Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Valeria Seciu – vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, între 13- 16 februarie 2017, la Radio România Actualități

Vineri, 10 Februarie 2017 , ora 19.57
 
Valeria Seciu a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” la clasa profesorului A. Pop Marțian și a debutat, chiar în anul absolvirii, 1964, pe scena Teatrului Național din București, cu rolul Veronica Micle, din piesa „Eminescu” de Mircea Ștefănescu, în regia lui Sică Alexandrescu, spectacol în care l-a avut drept partener pe Ion Caramitru, colegul său de promoție. Tot în anul 1964, Valeria Seciu a debutat și în film, cu un rol în pelicula „Casa neterminată”, în regia lui Andrei Blaier. Au urmat, zeci și zeci de roluri de succes, pe scenele teatrelor din Cluj Napoca, la Teatrul Național, la Teatrul Mic și la Teatrul Act din București dar și la Teatrul Levant, unul dintre primele teatre indepedente din România, de după 1989, pe care l-a înființat și condus și unde a creat spectacole eveniment, în regia Cătălinei Buzoianu. Valeria Seciu și-a creat însă, în cele peste cinci decenii de activitate artistică și o prestioasă carieră în cinematografie, la televiziune și la Radio.

Nominalizarea la Gala UNITER 1999- pentru rolul Mary Cavan-Tyrone din spectacolul Lungul drum al zilei către noapte‚ de Eugene O’Neill, regia artistică: Alexandru Dabija, premiată, de aceeași prestigioasă instituție teatrală, în anul 2002- pentru rolul doamnei Bering, din spectacolul Spirit, în anul 2006 -pentru spectacolul Cum gândește Amy, regia ambelor montări Cătălina Buzoianu, în anul 2007, pentru întreaga activitate și în anul 2009 - pentru rolul Gloucester din Lear, regizat de Andrei Șerban, la care se adaugă Medalia comemorativă „150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, pentru merite deosebite în promovarea și interpretarea operei poetului național, acordată în anul 2000, de Președinția României, sunt doar câteva dintre distincțiile ce încununează o viață dedicată teatrului. Impresionantul palmares al Valeriei Seciu s-a îmbogățit în anul 2015: în luna martie, domnia sa a fost decorată de către Alteța Sa regală Principesa Moștenitoare Margareta în numele Majestății Sale Regale Regelui Mihai I al României, ceremonie care a avut loc la Castelul Peleș, iar, de la sfârșitul lunii iunie, a aceluiasi an, o stea de pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului, îi poartă numele.

În perioada 13-16 februarie, vă invităm să o ascultați, pe marea actriță Valeria Seciu în patru dintre rolurile pe care le-a interpretat la Teatrul Național Radiofonic, spectacole tezaurizate în Fonoteca de Aur Radio România: Relicva de Henry de Maupassant, sub bagheta regizorului Dan Puican, ianjenul de A.de Hertz, regia artistică: Constantin Dinischiotu, Tristan de Thomas Mann, spectacol realizat de maestrul Cristian Munteanu, în anul 1989, cu o distribuție de excepție, în care îi veți regăsi și pe Ion Caramitru, George Constantin, Ileana Predescu, Ion Siminie, Alfred Demetriu . Săptămîna dedicată actriței Valeria Seciu, la Radio România Actualități, se va încheia cu spectacolul Valizele de Yves Navarre, un veritabil recital al actriței în compania unui alt monstru sacru al teatrului românesc, George Constantin.


Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro