Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

SFATURILE MELANIEI - Cea mai bună piesă contemporană la Gala UNITEM 2018, Chisinău în premieră absolută la Teatrul National Radiofonic la Radio România

Joi, 19 Aprilie 2018 , ora 12.32
 

Teatrul Național Radiofonic - Radio România și Ramada Bucharest Majestic Hotel organizează joi, 26 aprilie 2018, de la ora 15.00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala

Academiei”, parter - audiția cu public a spectacolului Sfaturile Melaniei – de la Nistru până la Dunăre de Irina Nechit, cu RODICA MANDACHE în rolul titular - producție a Teatrului Național Radiofonic, prezentată în premieră absolută, în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani Regia artistică: Petru Hadârcă. Adaptarea radiofonică: Magda Duțu. Muzica originală, interpretarea vocală și instrumentală: Valentin Boghean. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duțu.


Spectacolul va fi difuzat joi, 26 aprilie 2018, de la ora 19.00, la Radio România Cultural și sâmbătă, 28 aprilie, de la ora 13.30, la Radio România Internațional.

IRINA NECHIT - autoarea monodramei Sfaturile Melaniei – născută în 1962, în Republica Moldova - este o poetă din generația postmodernistă, remarcată ca dramaturg, traducător și jurnalist în domeniul cultural. Este unul dintre puținele nume basarabene care au trecut cu succes Prutul, fiind deseori foarte bine apreciată în paginile revistelor literare din România și din alte țări.

Melania e un personaj viu, rupt din amintirile autoarei despre părinți și din emoțiile, din experiența unui prototip real din satul Băxani, de lângă Soroca. Încarnează o generație. Și o lume a satului basarabean, lăsat în paragină, pustiit de migrație, dar care îi mai hrănește cu doruri, cu sentimente, cu lumini și chemări neîncetate, pe basarabenii plecați printre străini să-și câștige bucata de pâine.

Melania e o eroină puternică, forța ei poate concura cu cea a eroinelor din tragediile grecești. Copiii Melaniei lucrează în Grecia, dar sunt mereu cu gândul la cea care îi așteaptă acasă, tăinuindu-și bocetele, gătindu-le daruri cu o imensă duioșie.


Melania, pentru mine, e o Speranță – mărturisea Irina Nechit, atunci când ne-a prezentat textul său, în toamna anului 2017. Am scris Sfaturile Melaniei în semn de recunoștință pentru generația părinților mei, născuți în anii 30 ai secolului trecut. De multe ori, mă întrebam cum au supraviețuit anexării Basarabiei la URSS, apoi celui de-al doilea război mondial urmat de foametea din 1947, represiunilor staliniste, colectivizării, ”stagnării” brejneviste, prăbușirii Uniunii Sovietice, cum au ajuns în noul mileniu teferi la minte, hotărâți să lupte pentru viață până la capăt, încurajându-ne și pe noi să nu cedăm, să nu ne dăm bătuți. Copii de țărani, mama și tata au fost dintre primii intelectuali din sat, ea bibliotecară, el inginer, dar nu am reușit să le notez pe îndelete poveștile, să le înregistrez, să mi le depozitez pe hârtie sau în computer. După ce s-au stins, dorul de ei a crescut, la fel și regretul că nu am scris mai nimic despre viața lor.

În 2010, Irina Nechit a aflat din presă că în Băxani, satul odihnei de veci a lui Emanuil Gavriliță, cel care a făcut primul ziar în limba română din Basarabia, trăiește o femeie de optzeci de ani, Valentina Sotnic. Copiii și nepoții îi sunt plecați la muncă, peste hotare, așa că a rămas singură și nu are cu cine vorbi. Poate, doar cu Iorgu, o ”pasăre vorbitoare”, cum o numește ea.

A mers la Băxani și a discutat cu Valentina, știind că va fi prototipul unei piese. Apoi, vreme de șapte ani, a gândit și a construit structura monodramei, i-a dat o formă teatralizată, găsind punțile de legătură dintre ficțiune și realitate. A păstrat intacte multe mărturisiri ale Valentinei Sotnic, integrându-le într-un subiect inventat.

Era necesar să-i păstrez vorbele exact așa cum le rostește, cum le strigă, cum le îngână. Limbajul e autentic sută la sută, e un limbaj al oamenilor din satele dimprejurul orașului Soroca (cu cetatea Soroca, atestată documentar încă pe vremea lui Ștefan cel Mare), din zona unde Nistrul desenează conturul de est ale unei țări mari, care se întinde spre vest, până la Dunăre – precizează Irina Nechit.

În cadrul Galei UNITEM 2018, organizată la Chișinău, pe 26 martie, la secțiunea Dramaturgie contemporană, Sfaturile Melaniei de Irina Nechit, a primit Premiul pentru Cea mai bună piesă.

Spectacolul radiofonic Sfaturile Melaniei – de la Nistru până la Dunăre, realizat după piesa Irinei Nechit, adaptare radiofonică – Magda Duțu, a fost înregistrat în ianuarie 2018, în regia lui Petru Hadârcă. Monologul, care conține forme dialectale tipic basarabene, pe care toți vorbitorii de limbă română, din orice colț al lumii, îl vor putea înțelege și savura din plin, este susținut de excepționala actriță Rodica Mandache. Interpretarea vocală și instrumentală a compozitorului și instrumentistului basarabean Valentin Boghean, desăvârșește universul sonor creat de regizorul Petru Hadârcă, împreună cu echipa de creație: Mirela Georgescu – ing. regizor tehnic, Patricia Prundea – regizor muzical, Milica Creiniceanu – regizor de studio, Costin Manoliu – redactor, Magda Duțu – coordonator de proiect.


Arhiva : 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro