Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

95 de ani de teatru radiofonic românesc La aniversare, Teatrul Național Radiofonic își omagiază valorile

Luni, 19 Februarie 2024 , ora 13.09
 

La ceas de sărbătoare, Teatrul Național Radiofonic își omagiază valorile, dedicând repertoriul săptămânii aniversare uneia dintre cele mai pregnante personalități ale regiei radiofonice: doamna Elena Negreanu. „Rafinament, rigoare, sensibilitate, inteligență, uluitoare forță a expresiei dramatice, iată doar cateva dintre dimensiunile operei artistice ale regizorului Elena Negreanu, care au făcut din spectacolele semnate de domnia sa, un eveniment în repertoriul Teatrului Național Radiofonic”, afirma teatrologul Domnica Țundrea.

Regizor, actor, pedagog, artist plastic, iată doar câteva fațete ale activității artistice a rafinatului om de teatru Elena Negreanu, care a scris pagini de primă importanță în istoria Radioului public și a contribuit cu asupra de măsură la împlinirea profeției lui Tudor Vianu, cel care afirma, în iunie 1929, că „Teatrul Radiofonic trebuie să devină un adevărat Teatru Național”. Afirmația venea la doar câteva luni de la difuzarea primului spectacol radiofonic, la 18 februarie 1929, un eveniment de anvergură anunțat cu entuziasm de presa vremii: „Luni, 18 februarie, se joacă în studioul Societății Române de Radiodifuziune, din strada General Berthelot, delicioasa comedie, într-un act, intitulată Ce știa satul de V.Al. Jan, cu concursul eminenților artiști ai Teatrului Național: doamna Maria Filotti și domnul Romald Bulfinski. În broadcastingul românesc, producțiunea aceasta trebuie subliniată ca fiind prima încercare de a da teatru în studio”. Autorul piesei, care semna V.Al. Jan sau I. Valjan (pe numele său adevărat Ion Alexandru Vasilescu, de profesie avocat) era un scriitor de notorietate în epocă, piesele sale într-un act, adevărate bijuterii ale genului, fiind primite cu deosebită căldură atât de public, cât și de critica de specialitate. Acest prim spectacol radiofonic, difuzat în direct, a marcat momentul nașterii teatrului la microfon din România.

Au urmat sute și mii de înregistrări radiofonice, spectacole de înaltă valoare artistică capodopere ale literaturii românești și universale, în interpretarea celor mai mari actori sub bagheta maeștrilor regiei radiofonice. Unul dintre acestia este, desigur și Elena Negreanu, din a cărei creație radiofonică vă propunem patru titluri: Liliom de Ferenc Molnar, spectacol în a cărei distribuție se regăsesc monștri sacri ai teatrului românesc: Horațiu Mălăele, Valeria Seciu, Rodica Mandache, Dorina Lazăr, Victoria Mierlescu, Dan Condurache, Între 5 și 7 de Natača Tanská, un impresionant recital actoricesc susținut de inegalabila actriță Gina Patrichi și fantezia radiofonică Era armoniei de Roger Richard, în traducerea excepțională a scriitorului Romulus Vulpescu cu o distribuție de excepție: Radu Beligan, Marcel Anghelescu, Ion Lucian, Toma Caragiu, Cornel Vulpe, Marcel Gingulescu și Marian Hudac. Patru miniaturi radiofonice inspirate din proza lui George Călinescu, realizate de regizoarea Elena Negreanu în anii 1970 încheie repertoriul aniversar al săptămânii 19-22 februarie la Teatrul Național Radiofonic. Montările se vor difuza la Radio România Actualități, de la ora 23.05.

Elena Negreanu s-a născut în anul 1918, la Iași. După cursurile liceale, absolvite la București, a frecventat cursul de actorie la clasa reputatei profesoare Beate Fredanov. În anul 1945, este angajată crainică la Radiodifuziunea Română până în anul 1947, când, prin concurs, devine actriță la Teatrul Național. Din anul 1956 devine regizor artistic în redacția Teatru a Radiodifuziunii Române, unde montează numeroase spectacole din dramaturgia clasică și contemporană, națională și universală. În anii 2006 și 2008 prezintă în foaierul sălii Radio două expoziții de grafică personală care s-au bucurat de succes din partea publicului și a criticii de specialitate.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro