Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Spectacolul radiofonic "Suzana", finalist la Festivalul Internațional de Radio de la New York 2013

Joi, 16 Mai 2013
 

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Spectacolul "Suzana", o producție a Teatrului Național Radiofonic, care îl are în distribuție pe Andi Vasluianu, se numără printre producțiile finaliste la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Radio de la New York, informează Radioul Public.

Din producțiile celor 35 de țări concurente la ediția din acest an a festivalului, la secțiunea Teatru radiofonic, juriul internațional alcătuit din 20 de personalități în domeniu, a reținut opt titluri produse de: Germania (1), Hong Kong (1), Irlanda (2), Mexic (1), Marea Britanie (2) și România (1).

Producția Societății Române de Radiodifuziune nominalizată este "Suzana", scenariul fiind semnat de Ilinca Stihi după o idee de Werner Herzog, în timp ce regia artistică îi aparține tot Ilincăi Stihi.

Spectacolul radiofonic dezvoltă într-o formulă neconvențională universul interior al unui personaj respins de societate. Un pușcăriaș este eliberat. Afară, lumea parcă a amuțit. Drumul pustiu pare să ducă spre oraș. Spre viață. Spre inițierea unui nou parcurs. Pușcăriașul pornește la drum însoțit de femeia lui imaginară, Suzana, o fată din revistele deocheate care, în fotografia de deasupra patului, i-a mângâiat anii de detenție. Treptat, Suzana capătă personalitate, viață, și devine ghidul său într-un drum al amintirilor și proiecțiilor imaginare. Un drum al nopții continuat de versurile poetului german Novalis, pe care Suzana insăși le descoperă cu interes. Un drum către sine luminat și detaliat de fragmente din romanul neterminat al lui Novalis, "Heinrich von Ofterdingen". Până la urmă un drum care se nesfârșește în moarte.

Andi Vasluianu, intepretul principal, realizează o performanță actoricească trecând de la discursul angajat politic, la cuvântul poetic suspendat între vis și realitate cu viteza unei tăieturi de montaj. Alături de el, Mădălina Gițescu în rolul Suzanei, Tania Popa, Orodel Olaru, Ioana Sihota și ceilalți gravitează natural în spațiul intim propus de piesă. Lumea lui Novalis este amintită prin citatele în germană rostite de Axel Moustache și Roxana Lepedat și se întrepătrunde subtil cu atmosfera intensă a filmelor lui Werner Herzog. Țesătura sonoră realizată de Mihnea Chelaru, sound design, și Mădălin Cristescu, regia muzicală, împlinesc și continuă un spectacol după structura specifică a unei cochilii în spirală. Regia de studio este realizată de Milica Creiniceanu.

Festivalul Internațional de Radio de la New York își va anunța medaliații la data de 17 iunie în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Manhattan Penthouse, New York.

Înființat în 1982, festivalul premiază cele mai originale și creative proiecte de radio, având ca participanți posturi de radio, rețele naționale și producători independenți din întreaga lume.Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro