Ascultă e-teatru

Evenimente

„Un secol de teatru românesc la Chișinău – Revanșa memoriei interzise” --- Cel mai bun spectacol radiofonic al anului 2021, la Gala Premiilor UNITER

Luni, 4 Iulie 2022 , ora 17.13
 

Luni, 4 iulie 2022, a avut loc cea de-a XXX-a ediție a Galei Premiilor UNITER, care s-a desfășurat la Palatul Culturii din Bistrița. În cadrul acestui eveniment, Teatrul Național Radiofonic – Radio România a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic al anului 2021 pentru producția Un secol de teatru românesc la Chișinău – Revanșa memoriei interzise”.

Acest spectacol-document este dedicat Centenarului Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și a fost realizat în colaborare cu echipa artistică a instituției.

Revanșa memoriei interzise este a doua parte a dipticului Un secol de teatru românesc la Chișinău, precedată de Răsărit de soare, și are la bază cercetarea istoriei Teatrului Național din Chișinău, aducând în prim-plan momente semnificative și personalități ale culturii române și ale artei teatrale, care au influențat atât înființarea Naționalului, cât și evoluția acestuia. Scenariul original este scris de Mariana Onceanu, iar adaptarea radiofonică îi aparține Magdei Duțu.

Regia artistică este semnată de Petru Hadârcă, care, în seara evenimentului, a avut bucuria de a ridica premiul înmânat de Adrian Titieni.

„În urma cercetării istoriei domeniului în care lucrez, în urma lucrului cu memoriile victimelor deportărilor și deținuților politici, am ajuns la concluzia că cele mai mari realizări și cele mai sigure victorii s-au produs în domeniul învățământului și culturii. Fără școala românească, fără cartea românească și fără teatrul românesc din perioada interbelică, nu ar fi fost nici Marea Adunare Națională din 31 august 1989, nici alfabet latin, nimic. La Chișinău s-au dat bătălii adevărate pentru dreptul de a vorbi corect limba română și pentru a avea acces la teatrul și cultura română.”, mărturisea regizorul Petru Hadârcă la premiera spectacolului.

Felicitări echipei care a făcut posibil acest spectacol:

Distribuția: Constantin Florescu, Petru Hadârcă, Diana Decuseară, Adrian Păduraru, Anatol Durbală, Mircea Constantinescu, Ghenadie Gâlcă, Pătru Gavril, Marcelo Cobzariu, Annemary Ziegler, Daniel Tudorică, Cristina Constantinescu, Eduard Adam. Regia de montaj: Dana Lupu și Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Luiza Mateescu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Ion-Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duțu.

Premiile UNITER 2022, Petru Hadarca, foto Adi Bulboaca foto: Adi Bulboacă

De asemenea, în cadrul campaniei „Pariul publicului”, organizată de către UNITER, votul iubitorilor de teatru, la secțiunea Cel mai bun spectacol radiofonic, a mers către producția Cazul Tudor Vladimirescu (scenariul radiofonic și regia artistică: Gavriil Pinte, muzica: Andi Dumitrescu, versuri de Lucian Vasilescu și Gavriil Pinte). Spectacol a fost prilejuit de Bicentenarul Tudor Vladimirescu și este realizat de Teatrul Național Radiofonic, în colaborare cu Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu.

Premiile UNITER 2022, Gala premiilor, 4 iulie, foto Adi Bulboaca foto: Adi Bulboacă

Detalii despre producțiile Teatrului Național Radiofonic, precum și programul de difuzare al spectacolelor pot fi găsite aici, pe site-ul nostru tnr.srr.ro și pe pagina oficială de Facebook: @teatrulnationalradiofonic.

Spectacolele anului trecut pot fi ascultate și online pe www.eteatru.ro, în secțiunea „Colecții – Premierele anului 2021”.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro