Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Fory Etterle- vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, între 18 – 21 aprilie, la Radio România Actualități

Sâmbătă, 16 Aprilie 2016
 

,,Problema de bază pentru un actor este ca, tot ceea ce face, să facă simplu și natural. Să nu se simtă efortul de realizare. Iar pentru un actor,din generația mea, mai este o problemă: să n-ai aerul că ești produsul unei alte școli.(...) Practic n-ai voie să fii sclavul unui stil. Trebuie să-l ai, firește, dar să cauți să ți-l împrospătezi’’ mărturisea actorul Fory Etterle, în volumul de interviuri Actorii noștri, semnat de criticul de teatru Eva Sârbu.

Născut la 24 mai 1908 , la Ploiești, Fory( Cristofor) Etterle, iubea, în adolescență, teatrul, muzica și ... marea. Lua lecții de pian și vioară și visa să devină marinar. A ascultat, însă, dorința părinților și s-a înscris la Facultatea de drept, pe care a urmat-o, în paralel cu studiile Conservatorului Regal de Muzică și Artă Dramatică din București.

Actor de teatru, film, televiziune și Radio, fondator , alături de Dina Cocea, al uneia dintre cele mai de succes companii teatrale particulare , din perioada interbelică , Teatrul Nostru, Fory Etterle și-a construit, o carieră artistică de excepție, devenind una dintre personalitățile de primă importanță ale artei dramatice moderne. A debutat, încă, din anii facultății, la teatrul condus de doamna Lucia Sturdza Bulandra, scenă pe care va juca, mai apoi, în anii deplinei maturități artistice, mai bine de trei decenii. Aici va fi Don Carlos din piesa omonimă a lui Fr. Schiller, în regia lui W. Siegfried, Smerdiakov din Frații Karamazov de Dostoievski, doctorul Rank din Nora lui Ibsen, dar și Baronul din Azilul de noapte de Maxim Gorki, în regia lui Liviu Ciulei, care îl va distribui mai apoi în rolul lui Agamiță Dandanache din Scrisoarea pierdută a lui Caragiale dar și în Furtuna de William Shakespeare. Și tot pe scena Teatrului Bulandra, Fory Etterle, îl va interpreta magistral pe Starbuck din Omul care aduce ploaia de Richard Nash, spectacol înregistrat și la radio, în același an. De altfel, regizorii Constantin Moruzan, Paul Stratilat, Cristian Munteanu, Dan Puican, Constantin Dinischiotu și Elena Negreanu îl vor invita, începînd cu mijlocul anilor 1940 și până aproape de hotarul trecerii în neființă( în septembrie 1983), la microfonul Teatrului Radiofonic, îmbogățind Fonoteca de Aur cu zeci de spectacole de colecție.

Fory Etterle a interpretat, cu infinită măiestrie și roluri la teatrul radiofonic pentru copii, dacă ar fi să amintim doar pe cel al dascălului Ponocrate din Gargantua și Pantagruel de Francois Rabelais dar și interpretarea magistrală a misteriosului meșter păpușar Drosselmayer din Omulețul cu haina de lemn scenariu de Silvia Kerim după Spărgătorul de nuci de E.T.A. Hoffmann...

Începând de luni, 18 aprilie, și până joi, 21 aprilie, la Radio România Actualități, de la ora 23.05, vă invităm să reascultați patru spectacole de referință din creația radiofonică a maestrului Fory Etterle: Decebal de Mihai Eminescu, Regele lumânărilor de Osvaldo Andrade, Meșterul de Adrian Maniu și Confrații de Gib Mihăescu.Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro