Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

În premieră la Teatrul Național Radiofonic: „Mătrăguna” de Niccolò Machiavelli

Joi, 11 Mai 2017
 

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 18 mai 2017, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: „Mătrăguna de Niccolò Machiavelli. Traducerea: N. Al. Toscani.

Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu.

În distribuție: Florin Piersic, Medeea Marinescu, Cristian Iacob, George Ivașcu, Adela Mărculescu, Ion Haiduc, Daniel Badale, Violeta Berbiuc, Vasile Manta.

Regia de montaj: Dana Lupu și Bogdan Golovei. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.

Teatrul Național Radiofonic și-a propus să includă în Fonoteca de aur a Societății Române de Radiodifuziune această uluitoare comedie renascentistă, care până acum nu fusese înregistrată la Radio: „Mătrăgunade Niccolò Machiavelli, capodoperă a literaturii dramatice universale, una dintre cele mai izbutite comedii din toate timpurile, mereu proaspătă și extrem de actuală, jucată de secole încoace pe marile scene ale lumii și care continuă să figureze în repertoriile teatrelor, generând succes după succes.

Spectacolul „Mătrăguna de Niccolò Machiavelli, în regia lui Mihai Lungeanu, ne propune o lectură contemporană a excepționalei opere renascentiste de secol XVI, o alcătuire teatrală în care ascultătorul de azi se poate regăsi cu ușurință. Spiritul critic necruțător, libertatea de conștiință, curajul de a rosti adevăruri, de a arăta viciile, ipocrizia și paradoxurile unei epoci, protestul împotriva moravurilor și a instituțiilor vremii, în primul rând împotriva corupției bisericii, au făcut din piesa „Mătrăguna o oglindă a societății italiene, în acea explozie de vitalitate a Renașterii, de afirmare exuberantă a vieții, după toată închistarea și tot dogmatismul Evului Mediu.

Adaptarea radiofonică realizată de Mihai Lungeanu a concentrat inspirat întâmplările și dialogurile, accentuând comicul, subliniind nu doar ceea ce face piesa mereu actuală și contemporană nouă, ci mai cu seamă ceea ce are ea peren. Astfel încât, „Mătrăguna de Niccolò Machiavelli a devenit o montare incitantă și plină de vervă, o frescă a lumii italiene renascentiste, plină de vitalitate, de energie și de culoare locală și, totodată, o evidentă alegorie politică, o critică acidă și licențioasă a corupției din societatea acelor timpuri și... din toate timpurile!

Acțiunea dinamică, vigoarea caracterelor, stilul de o remarcabilă teatralitate, savoarea dialogului sunt tot atâtea virtuți, ce au generat un spectacol radiofonic viu și cuceritor. Construcția dramatică echilibrată, întâmplările palpitante, loviturile de teatru abil calculate, dialogul suculent, dar și perspectiva filosofică, general-umană și mai cu seamă conotațiile moderne creează un tablou animat și plin de înțelesuri, expresiv și bine ritmat.

În Mătrăguna de Niccolò Machiavelli, Florin Piersic revine spectaculos la Teatrul Național Radiofonic și-i dă viață lui Messer Nicia cu încântătoare naturalețe, cu ironie și autoironie și, mai cu seamă, cu acel farmec care reprezintă, fără îndoială, marca personalității lui artistice. Alături de el, Medeea Marinescu, Cristian Iacob, George Ivașcu, Adela Mărculescu, Ion Haiduc, Daniel Badale conturează personaje bine individualizate, pline de viață, de o vervă comică irezistibilă.
Muzica ritmează acțiunea, comentează dialogurile, creează convenția, cadrul desfășurării unor evenimente captivante și pline de semnificații, transpunându-ne lesne din Renaștere în contemporaneitate, preumblându-ne inspirat prin mai multe epoci, stiluri, întâmplări.

Spectacolul „Mătrăguna de Niccolò Machiavelli va putea fi audiat în avanpremieră luni, 15 mai 2017, de la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din București.


Domnica Țundrea
Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro