Ascultć e-teatru

Teatrul Nažional Radiofonic pentru copii

Īn fiecare sīmbata, de la ora 9.00, la Radio Romānia Cultural, iubitorii de teatru radiofonic - toti, nu numai copiii - pot asculta vreme de aproape un ceas cīnd un basm sau foarte cunoscut sau absolut inedit, cīnd unul dintre faimoasele mituri ale lumii, cīnd o īntreaga carte dramatizata...

TEATRUL NATIONAL RADIOFONIC PENTRU COPII se poate auzi la Radio Romānia Cultural numai īncepīnd din anul 2005. Dar unde poate fi mai „la locul sau”, mai „acasa”, acest proiect daca nu la Radio Romānia Cultural?

A fost, este si, speram, va ramīne, un proiect vechi (īn sensul continuitatii), dar nu īnvechit, un proiect pentru traitorii īn acest secol grabit, care au nevoie, fie ca sunt sau nu constienti de aceasta, de accesul la capodopera, la opera literara de valoare.

Au fost create īn urma cu unul, doua, trei milenii, acum cīteva sute de ani, īn secolul trecut sau ieri-alaltaieri... Povesti, mituri, legende, romane celebre, toate ne incita, ne tulbura, ne bīntuie visele sau starea de veghe si da, īsi pastreaza, nealterat, farmecul! Au rezistat timpului pentru ca sunt o parte esentiala a umanitatii.

Povestile, miturile, legendele, romanele celebre din literatura nationala si universala pot fi mereu regasite la TEATRUL NATIONAL RADIOFONIC PENTRU COPII.
Intentia asumata a proiectului este de a face educatia prin cultura pentru cultura, utilizīnd mijloacele particulare, de mare accesibilitate si atractivitate ale teatrului radiofonic.

Īn decursul ultimilor ani au fost realizate la T.N.R. pentru Copii (īntr-o enumerare aleatorie si deloc exhaustiva) :

Sigfried si Kriemhilde si Razbunarea Kriemhildei si amurgul Nibelungilor dupa epopeea germana Cīntecul Nibelungilor
Charlemagne si-al sau nepot Roland dupa epopeea franceza Cīntarea lui Roland
Facerea Lumii dupa Popol Vuh, Cartea sacra a vechilor mayasi
Arthur si cavalerii Mesei Rotunde
Cartile de lut dupa Poemul lui Ghilghamesh
Robinson Crusoe de Daniel Defoe
Graciosa si Percinet de Mme D’Aulnoy
Trei povesti americane de Frank Baumm
A fost odata o familie de soricei dupa o poveste de Jules Verne (prima oara tradusa īn limba romāna si dramatizata la T.N.R. pentru Copii)
Sherlock Holmes si diamantul albastru dupa o nuvela de A. C. Doyle
Pisica alba de Mme D’Aulnoy
Tabla de sah dupa Alice īn lumea oglinzii de Lewis Carroll
Stan zis si Ipate dupa Ion Creanga
Abeille de Anatole France


Coordonator de proiect si producator: Sanda SOCOLIUC

Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMĀNĆ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, Bucureŗti, Romānia
E-mail: webmaster@srr.ro