Prima povestioară emisă în eter a fost, la 2 noiembrie 1956, Capra cu trei iezi de Ion Creangă, citită de Mihail Sadoveanu. Iar din 6 ianuarie 1959, Darul piticilor de Frații Grimm, citită de marele actor Octavian Cotescu, este prima poveste înregistrată pentru NOAPTE BUNÃ, COPII!
Una dintre cele mai vechi emisiuni pentru copii, care a supraviețuit multor schimbări, unele dintre ele nefaste, este NOAPTE BUNÃ, COPII! Are o vechime de 54 de ani, dar a rămas mereu tânără. De curând s-a îmbrăcat în haine noi, accentuându-și caracterul de mic scenariu radiofonic.
Emisiunea NOAPTE BUNĂ, COPII! a supraviețuit tuturor schimbărilor de optică asupra programelor editoriale păstându-și forța inițială, pe care primul președinte al Societății Române de Radiodifuziune, savantul Dragomir Hurmuzescu, a insuflat-o programelor educaționale pentru copii, conștient că o țară nu are viitor fără preocuparea constantă pentru creșterea sănătoasă a generațiilor noi. Cei 54 de ani de existență a emisiunii vorbesc nu numai despre dăinuirea în timp, ci și despre popularitatea, dragostea și fascinația pe care a exercitat-o asupra micilor ascultători. În toate timpurile a fost una dintre marile bucurii ale copiilor pe care radioul a reușit să le-o ofere. Viața are și bune și rele.
De mici copii o cunosc și prin intermediul poveștilor. Ele sunt, fiecare în parte, adevărate cărți de înțelepciune care cuprind sinteze ale experiențelor umane de-a lungul timpurilor. Emisiunea își propune ca în fiecare săptămână să cuprindă povești care redau, în stil fantastic sau realist, întâmplări menite să-i facă pe micii ascultători să răsfoiască treptat paginile vieții, una după alta...
Poveștile îi întăresc, îi pregătesc pentru întâlnirea cu necunoscutul, îi formează ca luptători, le ascute voința de a învinge doar cu prețul dreptății, îi învață uneori să piardă fără ranchiună.
În preajma sărbătorilor, dar nu numai, au fost difuzate povești legate de viețile unor mari figuri ale bibliei, adesea invocate de oameni în gândurile și rugile lor. Emisiunea contribuie la educarea copiilor încă de la vârsta preșcolară. Se știe cât de mult înseamnă pentru viitor cei șapte ani de acasă.
Conținutul poveștilor difuzate, la care se adaugă forma realizării, ca un mic scenariu și o acțiune plină de neprevăzut, ajută la formarea micilor ascultători, le dezvoltă intelectul, îi pregătește pentru înțelegerea vieții, pentru întâlnirea cu școala și surprizele ei. Un program educațional plăcut, antrenant, îi face pe cei mici prieteni cu eroii celebri, îi aduce pe aceștia în jocurile lor, le dezvoltă fantezia și, totodată, le formează o viziune optimistă asupra vieții. Auzind despre viata si incercările la care au fost supuși eroii, ascultând variante în circulatia tematică a motivelor, micii ascultători devin curiosi, vor să mai afle, să mai știe ce s-a mai întamplat cu prietenii lor, care, de-acum, fac parte din propria lor viață. Povestea ii prinde, devine un obicei să asculte seară de seară întamplările prin care trec eroii lor din lumea fanteziei. Așteptarea bucuriei de seară, urmată de alte si alte seri de poveste le crează fidelitate față de emisiune, le dezvoltă gustul pentru lectură, le cultivă îndrăzneala si dorința de cunoaștere.
De-a lungul timpurilor cei mai mari scriitori ai lumii s-au aplecat cu imensă dragoste asupra universului fascinant al copilăriei. De aceea nume ca: Selma Lagerloff, Lewis Caroll, Fratii Grimm, Hans Christian Andersen, L.Frank Baum, Theophile Gautier, Wilhelm Hauff, Charles Dickens, Charles Perrault, Oscar Wilde, E.T.Hoffmann, Ion Creanga, Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Ioan Slavici, Petre Ispirescu, Anton Pann, Dimitrie Bolintineanu, Alexandru Vlahuta, Vasile Alecsandri, Emil Gârleanu, Alexandru Odobescu, Ștefan Octavian Iosif, Nicolae Filimon, Barbu Ștefanescu Delavrancea – pentru a aminti doar cateva nume ale celor mai cunoscuți scriitori din literatura universală si națională, care au realizat capodopere ale genului, sunt prezente periodic in emisiunea Noapte bună, copii! Lor li se adaugă tezaurul inestimabil al poveștilor populare din întreaga lume care oferă un conținut nesecat de învațăminte si întâmplări menite să stimuleze creativitatea, să creeze o stare de spirit orientată către valorile morale, să medieze accesul la cultură si să cultive gustul pentru lectură, interesul pentru instruire. Din nenumăratele povești ale poporelor apare imaginea lumii în uluitoarea ei bogație. Povestea bobului de grâu, a florilor, vietăților, curcubeului, soarelui și lunii, apelor și munților, așa cum apar ele zugrăvite de natura-mamă, dezvoltă o altă latură a gândirii celor mici, stârnindu-le curiozitatea, dezvoltând în ei dorința de a deveni, mai târziu, cercetători, doctori, agricultori, constructori, navigatori, aviatori, scriitori etc. Deoarece folclorul tezaurizează, așa cum arată acest cuvânt englezesc, înțelepciunea poporului, repertoriul este îmbogățit cu povești din creația tuturor popoarelor lumii.
Configurația repertorială a fiecărei săptămâni, cât mai variată, oferă un tablou semnificativ al forței umane de creație. Forța de convingere a emisiunii s-a datorat, de-a lungul timpului marilor interpreți și participării entuziaste a unor copii sau tineri care, odată intrați pe poarta radioului, s-au dăruit acestuia cu entuziasm. Cine ar fi crezut că Ecaterina Oproiu, Mircea Popescu, unul dintre veteranii teatrului la microfon, Victor Popa, fost redactor șef al Redacției pentru copii, tenorul Valentin Teodorian, distinsul om de cultură Andrei Pleșu, regretatul și inspiratul Romeo Chelaru, scriitorul Octav Pancu-Iași, cunoscutul realizator Vasile Manta și mulți, mulți alții și-au început activitatea profesională la emisiunile pentru copii, în rândul cărora Noapte bună, copii! a ocupat un loc de suflet. Dar marii actori? Le auzim în amintire glasurile și vrem să ne îmbogățească și azi viața, cum au făcut-o altă dată. Cine a ascultat-o pe Silvia Chicoș, ca s-o numim doar pe ea, a înțeles cum poartă aripi cuvântul poveștilor și cât de mult ne vrăjește. Dar glasul lui Octavian Cotescu? Dar timbrul curat al lui Dan Condurache, forța de convingere a lui Cristian Iacob, puritatea lui Ionuț Chivu, talentul lui Mihai Dinvale, Mircea Constantinescu, Sorin Gheorghiu, George Ivașcu, Mihai Constantin, Ioana Chelaru, Oltița Chirilă, Daniela Ioniță, Violeta Mitescu și nu în ultimul rând al Ruxandrei Sireteanu și atâția alții?
NOAPTE BUNÃ, COPII! este o gazdă a frumosului și adevărului. Înregistrarea unora dintre povestiri chiar de către copii a adus un plus de autenticitate, de convingere si farmec. Strădania de a inova, ajutați de noile mijloace tehnice, a îmbrăcat în haine noi o îndrăgită emisiune veche, care ne-a vegheat tuturor evoluția ca oameni si cetațeni. Cele aproape 500 de premiere realizate în ultimii ani au adus ca noutate realizarea povestilor sub forma unui mic spectacol în care personajele se confruntă, se luptă pentru dreptatea lor, izbândesc ajutate de adevărul cauzei lor.
Pe orice lungime de undă NOAPTE BUNÃ, COPII! a fost audiată cu bucurie. Micii ascultători s-au lăsat prinși de poveste devenind parte a acțiunii.
Difuzarea poveștilor contribuie la stimularea interesului pentru cultură, dezvoltarea creativității având în vedere fantezia acțiunii, încercările la care eroul trebuie să facă față. Implicarea în poveste determină formarea și fidelizarea publicului țintă.
Fantezia debordantă, răsturnările de situații, participarea la acțiune a animalelor, gâzelor, florilor, uneori chiar a frunzelor și fructelor, oferă ilustrației sonor – muzicale o spumă de sugestii care aduc surpriză și farmec în transpunerea lor radiofonică, atât a celor din cultura națională, căt și a celor din cultura universală.
În fiecare săptămână puteți asculta de luni până joi pe Radio România Actualități de la 20:50 emisiunea NOAPTE BUNÃ, COPII!.
Echipa de profesioniști ce realizează emisiunile mai sus menționate este format din: regizor de studio Janina Dicu, compositor și regizor muzical George Marcu, regizori artistici, muzicali și tehnici Vasile Manta și Mihnea Chelaru, producător, redactor și scenarist Simona Vasiliu.
Producator: Simona VASILIU