Ascultă e-teatru

Arhiva Evenimente

Inovație la Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova Ediția a IV-a

Joi, 26 Mai 2016 , ora 19.01
 
Radio România organizează o conferință de presă la Grand Hotel Continental, sala Nicolae Grigorescu, în data de 30 mai, ora 17.00, cu ocazia deschiderii celei de a IV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova.

Grand Prix Nova este singurul festival de producții sonore care își propune ca temă inovația. Ediția din acest an confirmă o tradiție onorantă, aceea de a se situa sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României.

Cu o rapiditate impresionantă, Grand Prix Nova și-a creat o frumoasă reputație între festivalurile internaționale și, judecând după calitatea producțiilor, și-a definit riguros profilul incitându-i la mai multă originalitate pe creatorii de spectacol radiofonic din întreaga lume. Anul acesta Grand Prix Nova primește la București un număr record de participanți dornici să trăiască nu numai emoțiile concursului, ci și experiența unui eveniment cu platforme multiple oglindind diversitatea și creativitatea artiștilor din domeniul teatrului radiofonic.


Competiția

Personalități de pe toate continentele își vor disputa șase trofee la București, distincții dedicate celor două secțiuni - Spectacole Radiofonice și Forme Scurte. Din Australia până în Canada, tranzitând Europa dinspre Rusia sau Iran, spectacolele prezente la București vor oferi o panoramă unică a stilisticilor și reperelor culturale la nivel mondial.

Juriul format din patru personalități internaționale și un nume de marcă al creației radiofonice românești, va decide câștigătorii. Președintele juriului este anul acesta, Katharina RathouskaDirectorul Departamentului de Radio Drama și Literatură al Radiodifuziunii cehești, inițiator și producător al seriei de teatru scurt multipremiată internațional, Minute Plays, membru al bordului Radio Drama Group din cadrul EBU. Domniei sale i se vor alătura, Vijay Sadhu - Senior Executive, Programming Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU), Dmitri Plax Scriitor, producător și regizor în cadrul Departamentul Radio Drama (Radio Suedia), Stefano Gianotti – Compozitor, autor și interpret, dublu laureat al distincției Karl-Sczuka-Preis și Oana Cristea Grigorescu – Critic de teatru și jurnalist cultural la Radio România Cluj, doctor în muzică al Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj.

Secția competițională a festivalului Grand Prix Nova cuprinde patru zile de audiții la Grand Hotel Continental, Sala Grigorescu, din 31mai până pe 3 iunie. La finalul fiecărei zile vor avea loc discuții despre piesele sonore audiate cu membri juriului, competitori și participanți. Limba oficială a festivalului este limba engleză.

Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc în cadrul elegant al Palatului Elisabeta, sâmbătă, 4 iunie, ora 17.00.


Mai mult decât o competiție

Festivalul Grand Prix Nova dorește să devină și un generator de întâlniri culturale majore în spațiul bucureștean. Având convingerea că radioul îmbină cu abilitate înalta calitate artistică și comunicarea, festivalul își dorește să devină un spațiu privilegiat de vehiculare a valorilor autentice din țară și străinătate. De aceea, în 2016 Grand Prix Nova propune capitalei o serie de evenimente dedicate specialiștilor, dar și marelui public.


DADA la Grand Prix Nova

Centenarul DADA va fi celebrat de Radio România printr-un workshop în cadrul festivalului.

Joi, 2 iunie, ora 17.00, DADA 100 lansează invitația artiștilor, publicului și participanților din străinătate de a fi prezenți la o serie de audiții cu premiere dedicate fenomenului DADA, urmate de dezbateri.

Se vor asculta Fuchsiada de Urmuz, regia Gavriil Pinte și DADA Cabaret, adaptare de Mihai Lungeanu după Matei Vișniec

Spectacolul de teatru Meșterul Manole în cadrul Grand Prix Nova la Odeon

Sâmbătă, 4 iunie, ora 19.30, la Teatrul Odeon, Sala Studio, va avea loc o reprezentație în premieră națională cu spectacolul polonez Meșterul Manole.

Proiectul are la bază o piesă radiofonică de mare succes internațional - a fost prezentat la festivalurile Prix Maruliè din Hvar, Croația, și Prix Italia, 2014 și este inspirat de textul baladei populare românești așa cum a fost ea culeasă de Vasile Alecsandri. Spectacolul a fost premiat, pentru cea mai bună regie și cea mai bună muzică, în cadrul Festivalului „Două Teatre”, din Sopot.

Invitat de Radio România în parteneriat cu Institutul Polonez și Teatrul Odeon din București va fi oferit publicului românesc într-o reprezentație unică la Grand Prix Nova 2016.


Premiile Teatrului Național Radiofonic

Teatrul Național Radiofonic își onorează actorii dovedind încă o dată apreciere pentru ceea ce reprezintă specificul interpretării la microfon în reușita unui spectacol sonor. De aceea oferă anual, în cadrul ceremoniei de premiere a competiției internaționale Grand Prix Nova, distincții pentru performanțele cele mai vibrante ale anului precedent.

În 2016, selecția profesioniștilor se îndreapta cu admirație spre:

Florentina Tănase - Premiul pentru debut, în rolul Povestelnicul din spectacolul Rapunzel de Frații Grimm

Oana Maria Mărgineanu - Premiul pentru cel mai bun rol feminin - Cătălina Toderoiu - din spectacolele Cătălina Toderoiu Viteaza de la Jiu si Cătălina Toderoiu- Zbor spre libertate scenarii radiofonice de Ion-Costin Manoliu.

Marius Manole - Premiul pentru cel mai bun rol masculin, în Piotr Ilici Ceaikovski din spectacolul Ceaikovski de Nina Berberova


Federico Fellini și Teatrul Radiofonic

Teatrul Național Radiofonic lansează în premieră pe țară un eveniment unic în peisajul cultural românesc. Federico Fellini și Teatrul Radiofonic provoacă la redescoperirea personalității de anvergură mondială a cineastului italian. Deloc cunoscută în România, calitatea de scenarist pentru radio a lui Fellini va fi revelată iubitorilor de film și sunet cu prilejul a două evenimente de anvergură în cadrul Grand Prix Nova.

Duminică, 5 iunie, de la ora 18.00, în sala de concerte Mihail Jora a Radiodifuziunii române va avea loc spectacolul lectura Surpriza/În afara programului, după un text semnat de Federico Fellini și Nicola Manzari.

O demonstrație vie și amuzantă a modului în care se înregistrează un spectacol de teatru radiofonic, dar și un alt mod de apropiere față de universul fellinian, toate acestea, în viziunea lui Mihai Lungeanu care semnează regia și scenariul. I se alătură, în distribuție, artiști consacrați ai teatrului contemporan, precum Virgil Ogășanu, Ioana Calotă, Dan Condurache, Valentin Teodosiu, Petre Lupu , Gavril Pătru și studenți ai Universității de Artă Teatrală și Cinematografică ,, Ion Luca Caragiale” din București.

Intrarea este liberă.


Tot duminică, 5 iunie ora 17.30, în același foaier al sălii de concerte Mihail Jora, festivalul Grand Prix Nova devine rampa de lansare pentru producții radiofonice de inspirație felliniană.

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră națională, cinci spectacole sonore bazate pe scenarii radiofonice semnate de marele cineast Federico Fellini. Acestea vor putea fi ascultate la Radio România Actualități în datele de 6, 7 și 8 iunie de la ora 23.05.


Proiectul Federico Fellini și Teatrul Național Radiofonic este încununarea unei ample colaborări cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București prin implicarea Secțiilor Actorie și Scenografie. Astfel, piesele sonore pe scenarii de Fellini cuprind un număr record de debuturi actoricești selectate în urma unui casting amplu realizat cu studenții UNATC. De asemenea, imaginea proiectului este gândită și realizată de studenții la secția Scenografie Master 1 care vor organiza o expoziție pe temele propuse de scenariile felliniene, sub îndrumarea domnului Mihai Dorobanțu, profesor asociat și lect. univ. dr. Imelda Manu.


Aflat la a patra ediție, Grand Prix Nova 2016 susține în continuare performanța în inovație și face din București punctul de întâlnire al celor ce sunt acum sau vor deveni curând vizionarii viitorului pe unde sonore.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro