Ascultă e-teatru

In actualitate

Premiera Teatrului Național Radiofonic „Luminița, de la capătul tunelului” de Radu F. Alexandru

Marți, 15 Noiembrie 2022 , ora 16.02
 

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 17 noiembrie 2022, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, Luminița, de la capătul tunelului de Radu F. Alexandru, în regia lui Mircea Cornișteanu. În distribuție: Constantin Cotimanis, Monica Davidescu, Dan Condurache, Alexandra Poiană. Regia de montaj: Dana Lupu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.


Luminița, de la capătul tunelului este o comedie amară despre cinismul politic și moftangii vremurilor noastre, despre iubirea dată în schimbul carnetului de partid, despre infidelități validate de sondaje și despre mentalități corupte. Textul surprinde acele resorturi interioare care pervertesc relații, comportamente, percepții și este varianta revăzută a piesei Tsunami (Editura Palimpsest, 2008, Premiul III la FestCo), publicată sub titlul Românica (Tsunami), în volumul Teatru 7, apărut la Editura Cartea Românească, în 2012 (Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România).


Mircea Cornisteanu, Patricia Prundea, Mirela Georgescu


„(…) lumea în care se mișcă personajele și în care se consumă intriga piesei are un nume drag nouă și inconfundabil: România! Într-un limbaj mai tandru: Românica. (…) Cum se poate trăi într-o astfel de lume? Care este forța cu care se înfruntă idealurile fiecăruia dintre noi cu realitatea în care ne ducem viața, de zi cu zi? Se mai pot recompune idealuri din cioburile care se aleg, de regulă, din cele mai multe dintre înfruntările cotidiene? Dar până la urmă, de ce trebuie să ne trăim viața într-o continuă postură de martori neputincioși ai felului în care o șleahtă de briganzi își urmăresc cu nerușinare interesele de ani de zile și fac tot ce vor dintr-o țară și un popor întreg? Sunt întrebări grave, la care sunt convins că vă gândiți fiecare dintre dumneavoastră și pe care le veți găsi cuprinse în piesă.(…) Replicile, care ajung la dumneavoastră, vă vor întări în curajul și în forța cu care aspirați neclintiți la viața în normalitate, pe care o merităm cu toții.” – mărturisește dramaturgul, scenaristul, prozatorul și publicistul Radu F. Alexandru, autorul acestei piese.


Luminița, de la capătul tunelului a avut premiera în octombrie 2016, la Teatrul Național București, Sala Atelier, în regia lui Mircea Cornișteanu, cu Monica Davidescu, Alexandra Poiană, Constantin Cotimanis, Dragoș Stemate, în distribuție.


ConstantinCotimanis, Monica Davidescu,
Dan Condurache
Monica Davidescu, Constantin Cotimanis,
Dan Condurache


„(…) o comedie alertă, despre moravurile și năravurile politice ale zilei de azi, pe care, cu siguranță, autorul le cunoaște bine, fiindcă prestează el însuși, de un număr bun de ani, pe câmpia deciziilor politice și a avut prilejul să cunoască, direct de la sursă, pe toți acești brontozauri care fac irespirabilă atmosfera...” – apreciază Sanda Vișan, în Ziare.com.


„Un spectacol curat, atent ținut în frâu de un regizor experimentat, maestru al nuanțelor și al echilibrului. Mircea Cornișteanu a mizat cu succes pe chimia unei distribuții echilibrate, în care nume consacrate și nume recent afirmate dau strălucire unei vitriolante radiografii a prezentului politic.” – consideră Manuela Cernat, în Revista 22, despre această producție scenică.


Mircea Cornisteanu
Monica Davidescu,
Constantin Cotimanis

Spectacolul radiofonic Luminița, de la capătul tunelului, pe care îl propunem, va fi cea de-a doua montare a unei piese semnate de Radu F. Alexandru, care se realizează în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani. În anul 2012, prezentam varianta radiofonică a spectacolului Love Stories realizată după piesa Labirintul de Radu F. Alexandru – text premiat de UNITER, considerat Cea mai bună piesă românească a anului 2010. Montat în 2011, pe scena Teatrului Metropolis din București, în regia lui Claudiu Goga, spectacolul Love Stories – sau labirintul emoțiilor și dramelor existențiale, ce aduce în prim-planul atenției noastre două cupluri – părinți și copii – într-o surprinzătoare și emoționantă poveste a căutărilor de sine – a beneficiat de o distribuție care a susținut pe deplin viziunea regizorală și motivația abordării acestui text: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Diana Cavallioti, Alexandru Pavel. Cu participarea extraordinară a lui Emil Hurezeanu. Varianta radiofonică, gândită de Claudiu Goga, realizată cu aceeași distribuție, a păstrat concepția acestei montări și a transpus-o cu mijloacele specifice spectacolului radiofonic, într-o creație adresată ascultătorului.


Pe același principiu, varianta radiofonică a spectacolului Luminița, de la capătul tunelului, gândită de regizorul Mircea Cornișteanu, merge pe structura spectacolului realizat la Teatrul Național București, cu o singură schimbare în distribuție (Dan Condurache în rolul Doru Maxim).


Alexandra Poiana, Dan Condurache

Monica Davidescu,

Dan Condurache

Mirela Georgescu si
Mircea Cornisteanu


Atât pentru regizorul Mircea Cornișteanu, cât și pentru actrița Alexandra Poiană, colaborarea la acest spectacol reprezintă debutul la Teatrul Național Radiofonic.


Luminița, de la capătul tunelului de Radu F. Alexandru se va difuza și sâmbătă, 19 noiembrie 2022, de la ora 13.15, la Radio România Internațional 2, în seria Dramaturgi români contemporani.

Magda Duțu
Arhiva : 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro