Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Mesaj pentru Ziua Mondială a Teatrului 27 martie 2016

Vineri, 25 Martie 2016 , ora 13.21
 

Avem nevoie de teatru?

Își pun această întrebare mii de profesioniști din domeniu, dezamăgiți în speranțele lor, dar și milioane de oameni, obosiți de teatru.


De ce avem nevoie de teatru?

Pentru că în anii când scena este nesemnificativă în comparație cu piețele orașelor și teritoriile statelor se joacă autentice tragedii din viața reală.


Ce este teatrul pentru noi?

Loje și balcoane aurite, fotolii de catifea, culise murdare, voci forțate sau invers – boxe negre, împroșcate cu noroi și sânge, în care sunt o mulțime de trupuri goale înfuriate.


Ce ne poate spune teatrul?

Totul!


Teatrul ne poate spune totul!

Și cum trăiesc zeii în cer, și cum deținuții suferă în grote, și cum patima te înalță, și cum iubirea te omoară, și cum nu este nevoie de omul bun, și cum minciuna domină, și cum oamenii trăiesc în apartamente, iar copiii în tabere pentru refugiați, și cum în pustiu se întorc, și cum au loc despărțirile de cei dragi.


Teatrul a fost și va rămâne pentru totdeauna.

Și în acești ultimi cincizeci-șaptezeci de ani avem absolută nevoie de teatru. Pentru că numai teatrul, dintre toate artele, înseamnă: cuvântul din gură-n gură, privirea din ochi în ochi, gestul din mână în mână, de la corp la corp. El nu are nevoie de mijlocitor, între om și om – partea transparentă a luminii, nu aparține nici sudului, nici nordului, nici estului și nici vestului. De felul lui, teatrul este lumina care pătrunde peste cele patru părți și instantaneu este recunoscut de orice om, învrăjbit sau prietenos.


Avem nevoie ca teatrul să fie diferit.

Și dintre toate formele posibile ale teatrului vor fi solicitate, înainte de toate, cele arhaice. Teatrul de forme ritualice nu trebuie combătut cu teatrul popoarelor civilizate. Cultura laică este golită de conținut, informația culturală schimbă entitățile simple între ele, spulberând speranța întâlnirii cu ele.


Teatrul e deschis. Intrarea e liberă.

Lăsați naibii gadgeturile și computerele – mergeți la teatru, ocupați locurile de la parter, de la balcon, dați ascultare cuvântului, priviți pe viu personajele – în față aveți teatrul, nu-l nesocotiți și nu-l lăsați să treacă neobservat, căci viața trece foarte repede.


Orice fel de teatru este necesar.

Și doar de un teatru nu avem nevoie – teatrul jocurilor politice, teatrul „capcana” politică, teatrul politicienilor, teatrul politicii... Teatrul terorii zilnice – personal și colectiv, teatrul cadavrelor și teatrul sângelui în piețe și pe străzi, în capitale și în provincii, între religii și grupuri de etnici.


Anatoli Vasiliev


(traducere din limba rusă: Maria Sârbu)


Anatoli Alexandrovici Vasiliev (nãscut la 4 mai 1942, Rusia) este un renumit regizor de teatru rus ºi unul dintre cei mai importanþi regizori de teatru europeni contemporani. Este fondatorul „ªcolii de Artã dramaticã” din Moscova. Prima sa stagiune s-a deschis la 24 februarie 1987 cu ªase personaje în cãutarea unui autor de Pirandello, spectacol care a avut mare succes în Europa alãturi de Cerceau pe care Viktor Slavkin l-a scris special pentru trupa lui Vasiliev. Pentru Vasiliev, jocul actorului este un proces fãrã început ºi sfârºit, actorii trãind în teatru ºi formând o comunitate pe toatã perioada desfãºurãrii repetiþiilor.

Treptat, Vasiliev ºi-a câºtigat un nume internaþional, astfel în 1992 monteazã la Comedia Francezã Mascarada lui Lermontov iar un an mai târziu, la Roma, Aºa este, dacã vi se pare de Luigi Pirandello. În 1997 Plângerile lui Ieremia este prezentat în premierã la Avignon, apoi în Italia ºi apoi în Germania. Acest spectacol i-a adus premiul Masca de aur pentru cel mai bun spectacol ºi cea mai buna scenografie.

În 2006 se mutã în Europa. Lucreazã la Paris, Lyon ºi Londra. Trei ani mai târziu, este invitat la Teatrul Balshoi pentru a monta Don Giovanni.

Anul acesta a pus în scenã la Comedia Francezã, La Musica Deuxième de Marguerite Duras.



Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro