Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Triptic Tudor Arghezi: ''Neguțătorul de ochelari'', ''Șoarecii'', ''Om și om''

Miercuri, 21 Noiembrie 2012
 

Luni, 26 noiembrie 2012, la ora 23.03, la Radio România Actualități, Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră: Triptic Tudor Arghezi: „Neguțătorul de ochelari”, „Șoarecii”, „Om și om”.
Adaptarea radiofonică și regia artistică: Grigore Gonța. În distribuție: Grigore Gonța, Marius Rizea și Eugenia Maci. Regia de studio: Janina Dicu. Muzica și regia muzicală: George Marcu. Producția și coloana sonoră: Vasile Manta. Redactor: Domnica Țundrea.

Spectacolul explorează mecanismele absurdului, ale ilogicului și ale lipsei de comunicare, în cele trei miniaturi literare, devenite adevărate bijuterii radiofonice, lucrate cu migală și capacitate de fină analiză psihologică, evidențiind modernitatea scriiturii, apropiată de stilul antiteatrului ionescian… Poate nu întâmplător, Tudor Arghezi, adevărat promotor al limbajului absurd în peisajul teatral al veacului al XX-lea, avea să-l debuteze pe Eugen Ionescu, în revista sa “Bilete de papagal”, în perioada 1928 – 1931…

“Neguțătorul de ochelari” de Tudor Arghezi pornește, fără îndoială, din revolta față de limbajul tradițional, din negarea cuvântului, din dinamitarea convențiilor… Ca și la Eugen Ionescu, incomunicabilitatea ia forme burlești și patetice. Cuvintele își pierd semnificația, realitățile își estompează conturul, banalul este proclamat cu vehemență, vorbele goale ascund de fapt parodia vieții, ruptura semnificantului de semnificat.

În celelalte două miniaturi radiofonice – “Șoarecii” și “Om și om” – spiritul pamfletar renumit al lui Tudor Arghezi naște forme satirice încântătoare și un atent și nuanțat studiu de atitudini și mentalități.

Spectacolul lui Grigore Gonța se distinge prin atmosfera specială, propice dezvoltărilor caricaturale… Muzica însoțește ca un comentariu lucid și ironic această adevărată aventură la nivelul limbajului și al relațiilor umane… Personajele par să funcționeze într-o altă dimensiune, după o logică bizară, însăși întâlnirea lor fiind absurdă și inutilă.

Spectacolul va putea fi audiat în avanpremieră luni, 26 noiembrie 2012, la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din București.

Domnica Țundrea

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro