Ascultă e-teatru

Evenimente

DIPLOMA și MEDALIA Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, Chișinău, ediția a VII-a, pentru Teatrul Național Radiofonic – Radio România

Joi, 29 Septembrie 2022 , ora 19.44
 

În perioada 15 – 25 septembrie 2022, Teatrul Național Radiofonic – Radio România, reprezentat prin echipa de creație formată din – Magda Duțu, realizator, scenarist și coordonator de proiect, Ion-Costin Manoliu, redactor și scenarist, Mirela Georgescu, inginer de sunet și regizor tehnic, Patricia Prundea, regizor muzical, Milica Creiniceanu, regizor de studio – a participat la a VII-a ediție a REUNIUNII TEATRELOR NAȚIONALE ROMÂNEȘTI, eveniment organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău, cu sprijinul Ministerului Culturii, Educației și Cercetării din Republica Moldova, al Ministerului Culturii și Identității Naționale din România, al Institutului Cultural Român din București și Chișinău și al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova. Al doilea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești s-a bucurat de onoarea Înaltului Patronaj Prezidențial acordat de Președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu și de Președintele României, domnul Klaus Iohannis – susținere prin care se recunoaște prioritatea instrumentelor pașnice, conciliatoare și creatoare.


Ediția din acest an s-a desfășurat sub genericul – Artiștii pentru pace, libertate, speranță – Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, Chișinău, 2022, nefiind doar un festival de teatru. A fost un spațiu al contactelor între oameni de cultură și spectatori, un generator de idei și creativitate, în care au fost încurajate dezbaterile libere și diversitatea de opinii.


Publicul din Chișinău a avut ocazia să vizioneze spectacole prezentate de teatrul gazdă și de alte 16 teatre de pe ambele maluri ale Prutului: Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara, Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”, Teatrul Național Radiofonic din București – Radio România, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Bălți, Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul Național „Eugène Ionesco” Chișinău, Teatrul Național Satiricus „I.L. Caragiale” Chișinău, Teatrul „Luceafărul” Chișinău, Teatrul „Alexei Mateevici” Chișinău, Teatrul Fără Nume din Chișinău. În semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei și pentru afirmarea unor idealuri comune, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale, a participat și Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev.

Sala Antract plina de ascultatori
Printre ascultatori: Emil Boroghinã

Chiar de la prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, desfășurată în septembrie 2015, o secțiune aparte a fost dedicată Teatrului Național Radiofonic din București – Radio România, care s-a remarcat ca o prezență inedită, cu un program de audiții cu public și dezbateri, derulat pe întreaga perioadă a Reuniunii. Audițiile cu public au avut loc în Sala Antract a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, începând cu ora 14.00, spectacolele prezentate fiind producții ale Teatrului Național Radiofonic, realizate în cadrul proiectelor „Biografii memorii” și „Dramaturgi români contemporani”: Grădina de sticlă de Tatiana Țîbuleac (Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, 2019). Dramatizarea și adaptarea radiofonică: Magda Duțu. Regia artistică: Petru Hadârcă. Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău; Dionisie Erhan – Vlădica cel Sfânt al Unirii. Întruparea și Împărtășirea Sfințeniei. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Petru Hadârcă. Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău; Dora d’Istria sau Prințesa Elena Ghica. Libertate și Destin. Scenariu de Raisa Radu. Adaptarea radiofonică: Magda Duțu. Regia artistică: Maria Agnesa Pușcașu; Cazul Tudor Vladimirescu. Scenariul radiofonic și regia artistică: Gavriil Pinte. Muzica: Andi Dumitrescu. Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu; Chipul lui Dumnezeu de Ion Costin Manoliu. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Claudiu Goga; Maria Cebotari Stea rătăcitoare. Scenariu radiofonic de Magda Duțu, după cartea-album, cu același titlu, de Aurelian Dănilă. Regia artistică: Petru Hadârcă. Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău.  • Petru Hadârcă, Magda Duțu, Patricia Prundea, Mirela Georgescu, Milica Creiniceanu și Costin Manoliu la audițiile „Grădina de sticlă”

  • Mariana Onceanu-Hadârcă și Magda Duțu la audițiile „Grădina de sticlă”

  • Diana Decuseară și Petru Hadârcă la audițiile „Grădina de sticlă”

  • Audiții „Dionisie Erhan – Vlădica cel Sfânt al Unirii”

  • Audiții „Dora d'Istria sau Prințesa Elena Ghica”, în prezența Raisei Radu

  • Audiții „Chipul lui Dumnezeu”

  • Audiții „Maria Cebotari – Stea rătăcitoare”


Participarea Teatrului Național Radiofonic la a VII-a ediție a Reuniunii s-a bucurat, și în acest an, de aprecierea spectatorilor și a specialiștilor. În urma celor șase reprezentații susținute, Teatrul Național Radiofonic – Radio România, echipa de creație (Magda Duțu, Ion-Costin Manoliu, Mirela Georgescu, Patricia Prundea, Milica Creiniceanu) a primit DIPLOMA Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, ediția a VII-a, „pentru efortul de solidarizare și mobilizare a energiilor creatoare împotriva unui teatru de război, pentru un Teatru de artă, un Teatru al păcii, al libertății și al speranței” și MEDALIA dedicată celor 100 de ani de la înființarea Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, emisă de Banca Națională a României.
Diploma Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, ediția a VII-a


Magda Duțu
Arhiva : 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro