Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Ștefan Iordache – vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, la Radio România Actualități

Vineri, 29 Ianuarie 2021 , ora 16.41
 

Actor de teatru și film, de televiune și Radio, Ștefan Iordache a interpretat peste 100 de roluri din literatura lumii, sub bagheta celor mai importanți regizori români, în spectacole care au scris istoria teatrului contemporan, pe scenele teatrelor din țară - Timișoara, Constanța - și pe scenele bucureștene-la Teatrul Nottara, la Teatrul Național dar și pe scena Teatrului Mic ori la Teatrul de Comedie.

Născut la 3 februarie 1941, la Calafat, Ștefan Iordache a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din București la doar 22 ani iar aplauzele călduroase primite, la spectacolul de diplomă, cu rolul Arturo Ui din spectacolul Ascensiunea lui Arturo Ui nu poate fi oprită de Bertolt Brecht, aveau să însoțească, mai apoi, toate partiturile interpretate de el de -a lungul unei cariere, impresionante, de aproape cinci decenii.

Fascinația pe care o exercita actorul, deopotrivă asupra publicului dar și asupra regizorilor, personalitatea sa artistică unică, timbrul grav, inconfundabil, au făcut ca regizorii teatrului la microfon să intuiască imensul său potențial radiofonic. Mai întâi sub bagheta maestrului Paul Stratilat, apoi a mai tinerilor, pe atunci, Dan Puican, Titel Constantinescu, Leonard Popovici ori Cristian Munteanu, Ștefan Iordache, a fost, la teatrul radiofonic, shakesperienii Othello dar și Oberon, Faust din poemul lui Goethe, Orin în spectacolul Din jale se întrupează Electra, dar și Avram Iancu din drama lui Lucian Blaga ori Niculae din Moromeții lui Marin Preda ... partituri stilistice ce acoperă o plajă dramatică vastă și variată, îndreptățind opinia regretatului regizor Cristian Munteanu, care afirma, în paginile volumului Ștefan Iordache - Regele Scamator de Ludmila Patlanjoglu (apărută la Editura Curtea Veche, în anul 2008): "Iordache a știut să cânte, ca nimeni altul, pe toate registrele personajelor sale. El are acest har proteic de a-și schimba vocea după fețele interioare ale personajelor. El este vioara - un Amati de preț-, dar și lutierul care mânuiește arcușul...."

De altfel, Cristian Munteanu avea să semneze, în anul 2003, un spectacol de exceptie, realizat de Ștefan Iordache la teatrul radiofonic, încredințându-i rolul principal din Repețiția moldovenească sau Noi și iar noi, adaptare radiofonică de Costin Tuchilă după farsa lui Costache Caragiale. Rolul marelui sculptor Constantin Brâncuși din spectacolul Infinitul Brâncuși de Valeriu Butulescu, realizat de regizorul Mihai Lungeanu in anul 2007 va reprezenta cea din urmă partitură interpretată de marele actor la microfonul teatrului radiofonic. Un an mai târziu, la mijloc de septembrie, Ștefan Iordache trecea în neființă...

Teatrul Național Radiofonic vă invită să-l reascultați pe Ștefan Iordache,începând de luni, 1 februarie și până joi, 4 februarie, de la ora 23.05, la Radio România Actualități, în spectacole de referință din Fonoteca de aur: O repetiție moldovenească sau Noi și iar noi de Costache Caragiale, Casa de pe Rumba - varianta radiofonică a tulburătorului roman epistolar al lui Jurii Kiranov, în care marele actor o are drept parteneră pe Carmen Galin, si Unchiul Vanea de Anton Pavlovici Cehov, montare în două părți, realizată de regizorul Dan Puican în anul 1984, cu o distribuție de excepție, alături de Ștefan Iordache îi veți putea reasculta pe: George Constantin, Valeria Seciu, Mircea Albulescu, Mirela Gorea, Silvia Dumitrescu Timică, Telly Barbu Militaru, Radu Panamarenco și Candid Stoica.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro