu - Rugul Aprins: Calea întru lăuntrul inimii.Pe Muntele Sinai, dintr-un rug aprins care ardea și nu se mistuia, Dumnezeu S-a descoperit lui Moise ca Eu sunt - Ființa. Maica Domnului, Născătoarea de Dumnezeu, a purtat în pântece pe Dumnezeu-Fiul, fără să se mistuie. Rugul Aprins e și Rugăciunea necurmată, care arde neîncetat inima omului în care lucrează Duhul Sfânt. O triplă semnificație cu trimitere la cel Unul în trei ipostasuri: Dumnezeul veșnic și nemărginit, în care "trăim, ne mișcăm și suntem".

Anul acesta, în postul Sfintelor Paști, am prezentat cel de-al treilea spectacol-document în lumina Rugului Aprins: Sandu Tudor - Floarea de Foc a Rugului Aprins. Scenariul radiofonic alcătuit de Ion Costin Manoliu urmărește devenirea întru ființă a celui care avea să treacă la Domnul ca mucenic, în închisoarea de la Aiud, la 17 noiembrie 1962: Sandu Tudor - Ieroschimonahul Daniil de la Rarău.

Părintele Daniil Sandu Tudor - Rugul Aprins în Muntele Rarălului, cea mai recentă înfăptuire a Teatrului Național Radiofonic, închinată grupului de la Antim și mentorului său, difuzată în premieră absolută, marți, 29 decembrie 2020, de la ora 20.00, ne aduce în atenție moștenirea duhovnicească pe care Părintele Daniil de la Rarău o lasă nouă, celor de azi, și celor de mâine. Icoana acestui martir al neamului românesc e conturată prin scrierile și mărturisirile sale și întregită de cei care au fost martorii urcușului său duhovnicesc. Între aceștia: scriitorul și profesorul universitar Alexandru Codin Mironescu, ieromonahul Roman Braga, mitropolitul Ardealului - Antonie Plămădeală, ieromonahul Adrian Făgețeanu și cei cinci tineri studenți de atunci, ucenicii săi, care l-au urmat în închisoare, în urma unui proces înscenat, dintre care, astăzi, mai trăiește doar Nicolae Rădulescu.

Costin Manoliu – autorul scenariului radiofonic

"Dumnezeu este - pentru că suntem, spunea Părintele Daniil Sandu Tudor. Într-una dintre rugăciunile pe care credincioșii le citesc înainte de Sfânta Împărtășire, în rugăciunea Sfântului Simeon Metafrastul, îl rugăm pe Domnul Iisus Hristos să ne ridice din păcat, punându-ne înainte chipuri de pocăință. Prin cele patru spectacole-document dedicate mișcării spiritual-culturale Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim din București și personalităților duhovnicești care au făcut parte din aceasta, cu mijloacele teatrului radiofonic, ne-am dorit să vă punem înainte chipuri de pocăință. Ce poate fi mai pilduitor decât un om, un semen al nostru, care acum, în contemporaneitatea noastră, ajunge la măsurile sfințeniei! Părintele Daniil Sandu Tudor, inițiatorul și inima grupului de la Antim, a înțeles că adevărata împlinire a călătoriei noastre pământești nu poate fi decât cea a biruinței Vieții în Sfințenie, că a-L cunoaște și a se uni cu Dumnezeu este menirea omului. În tinerețe, la Muntele Athos, ziaristul Sandu Tudor a aflat de taina Liturghiei lăuntrice a isihaștilor. În miezul existențial al ființei noastre, pe care călugării îl numesc inimă, e Dumnezeu - pecetea personalității noastre. De atunci, treptat, Rugăciunea inimii s-a așezat în centrul preocupărilor sale. Astăzi, Părintele Daniil Sandu Tudor, ni se descoperă și ca un uriaș poet mistic al României, un urmaș - în această privință - al Sfântului Simeon Noul Teolog, cu ale sale Imne Divine. Ne-a dăruit minunatul IMN ACATIST LA RUGUL APRINS AL NĂSCĂTOAREI DE DUMNEZEU, la citirea căruia mulți credincioși s-au vindecat sufletește și trupește; ne-a lăsat și alte acatiste și poezii duhovnicești înălțătoare.

Am lucrat la acest spectacol-document împreună cu mulți (actori și regizori) dintre cei care de-a lungul anilor ne-au fost alături la realizarea producțiilor din seria Biografii, memorii, coordonată de Magda Duțu, căreia îi mulțumim pentru grijă și ocrotire.

Prietenul meu, Mihai Bica, dând glas cuvintelor Părintelui Daniil Sandu Tudor, face din nou dovada că este între acei rari actori care reușesc să interiorizeze și să adâncească sensul unul text duhovnicesc și să-l redea slujind Adevărul. Îi mulțumim pentru toate împreună-lucrările din ultimii 20 de ani.

Dan Puric, în calitate de regizor artistic, a îndrumat și a însuflețit întreaga echipă de actori, a dat spectacolului echilibru, ritm și o cutremurătoare actualitate. Îi mulțmim că și pe această cale și-a urmat chemarea sa de mărturisitor creștin.

Paul Simon Esperando, prin muzica originală pe care a compus-o, inspirat, a creat un univers sonor adecvat fiecărei situații dramatice, amintindu-ne că muzica este arta libertății.

Ne-au sprijinit, ca de obicei, cu răbdare și bună-voință, Mirela Georgescu – ing. regizor tehnic și Milica Creiniceanu - regizor de studio.

Părintele Daniil - Rugul Aprins în Muntele Rarălului, om-rugăciune, a trecut la Domnul în închisoarea din Aiud, la 17 noiembrie 1962. Încercările de a descoperi locul înhumării nu au condus nicăieri: trecere desăvârșit împlinită” – mărturisește Ion-Costin Manoliu.

Ovidiu Cuncea, Costin Manoliu,
Mircea Constantinescu, Adrian Paduraru

Marți, 29 decembrie 2020, la Radio România Cultural, puteți asculta:

de la ora 19.00, Sandu Tudor - Floarea de Foc a Rugului Aprins

de la ora 20.00, în premieră absolută, Părintele Daniil Sandu Tudor - Rugul Aprins în Muntele Rarălulu

Spectacolele se vor difuza și la Radio România Internațional:

sâmbătă, 2 ianuarie 2021, de la ora 23.00 - Sandu Tudor - Floarea de Foc a Rugului Aprins

sâmbătă, 9 ianuarie 2021, de la ora 23.00.- Părintele Daniil Sandu Tudor - Rugul Aprins în Muntele RarăluluiCoordonator de proiect: Magda Duțu


Fragment din spectacolul Părintele Daniil Sandu Tudor - Rugul Aprins în Muntele Rarăului
Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro