Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Moața, Creața și Grasu’ la bal sau … Când păpușile iubesc de Sidonia Drăgușanu, la Radio România Cultural

Luni, 23 Decembrie 2019 , ora 19.28
 

Teatrul Național Radiofonic pentru copii prezintă, în premieră absolută: Moața, Creața și Grasu la bal sau … Când păpușile iubesc de Sidonia Drăgușanu. Adaptarea liberă și regia artistică: Mihnea Chelaru. În distribuție: Rodica Mandache, Gabriel Costin, Ioana Maria Repciuc, Ana Maria Bălescu, Cosmin Șofron, Dan Clucinski, Orodel Olaru, Cristian Simion, Camelia Andriță, Ioana Popovici Chelaru, Alin Potop, Daniela Ioniță si copilul Bianca Alexandra Chelariu. Muzica originală: George Marcu și Codrin Lazăr. Versurile cântecelor: George Marcu. Au interpretat: Gabriela Bokor - violoncel, Horia Cristian Sorin - vioară, Codrin Lazăr - ukulele. Cu participarea extraordinară a lui Virgil Ianțu. Redactor: Irina Soare. Regia de montaj: Dana Lupu și Radu Verdeș. Regia de studio: Janina Dicu.

Spectacolul se va difuza duminică, 29 decembrie, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.

"Nimic nu se compară cu dimineața în care te trezești, după o noapte în care ai încercat, fără succes să nu închizi un ochi pentru că voiai să-l vezi pe Moș Crăciun. Te dai jos din patul călduros și te duci pâș pâș la pomul de Crăciun... Tu știi că ai fost cuminte însă tot simți, așa... o emoție plăcută și te întrebi dacă ai primit... Apoi deschizi cadoul și... le vezi. Îți plac, ți-ai dorit să le primești, știu bine, însă... te-ai gândit vreodată că jucăriile au... o viață a lor?" așa începe una dintre cele mai delicate povești de Crăciun ale literaturii române, semnată de scriitoarea Sidonia Drăgușanu. Pornind de la acest basm, regizorul Mihnea Chelaru a realizat un spectacol radiofonic care vă va purta într-o fascinantă călătorie, alături de jucăriile dintr-un... misterios magazin, pierdut pe o străduță la fel de tainică din târgul cu vechituri. Acolo, pe rafturi vechi, stau laolaltă, păpuși delicate de porțelan din alte timpuri, jucării de cauciuc, prinți fermecători, conți impunători și marchize pudrate, soldăței de plumb, animăluțe de jucărie și ... câte și mai câte minunății. O lume care trăiește atâta timp cât magazinul este deschis ...Sau... poate nu? Cine știe să privească în ochii de mărgea ai păpușilor și să asculte șoaptele lor, poate descoperi că și ele trăiesc, suferă și… iubesc.

Povestea radiofonică a păpușilor care descoperă că inima lor de carton este la fel de plină de iubire ca cea a oamenilor este interpretată de o distribuție alcătuită din mari actori: Rodica Mandache în rolul Povestitorului și … al Bunicii , alături de: Gabriel Costin, Ioana Maria Repciuc, Ana Maria Bălescu, Cosmin Șofron, Dan Clucinski, Orodel Olaru, Cristian Simion, Camelia Andriță, Ioana Popovici Chelaru, Alin Potop, Daniela Ioniță si de copilul Bianca Alexandra Chelariu.

Muzica originală a spectacolului este semnată de George Marcu, reputat compozitor care a realizat coloana sonoră a zeci de spectacole la Radio și pe scenă, în peste cinci decenii de carieră și de mai tânărul muzician Codrin Lazăr si este interpretată de talentatii instrumentisti: Gabriela Bokor - violoncel, Horia Cristian Sorin – vioară si Codrin Lazăr – ukulele. Montarea se bucură și de participarea extraordinară a cunoscutului muzician și om de televiziune Virgil Ianțu, al cărui acompaniament a dăruit picătura de magie, grație căreia spectacolul radiofonic devine un dar numai bun de pus sub brad și de ascultat de Crăciun.


Scriitor, dramaturg, traducător și jurnalist de notorietate in epocă, Sidonia Drăgușanu (1908-1971) a lăsat posterității o operă de o remarcabilă diversitate, ce dovedește apreciabile calități literare, remarcate și menționate de George Călinescu în monumentala sa Istorie a literaturii române de la origini până în prezent, care o integra pe tânăra autoare între promisiunile noului val de literatură feminină, alături de: Erastia Peretz, Anișoara Odeanu, Lucia Demetrius, Yvonne Rossignon, Marta Rădulescu sau Coca Farago. Sidonia Drăgușanu a debutat ca romancier în urma unui concurs organizat de Editura Cugetarea, la care a participat alături de alți șaizeci de autori (unii consacrați) și a obținut cu emoționantele pagini din "Într-o gară mică" premiul pentru „Cel mai frumos roman de adolescență“. În anii ce au urmat, a devenit o prezență activă și pregnantă în literatură, publicând romane și nuvele cu mare succes de public, iar după război a scris puternice texte dramatice, cărți de povești, dar a susținut și o intensă activitate publicistică în ziarele și revistele vremii, a colaborat cu Radioul și Televiziunea, semnând scenete, scenarii radiofonice, realizând emisiuni pe teme feminine sau susținând conferințe.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro