Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Radio România vă propune o arheologie sonoră subiectivă a Primului Război Mondial în producția Scrisori și fotografii din Marele Război de Alexander MacLennan

Sâmbătă, 1 Decembrie 2018 , ora 10.12
 

Teatrul Național Radiofonic inaugurează luni, 3 decembrie 2018, pe site-ul www.eteatru.ro noua categorie Podcast cu serialul de teatru scurt radiofonic Scrisori și fotografii din Marele Război (Arheologie sonoră subiectivă) de Alexander MacLennan, în regia lui Mihnea Chelaru.


Producția în 18 episoade ficționalizează fotografii reale din Primul Război Mondial selectate din arhiva Muzeului Militar Național, colaboratorul proiectului. Site-ul prezintă fotografii reale, complementare conținutului fiecărui episod, asociate materialului sonor. Poveștile circumscriu frontul românesc și descriu viața soldatului de rând și a familiei rămasă acasă în perioada Marelui Război din 1914-1918.


Scrisori și fotografii din Marele Război dramatizează cartea omonimă de Alexander MacLennan și propune un pseudo-documentar în care fotografiile extind sensul poveștilor. Fiecare episod are sens de sine stătător și tratează un aspect legat de descoperirea individuală a realităților frontului, de valorile camaraderiei, de suportul moral al comunicării cu familiile rămase acasă, de felul în care soldații au trăit subiectiv ceea ce ulterior a devenit istoria Primului Război Mondial. Finalul efortului de război al României a condus la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 iar episoadele serialului nostru conduc și construiesc, prin intermediul arheologiei subiective a biografiilor imaginare ale personajelor, atmosfera anilor premergători Marii Uniri. Pseudo-documentele dramatizate apelează la false scrisori, frânturi de conversații și scene de pe front, ce se constituie în descifrări ficționale ale poveștilor imortalizate în instantaneele fotografice reale din epocă, așa cum și le-a imaginat autorul Alexander MacLennan. Adunării de la Alba Iulia îi e dedicat episodul cristalizării conștiinței naționale a oamenilor de rând în fața idealului unității naționale. Ultimele episoade ale serialului oferă perspectiva prezentului și fixează trecerea de la istoriile individuale la viziunea panoramică a Istoriei, justificate de centenarul împlinit.


Distribuția bogată și valoroasă dă viață martorilor anonimi ai istoriei și restituie stoicismul suferinței și sacrificiului lor, puse în slujba iubirii de țară. Muzica originală semnată de George Marcu așază atmosfera sumbră a războiului sub lupa prezentului și restituie în spirit minimalist tragedia "generației pierdute". Producția semnată de regizorul Mihnea Chelaru are sobrietatea și credibilitatea documentarului, îmbogățită cu emoția trăirilor recuperate ficțional de personajele serialului.

Lansarea producției Scrisori și fotografii din Marele Război (Arheologie sonoră subiectivă) pe site-ul www.eteatru.ro permite accesarea episoadelor în ordinea aleasă de ascultător, nefiind condiționată de programarea difuzării on air. Pentru Teatrul Național Radiofonic un serial de teatru scurt în regim podcast este o premieră și răspunde obiceiurilor de ascultare ale publicului tânăr și ale celui conectat la comunicarea online.

Scrisori și fotografii din Marele Război (Arheologie sonoră subiectivă)

de Alexander MacLennan

adaptarea radiofonică și regia artistică Mihnea Chelaru

compozitor George Marcu

În distribuție: Ionuț Vișan, Ion Haiduc, Vlad Bîrzanu, Mihnea Chelaru, Alin Potop, Ștefan Velniciuc, Cezar Antal, Mihai Smaramdache, Dorin Andone, Constantin Florescu, Sorin Cociș, Cristi Dionise, Marius Rizea, Ionuț Oprea, Virginia Rogin, Gabriel Răuță, Julieana Drăghici, Daniela Ioniță și copiii: Luca Hăloiu, Ana-Cristina Ionel, Ioana Gornea, Albert Chelariu, Bianca Chelariu, Luca Voinea Budușel și vocea autorului Răzvan Ursuleanu.

Regia de studio: Janina Dicu, inginer de sunet: Codrin Lazăr, redactor coordonator: Oana Cristea Grigorescu


Teatrul Național Radiofonic decembrie 2018

Producție realizată în colaborare cu Muzeul Militar Național.

Oana Cristea Grigorescu
Arhiva : 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro