Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

„Vara în care mama a avut ochii verzi” în premieră la Teatrul Național Radiofonic

Joi, 13 Aprilie 2023 , ora 20.39
 

Teatrul Național Radiofonic prezintă, în premieră, în seria „Dramaturgi români contemporani”, joi, 20 aprilie 2023, de la ora 19:00, la Radio România Cultural, spectacolul radiofonic Vara în care mama a avut ochii verzi, după romanul omonim de Tatiana Țîbuleac. Dramatizarea și adaptarea radiofonică: Magda Duțu. Regia artistică: Diana Mihailopol. În distribuție: Rodica Mandache, Marius Manole, Marcela Motoc, Daniel Tudorică, Annemary Ziegler, Cristina Constantinescu, Violeta Berbiuc, Ion Marinescu, Daniel Tudor. Regia de montaj: Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

Marius Manole și
Rodica Mandache
Diana Mihailopol


Miercuri, 19 aprilie 2023, începând cu ora 12:00, Teatrul Național Radiofonic organizează, în avanpremieră, audiția cu public a acestui spectacol. Evenimentul va avea loc la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, în Foaierul Tapiseriei, la etajul 1, și se va desfășura în prezența actorilor din distribuție și a echipei de creație. Sunt invitați jurnaliști, oameni de teatru interesați de această montare radiofonică, ascultători fideli ai Teatrului Național Radiofonic. Intrarea este liberă.

Marius Manole și
Rodica Mandache
Distribuția la înregistrări


Tatiana Țîbuleac s-a născut la 15 octombrie 1978 în Chișinău, Republica Moldova. Este absolventă a Liceului „Iulia Hasdeu” din Chișinău; licențiată a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității de Stat din Moldova. Devine cunoscută publicului larg în 1995, când inițiază rubrica „Povești adevărate” în cotidianul Flux. Din 1999, face parte din echipa PRO TV Chișinău, în calitate de reporter, editor și prezentator de știri. Chiar dacă activitatea sa de jurnalistă în spațiul basarabean îi promitea o carieră de succes, a preferat se stabilească, în anul 2008, în Paris, urmându-și pasiunea pentru scris, în paralel cu cea pentru lumea audiovizualului. Debut editorial cu Fabule moderne, Editura Urma Ta, Chișinău, 2014; ediția a II-a, Editura Libris Editorial, Brașov, 2016. În 2017, publică romanul Vara în care mama a avut ochii verzi, care s-a bucurat de un succes instantaneu atât în spațiul francez, cât și în cel românesc, obținând Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Premiul revistei Observator cultural și Premiul Observator Lyceum (2018). Grădina de sticlă, al doilea roman al Tatianei Țîbuleac, apărut în 2018 la Editura Cartier, a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2019). Spectacolul radiofonic realizat anul trecut, după Grădina de sticlă, a fost prezentat în premieră absolută, de Teatrul Național Radiofonic, în cadrul proiectului „Dramaturgi români contemporani”, în regia lui Petru Hadârcă. Dramatizarea și adaptarea radiofonică, după romanul Grădina de sticlă – Magda Duțu.

Daniel Tudorică și Marius
Manole
Diana Mihailopol si Marcela
Motoc

Cu Vara în care mama a avut ochii verzi, Tatiana Țîbuleac a scris una dintre cele mai răscolitoare povești din literatura română contemporană.


Tatiana Țîbuleac a reușit un tur de forță cu acest prim roman al său.(…) Scurt și intens, romanul ei splendid, (…) în care o mamă bolnavă de cancer și un fiu așteaptă moartea împreună, impune o prozatoare de la care am cele mai mari așteptări. – consideră Radu Vancu.


Vara în care mama a avut ochii verzi vorbește despre cum lipsa de iubire poate lase oamenii singuri și nenorociți.– este de părere Luiza Vasiliu.


Întregul roman e negocierea unei împăcări între conștiința tulburată a tânărului și mama sa muribundă, care redescoperă într-o ultimă vară împreună, petrecută într-un sătuc francez, o liniște care le-a lipsit întreaga viață. (…) Paginile care-i pun față în față pe adolescentul care se îmblânzește sub soarele verii și pe mama sa muribundă care slăbește și pare a renaște în proximitatea morții sunt, o spun cu toată responsabilitatea, de cea mai înaltă calitate. Tatiana Țîbuleac a scris o carte absolut memorabilă.” – apreciază Bogdan-Alexandru Stănescu.


Romanul Vara în care mama a avut ochii verzi este deopotrivă, o carte a împăcării și o carte despre «nedragoste»; o poveste despre violență și despre cuvintele spuse în ultimul moment.” – concluzionează Cezar Gheorghe, cu ocazia interviului luat Tatianei Țîbuleac, în anul 2017, la Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, despre acest prim roman al ei.


Am scris capitolele cărții, dar mi-am dat seama îmi lipsește motivul pentru care am scris cartea. De ce mama? De ce își amintește el de mamă?. Și m-am întrebat cum îmi amintesc eu de un om. Întotdeauna, pornind de la un detaliu. Cineva mirosea a cafea. Cineva făcea plăcinte. Bunica avea o mână frântă, de exemplu. Și m am gândit ar fi bine ca Aleksy își amintească de un lucru. Atunci m-am gândit la ochi. Ochii sunt cel mai simplu lucru de care să-ți amintești. Și am început compun niște frânturi din această femeie pornind de la ochii ei. (…) Nu am vrut scriu o poveste din Basarabia, n-am vrut scriu ceva din România, ci ceea ce măcina pe mine în acel moment. Eu aveam o temă, aveam niște întrebări. Și pentru trebuia îi dau un pic de culoare și niște personaje, stând în Franța de atâția ani și plăcându-mi foarte mult satul francez, m-am gândit să-l fac acolo. (…) Nu putea spune am inventat chiar totul, există și lucruri din propria mea biografie. Nu neapărat la capitolul violență. Eu am fost un copil alintat, însă și eu am două surori moarte. Mama mea m-a născut după ce a avut deja doi copii morți. Au existat niște traume și în cazul nostru. Și, când am devenit eu mamă, lucrurile astea s-au amestecat cumva în capul meu și au izbucnit niște ches­tii poate latente, la care nu gândeam. Eu nu am fost niciodată foarte senină. Întotdeauna mi-a plăcut un pic drama, întotdeauna mi-au plăcut chestiile triste, gust din nostalgie, din emoțiile tari. Cartea este dură, dar este o duritate diferită de cea cu care ne am obișnuit noi astăzi. Este o duritate emoțională, pe care eu o văd peste tot. miră foarte mulți oameni spun așa ceva nu prea există. Ba există foarte des, mai mult decât ar trebui existe. Am simțit fac cuiva dreptate cu cartea asta. Poate pare un pic arogant. Când o scriam nu am vrut netezesc anumite lucruri. Mi-am zis am pornit pe drumul acesta și acum merg pe el pâ la capăt, așa cum văd eu lucrurile, așa cum simt eu lucrurile. Și, poate, cineva se va regăsi în asta. Cred este dură cartea, însă nu suficient de dură.” – mărturisește Tatiana Țîbuleac.


 Diana Mihailopol si ing. Mirela Georgescu


Diana Mihailopol – regizorul artistic al spectacolului, împărtășește câteva impresii despre ceea ce a însemnat întâlnirea cu textul Tatianei Țîbuleac:

Am văzut cu ochii mei cum în fața mea se ridică un zid împrejmuit de cavaleri și femei luptătoare. M-am trezit și, de fapt, nu era zid, ci textul Tatianei Țîbuleac și în jur nu erau cavaleri, nici femei luptătoare, ci actorii care scormoneau în buzunarele harului lor după condiția personajelor. Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac este o Geneză a sentimentelor, care, cerându-se rostită, fiecare cuvânt a devenit muzică, fiecare stare a devenit amintire, fiecare efect sonor a devenit teamă. Un astfel de text, ca o oglindă a personalității de sine, te împovărează și te ușurează de propria ta ființă. Am considerat munca regizorală în fața acestui obiect scriptic o încercare și un prag al vieții mele profesionale, pe care nu le voi uita. Îi mulțumesc Tatianei Țîbuleac pentru și-a dat acordul ca o creație literară atât de imagistică fie lăsată devină spectacol sonor și îi sunt recunoscătoare pentru faptul încercările în formarea emoțiilor descrise de ea, de autoare, le-am creat eu și sper vor însoți mereu.”


Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac este o producție a Teatrului Național Radiofonic, realizată în cadrul proiectului „Dramaturgi români contemporani”, și va fi difuzată în premieră joi, 20 aprilie 2023, de la ora 19:00, la Radio România Cultural.FOTO:


Rodica Mandache

Rodica Mandache și Marius Manole 3

Regizorul de studio Milica Creiniceanu și Rodica Mandache

Magda Duțu - Marius Manole - Rodica Mandache

Violeta Berbiuc

Patricia Prundea

Magda Duțu
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro