Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Sanda Toma- vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, între 22 - 25 februarie, la Radio România Actualități

Vineri, 19 Februarie 2016 , ora 10.40
 
A fost Diana din Celebrul 702, Lucille din Burghezul gentilom alături de Grigore Vasiliu Birlic, a jucat în Casa inimilor sfărâmate a lui George Bernard Shaw, alături de Ștefan Ciubotarașu, iar cariera sa, cu adevărat spectaculoasă, se completează cu una dintre capodoperele cinematografiei românesti, filmul Bădăranii după comedia lui Carlo Goldoni, realizat in anul 1960 de celebrul Sică Alexandrescu. Un artist total, care a dat viață și glas, unor personaje memorabile pe scenă, în cinematografie, televiziune și radio, pe care le-a iubit și le-a onorat deopotrivă: Sanda Toma. Născută la 27 octombrie 1934, Sanda Toma a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ,, Ion Luca Caragiale’’ din București, secția actorie, la clasa profesorilor Aura Buzescu, Nicolae Bălțațeanu și Beate Fredanov, asistent Sorana Coroama Stanca. A jucat pe scene importante din țară- la Naționalul craiovean- și din București- la Teatrul de Comedie și la Teatrul Național, în spectacole memorabile care au scris istoria teatrului românesc din secolul XX dar a creat partituri impresionante și în versiuni scenice semnate de regizori importanți ai începutului de mileniu trei, adunând peste cinci decenii de carieră artistică.

La Teatrul Național Radiofonic, Sanda Toma a debutat în spectacolul Prea multă minte strică de Alexandr Sergheevici Griboedov, realizată de regizorul Constantin Moruzan, în anul 1959. De atunci a înregistrat peste 60 de spectacole și emisiuni de divertisment sub bagheta maeștrilor teatrului radiofonic, montări de colecție, păstrate în Fonoteca de Aur Radio România.

De luni, 22 februarie și până joi, 25 februarie, la Radio România Actualități, de la ora 23.05, vă invităm să reascultați patru spectacole de referință, din creația radiofonică a actriței Sanda Toma: Apollon de Bellac de Jean Giraudoux, în compania unei legende a teatrului românesc, marele Grigore Vasiliu Birlic, montare în regia maestrului Ion Vova, Cele două privighetori de Dumitru Solomon, un spectacol –eseu inspirat de cunoscutul basm al lui Hans Christian Andersen, în versiunea regizorului Constantin Dinischiotu, Răzbunarea de Fredro Alesandro, sub bagheta regizorului Leonard Popovici și spumoasa comedie A murit Bubi! de Tudor Mușatescu, în care Sanda Toma îi dă replica lui Radu Beligan, regia artistică: Dan Puican.Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro