Ascultă e-teatru

In actualitate

ANA BLANDIANA - Sărbătorită de Teatrul Național Radiofonic – Radio România

Joi, 21 Martie 2024 , ora 10.40
 














         Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, în cadrul proiectului Biografii, memorii, un serial de teatru-document dedicat scriitoarei Ana Blandiana.



Marți, 26 martie 2024, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: ANA BLANDIANA – Copilul din sufletul meu. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu. Cu participarea scriitoarei Ana Blandiana. În distribuție: Maria Ploae, Oana Maria Mărgineanu, Alexandru Nedelcu, Radu Bânzaru, Amalia Ciolan, Mioara Ifrim, Alin Panc, Armand Calotă, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Afrodita Androne, Tache Florescu, Vitalie Bantaș. Muzica originală: Andrei Miricescu. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.



Marți, 26 martie 2024, de la ora 20.00, la Radio România Cultural: ANA BLANDIANA – Neteama de moarte. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu. Cu participarea scriitoarei Ana Blandiana. În distribuție: Maria Ploae, Oana Maria Mărgineanu, Alexandru Nedelcu, Radu Bânzaru, Amalia Ciolan, Mioara Ifrim, Alin Panc, Armand Calotă, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Afrodita Androne, Tache Florescu, Magda Duțu, Ion-Costin Manoliu, Nicolae Mărgineanu. Muzica originală: Andrei Miricescu. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.



Marți, 2 aprilie 2024, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: ANA BLANDIANA – O călătorie inițiatică la Moscova. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu. Cu participarea scriitoarei Ana Blandiana. În distribuție: Maria Ploae, Oana Maria Mărgineanu, Alexandru Nedelcu, Radu Bânzaru, Mioara Ifrim, Alin Panc, Armand Calotă, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Afrodita Androne, Tache Florescu, Rada Ixari, Vitalie Bantaș. Muzica originală: Andrei Miricescu. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.


Cele trei spectacole-document vorbesc despre 50 ani de istorie românească – socială, culturală, literară – văzută prin ochii unui scriitor de vocație, trăitor și martor al unor evenimente dramatice, cu rezonanță națională și universală.

Născută în Timișoara, la 25 martie 1942, licențiată a Facultății de Filologie a Universității din Cluj, Ana Blandiana a publicat de-a lungul a șase decenii cărți de poezie, de eseuri și proză, apărute și în traducere, la prestigioase edituri din Germania, Italia, Franța, Spania, Marea Britanie, Portugalia, Olanda, Suedia, China și multe alte țări europene și asiatice. A fost recompensată cu premii literare în țară și străinătate. În 1990, Ana Blandiana reînființează PEN Clubul Român, al cărui președinte devine. Este unul dintre inițiatorii Alianței Civice, pe care o conduce între 1991 și 2001. Fondator și președinte al Academiei Civice, care realizează, sub egida Consiliului Europei, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet. Este membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé” și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

Ion-Costin Manoliu, autorul scenariilor radiofonice inspirate de viața, amintirile și opera literară a scriitoarei Ana Blandiana, este redactor la Teatrul Național Radiofonic începând cu anul 2003 și autor a peste 80 de scenarii și adaptări radiofonice pentru spectacolele de teatru-document din seria Biografii, memorii și pentru spectacolele de ficțiune din seria Dramaturgi români contemporani. Este licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalistică (1998), cu Master în dramaturgie pe tema – Scenariul pentru spectacolul de teatru radiofonic, la UNATC București (2008). A fost colaborator al revistei Teatrul azi, în perioada 1998-2008, și autor al mai multor traduceri pentru piese de teatru jucate pe diverse scene din țară.


Regia artistică este semnată de reputatul regizor Nicolae Mărgineanu, un nume important al cinematografiei românești, un vechi colaborator al Teatrului Național Radiofonic și experimentat regizor în montarea unor spectacole care rescriu pagini de istorie și spiritualitate românească, prin mijloacele teatrulului la microfon. Distribuția gândită de Nicolae Mărgineanu, cuprinde actori foarte potriviți rolurilor pentru care au fost aleși, aceștia fiind colaboratori ai regizorului, atât în spectacolele radiofonice realizate de-a lungul anilor, cât și în producțiile cinematografice a căror regie și concepție a semnat-o.


Muzica originală, pentru cele trei spectacole, a fost compusă de Andrei Miricescu, regizor muzical la Teatrul Național Radiofonic. Andrei Miricescu este absolvent al Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” București (2002) și al Universității Naționale de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Interpretare Muzicală – Pian (2007). A fost profesor la Catedra de Pian Principal a Liceului de Muzică „George Enescu” și a Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” din București.



Luni, 25 martie 2024, între orele 18:00-21:00, Teatrul Național Radiofonic organizează, în Studioul „Alfred Alessandrescu” (str. General Berthelot, nr.60-64), evenimentul ANA BLANDIANA – Sărbătorită de Teatrul Național Radiofonic – Radio România, care constă în audiția cu public a unei selecții din cele trei spectacole în premieră absolută, care îi sunt dedicate și care sunt realizate cu participarea sa: Copilul din sufletul meu, Neteama de moarte, O călătorie inițiatică la Moscova.
Evenimentul se va desfășura în prezența doamnei Ana Blandiana, a invitaților săi, a actorilor din distribuție și a echipei de creație a Teatrului Național Radiofonic. Vor participa și jurnaliști, oameni de teatru, scriitori, precum și ascultătorii care doresc să ne fie alături.

Pe 25 martie, este ziua de naștere a doamnei Ana Blandiana. Suntem onorați și bucuroși să aflăm, că domnia sa a ales să participe, împreună cu apropiații și prietenii, la această audiție, când o vom sărbători și vom asculta împreună, spectacolele care îi sunt dedicate. Intrarea liberă.


Galerie foto:

Mirela Georgescu, Patricia Prundea, Ana Blandiana, Milica Creiniceanu, Nicolae M-ârgineanu, Andrei Miricescu șƒi Ion-Costin Manoliu O parte din echipa spectacolelor
dedicate Anei Blandiana
Mircea Constantinescu, Alexandru Nedelcu, Tache Florescu, Vitalie Bantaș

Oana Mârgineanu, Vitalie Bantașƒ, Patricia Prundea, Ana Blandiana, Ion-Costin Manoliu, Mioara Ifrim

Maria Ploae, Oana Mârgineanu, Cristina Constantinescu, Alin Panc




Inregistrari:















Magda Duțu
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro