Ascultă e-teatru

In actualitate

Irina Petrescu – vedeta spectacolelor de teatru radiofonic la Radio România

Sâmbătă, 8 Iunie 2024 , ora 21.27
 


Sursa foto: cinemagia

La mijloc de Cireșar, fascinanta actriță Irina Petrescu (19.06.1941-19.03.2013) ar fi împlinit 83 de ani… În semn de omagiu, Teatrul Național Radiofonic îi dedică repertoriul perioadei 10-13 iunie, la Radio România Actualități, invitându-vă să o reascultați în spectacole de referință din Fonoteca de Aur: Cafeaua mătușii de Lubomir Feldek, montare în care îi vor da replica: George Constantin, Carmen Stănescu, Florian Pittiș, Mitică Popescu, Tamara Crețulescu și Cristian Șofron, regia artistică Dan Puican,Paharul cu apăde Eugène Scribe, o spumoasă comedie semnată Cristian Munteanu, pe al cărei afiș îi veți regăsi și pe: Violeta Andrei, Ion Caramitru, Virginia Mirea, Ion Siminie, Mircea Anghelescu, Alfred Demetriu și Boris Petroff; vor urma montările: „Profetul”, transpunere sonoră a textului scris la 1923 de către scriitorul, filosoful și artistul plastic de origine libaneză Khalil Gibran, scenariul și regia artistică Mihai Lungeanu și „Baladă la Genova de Constantin Venerus Popa, montare semnată de regizorul Vasile Manta.

„În această meserie, cred în buna-credință a actorului, în cinste, în neminciună. Îmi pare paradoxal. Meseria noastră este a făcăturii, a minciunii, dar trebuie să existe un adevăr, o credință, o sinceritate, pe care publicul o caută și o cercetează fără greș. […] Scena este teribil de crudă și de nemiloasă și arată toate defectele de caracter ale actorului. Trebuie să ai grijă să fii cât mai curat, cât mai sincer, cât mai adevărat, pentru că scena e crudă și te trădează”, mărturisea, într-un interviu, actrița Irina Petrescu.

Născută la București, la 19 iunie 1941, absolventă a Institututului de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, promoția 1963, la clasa profesorilor Ion Șahighian și David Esrig, Irina Petrescu avea să debuteze, un an mai târziu, în piesa „Noaptea e un sfetnic bun” de Alexandru Mirodan, în regia lui Radu Penciulescu, la Teatrul „Bulandra”, scenă care îi va dărui succese răsunătoare, într-o impresionantă carieră artistică, de aproape cinci decenii, în spectacole care au scris istoria teatrului românesc contemporan. Dacă ar fi să amintim doar rolurile din montările: „Leonce și Lena” de Georg Büchner, „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, „Elisabeta I” de Paul Foster, „Casa cea nouă” de Carlo Goldoni, „Cu ușile închise” de Jean Paul Sartre, „O, ce zile frumoase!” de Samuel Beckett, „Dimineața pierdută” de Gabriela Adameșteanu, „Uriașii munților” de Luigi Pirandello, „Mizantropul” de Molière, „Caligula” de Albert Camus, „Thomas a Becket” de Jean Anouilh, „Hamlet” de William Shakespeare, „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, „Oblomov” după I.A. Goncearov, „Căsătoria” de Gogol ori „Elizaveta Bam” de Daniil Harms, în direcția de scenă a celor mai importanți regizori ai secolului XX.

Deși, în același interviu, actrița își mărturisea pasiunea nețărmurită și opțiunea definitivă pentru teatrul de scenă, de numele domniei sale se leagă o bogată creație cinematografică, încununată cu importante distincții, dar și numeroase roluri la teatrul de televiziune și la Radio.

Recitalul actoricesc semnat Irina Petrescu, pe care îl veți putea asculta la Radio România Actualități de la ora 23:05, este reverența pe care Teatrul Național Radiofonic o face unei personalități artistice cu totul speciale, unei artiste ivite parcă „din plămada viselor, asemeni eroinelor, de neuitat, pe care ni le-a dăruit” (Silvia Kerim).

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro