Ascultă e-teatru

Thaliafest

Emisiune lunară, cuprinzând fragmente din înregistrările realizate la secțiunea „spectacole-lectură” din cadrul festivalurilor de teatru naționale, precum și interviuri, declarații și opinii, desprinse din dialogurile purtate de personalitățile participante, în cadrul unui comentariu informat și argumentat dedicat celor care nu au putut fi prezenți la evenimentul pus în discuție.

Înregistrările sunt realizate de către o echipă de transmisie, iar materialul sonor este procesat și editat în cadrul studioului de teatru radiofonic, de către echipa de realizatori : Irina Soare – redactor, George Marcu – regizor muzical, Vasile Manta – regizor tehnic și Mihai Lungeanu – regizor artistic. Emisiunea THALIAFEST și-a propus, în cei peste zece ani de existență, informarea publicului ascultător asupra evenimentelor care ilustrează un fenomen artistic din ce în ce mai răspândit: teatrul-lectură.

Prezența la festivalurile teatrale care au promovat acest gen de eveniment cultural, a permis emisiunii să promoveze valoroși autori contemporani aparținând atât dramaturgiei românești, cât și celei universale (prin traducerile oferite spre lectură), precum și texte dramatice inedite, care au devenit, în timp, suportul unor spectacole de referință. În același timp, publicul este informat despre stadiul actual al scrisului dramatic în lume prin comentariile avizate extrase din dialogurile dintre participanți: personalități marcante din lumea teatrului, dramaturgi, regizori, cronicari, actori, studenți.

De asemenea emisiunea încearcă, prin mijloace specifice teatrului radiofonic (adaptarea textului, efectele sonore, ilustrația muzicală), să prezinte cât mai sugestiv și mai atractiv fragmentele preluate din textele lecturate, punând în valoare și în circuitul informațional nu numai literatura dramatică, dar și o serie de valoroase voci actoricești din peisajul teatral românesc, mai puțin cunoscute.

Prezența emisiunii THALIAFEST la toate edițiile Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, la Festivalul Teatrului de Comedie - FESTCO, la Festivalul Dramaturgiei Românești de la Timișoara, la întâlnirile lunare ale Clubului Dramaturgilor (organizate de Uniunea Scriitorilor) îndreptățesc echipa de realizatori să considere utilă și necesară această formă de „arhivare” a "imaginilor sonore" care devin mărturii „la zi” despre evoluția dramaturgiei românești și universale.

Emisiunile au fost înregistrate și pe CD-uri promoționale (care se constituie astfel într-o valoroasă bibliotecă vorbită) și au fost înmânate oficial organizatorilor festivalurilor unde emisiunea a fost prezentă.

Inițiator și realizator al emisiunii: Mihai LUNGEANU

Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro