Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Comunicat de presă - ZGOMOTARUL

Joi, 18 Mai 2017 , ora 16.58
 
Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 25 mai 2017, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: „ZGOMOTARUL” de Ion Sapdaru. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuție: George Mihăiță, Gavriil Pinte, Gavriil Pătru. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

Spectacolul „Zgomotarul”, realizat în versiunea radiofonică propusă de regizorul Gavriil Pinte, are la bază textul lui Ion Sapdaru, cunoscut actor, regizor și dramaturg din Republica Moldova, laureat al Premiilor Gopo. Ion Sapdaru a absolvit Facultatea de Teatru din Chișinău, în anul 1983 și Facultatea de Film VGIK din Moscova, în anul 1989. Este actor și regizor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. „Zgomotarul” este cel de-al doilea text al său montat la Teatrul Național Radiofonic, în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani, după „Natură moartă cu nepot obez”, în anul 2010, în regia lui Eugen Făt.

Așa cum sugerează chiar titlul, piesa este istoria unui zgomotar (creator de sunete live – ciripitul păsărilor, bâzâitul albinelor, mers de lup pe zăpadă proaspătă sau pe zăpadă veche, căderea prunelor în paharele de vin, etc.), venit după o viață petrecută în teatru, într-un studio de înregistrări, ca să-și ”înregistreze” propria biografie, numai din sunete/zgomote realizate live de el. Lucrul cu un regizor, zgomotele, explicațiile zgomotarului, biografia sa fabuloasă și un final neașteptat, dramatic…fac farmecul acestui text, a cărui adaptare radiofonică, în viziunea lui Gavriil Pinte, vorbește despre condiția artistului, a artistului de zgomote, în fond, a omului de teatru radiofonic.

Un recital actoricesc ne oferă George Mihăiță în rolul Zgomotarului. Personajul Regizorul este interpretat chiar de regizorul spectacolului – Gavriil Pinte, iar Doctorul este Gavriil Pătru. Decorul sonor este alcătuit din efecte, zgomote, sunete construite și înregistrate în studio, de regizorul Gavriil Pinte, împreună cu echipa de realizatori ai spectacolului: Milica Creiniceanu – regizor de studio, inginerul de sunet Iulian Iancu, regizorul muzical Stelică Muscalu.

Zgomotarul” - un spectacol despre zgomotele vieții.

Va putea fi audiat în avanpremieră, luni, 22 mai 2017, de la ora 9.30, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din București.
Spectacolul se va relua și la Radio România Internațional, sâmbătă, 27 mai 2017, de la ora 13.30.

Magda Duțu
coordonator de proiect

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro