Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Hamlet de William Shakespeare Spectacol realizat in memoriam Alexandru Tocilescu

Joi, 18 Aprilie 2019 , ora 15.36
 
Teatrul Național Radiofonic al Societății Române de Radiodifuziune prezintă premiera Hamlet de William Shakespeare, cu Ion Caramitru, în regia artistică a lui Mihai Lungeanu. Audiția cu public se desfășoară marți, 23 aprilie 2019, ora 12:00, la sediul UNITER (str.George Enescu, nr.2-4), în prezența distribuției și a echipei de realizatori; difuzarea, în două părți, la Radio România Cultural, are loc sâmbătă, 4 mai 2019 și duminică, 5 mai 2019, ora 14:00.

Capodoperă a literaturii dramatice universale, piesa Hamlet a generat spectacole antologice în multe culturi teatrale, atât în epoci trecute, cât și în teatrul contemporan. Un astfel de spectacol de referință a fost montarea de la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” (premieră 1985), în regia lui Alexandru Tocilescu, cu Ion Caramitru în rolul Prințului Danemarcei. Printre performanțele acelui spectacol era și distribuția – aparținea unei trupe remarcabile, în acea perioadă, iar creația lui Ion Caramitru a fost una apreciată de specialiști și, în egală măsură, de public. Actorul s-a dovedit o prezență scenică electrizantă și a transmis, într-o perioadă de dictatură politică și control ideologic, tot dramatismul unui personaj supus dictaturii, asemenea oamenilor din România acelor ani.

Premiera radiofonică Hamlet propune „revizitarea” spectacolului de la „Bulandra” – in memoriam Alexandru Tocilescu, actualizată atât din perspectiva partiturilor actoricești, cât și a privirii lucide asupra societății românești de astăzi. Spectacolul radiofonic valorizează și experiențele scenice asumate de o parte dintre actorii care au făcut posibilă acea montare – Ion Caramitru, Marcel Iureș, Ion Cocieru, Sandu Mihai Gruia, Doru Ana, montare care s-a impus în prim-planul istoriei noastre teatrale. În premiera TNR, regizorul Mihai Lungeanu folosește un limbaj sonor subtil – care l-a și consacrat, de altfel, limbaj teatral împlinit prin personalitățile creative ale actorilor, distribuția fiind una fin articulată.

În interpretarea unică a lui Dan Grigore, spațiul sonor al premierei Hamlet include pasaje din Rachmaninov și Bach; el se deschide către o interpretare profund metafizică a tragediei damnatului Prinț care poate intra în dialog, și acum, cu fiecare om. În acest context, o contribuție majoră au avut-o și regizorii muzicali Patricia Prundea și Stelică Muscalu, din redacția Teatru a SRR.

Trebuie subliniat și faptul că premiera Hamlet a TNR oferă posibilitatea prezentării unui eveniment artistic care reflectă parte din cultura teatrală românească și implicit vorbește și despre identitatea românească.

Hamlet de William Shakespeare. Traducerea: Nina Cassian. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu

În
distribuție: Ion Caramitru, Marcel Iureș, Mariana Mihuț, Ion Cocieru, Mircea Rusu, Dorin Andone, Răzvan Popa, Mihai Verbițchi, Silvana Mihai, Mihai Constantin, Liviu Lucaci, Alexandru Potocean, Gavriil Pătru, Tamara Crețulescu, Marius Bodochi, Lari Giorgescu, Sandu Mihai Gruia, Alexandru Georgescu, Doru Ana, Marcel Cobzariu

Redactor: Crenguța Manea
Regia de studio: Janina Dicu
Regia de montaj: Dana Lupu, Monica Wilhelm, Florin Bădic, Bogdan Golovei, Robert Vasiliță
Regia muzicală: Patricia Prundea și Stelică Muscalu
Regia tehnică: Codrin Lazăr

Spectacol realizat in memoriam Alexandru Tocilescu

La pian, maestrul Dan Grigore, asemenea montării Teatrului „Lucia Sturza Bulandra” (1985). Înregistrare aprilie 2019

Arhiva : 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro