Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

„Doctorul Jekyll și domnul Hyde” de Robert Louis Stevenson, în premieră la Teatrul Național Radiofonic

Marți, 9 Octombrie 2018 , ora 19.44
 

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 18 octombrie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: „Doctorul Jekyll și domnul Hyde” de Robert Louis Stevenson. Traducerea și dramatizarea radiofonică: Sanda Socoliuc. Regia artistică: Mihnea Chelaru.

În distribuție: Gelu Nițu, Mircea Constantinescu, Gavril Pătru, Constantin Cojocaru, Petre Lupu, Alexandru Georgescu, Virginia Rogin, Mihai Niculescu, Orodel Olaru, Julieana Drăghici.

Asistența tehnică: Bogdan Golovei. Regia de studio: Janina Dicu. Muzică originală și regia muzicală: George Marcu. Sound design: Mihnea Chelaru. Redactor și producător: Domnica Țundrea.

Spectacolul va putea fi audiat în avanpremieră miercuri, 17 octombrie, de la ora 17.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, de pe strada Nicolae Crețulescu nr. 8 din București. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Literatura polițistă și horror, atât de gustată de marele public, a fost montată destul de rar la Teatrul Național Radiofonic; de aceea, este extrem de binevenită realizarea acestei povești pline de mister, traducerea și dramatizarea fiind semnate de Sanda Socoliuc, binecunoscută publicului radiofonic ca autoare a unor scenarii de valoare, atent gândite și care dau actorilor posibilitatea interpretării unor personaje vii, bine individualizate. Spectacolul Doctorul Jekyll și domnul Hyde” de Robert Louis Stevenson oferă ascultătorilor Teatrului Național Radiofonic prilejul de a se delecta cu o acțiune plină de suspans, cu o intrigă ingenios alcătuită, cu eroi remarcabili, pe care-i urmărești cu mult interes, în așteptarea deznodământului.

Celebrul roman al scriitorului scoțian
Robert Louis Stevenson, publicat în 1886, a fost transpus într-o formă teatrală cuceritoare, dinamică și excelent susținută din punct de vedere sonor.

Substratul filosofic al romanului, problematica răului, dualitatea ființei umane sunt puse în pagină într-un stil viu și incitant, în secvențe acustice atent construite. Dintru început, muzica are rolul de a te introduce în atmosfera stranie a spectacolului, iar întâmplările ce se înlănțuie nu fac decât să deștepte curiozitatea ascultătorului și nerăbdarea de a afla dezlegarea unei taine ce pare de nepătruns.

Muzica tensionează atmosfera, ritmul interior al scenelor este bine susținut, secvențele se înlănțuie în chip captivant, iar alternanța de planuri prezent-trecut-fantastic, precum și sunetele bizare ce însoțesc dialogurile, asemeni unui plan secund ce comentează în permanență acțiunea, contribuie la amplificarea misterului, la conturarea unor perspective incredibile. Coșmarul personajului principal, viziunile, accentele fantastice sunt redate în secvențe sonore elaborate, minuțios alcătuite. Actorii invitați de regizorul
Mihnea Chelaru în distribuția spectacolului radiofonic recompun, prin glasurile lor distincte, prin compoziții vocale spectaculoase ori stări de spirit excelent redate, o poveste justificată în cele mai mici nuanțe psihologice.

Titlul nu exista în arhiva sonoră a Societății Române de Radiodifuziune, astfel încât, fără îndoială, montarea spectacolului „
Doctorul Jekyll și domnul Hydede Robert Louis Stevenson va reprezenta, pentru publicul larg, o întâlnire cu o operă fascinantă, un prilej de a audia o creație sonoră interesantă, pasionantă și plină de farmec.

Domnica Țundrea

Arhiva : 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro