Ascultă e-teatru

In actualitate

Premieră absolută MARIA CEBOTARI – Stea rătăcitoare

Joi, 15 Septembrie 2022 , ora 19.56
 Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, marți, 20 septembrie 2022, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: MARIA CEBOTARI Stea rătăcitoare.
Scenariu radiofonic de Magda Duțu, după cartea–album, cu același titlu, de Aurelian Dănilă.
Regia artistică: Petru Hadârcă.
În distribuție: Aliona Triboi, Mircea Rusu, Anatol Durbală, Ana Tkacenko, Petru Hadârcă, Coca Bloos, Mircea Constantinescu, Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă, Adrian duraru, Annemary Ziegler, Marcelo Cobzariu, Alexandru Pleșca, Cristina Constantinescu, Valentin Zorilă, Dan Melnic, Daniel Tudorică.

La pian: Andrei Miricescu.
La chitară: Valentin Zorilă.
Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Regia muzicală: Luiza Mateescu și Andrei Miricescu.
Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu.
Redactor: Ion-Costin Manoliu.
Coordonator de proiect: Magda Duțu.Maria Cebotari – Stea rătăcitoare e un spectacol care aduce în atenție, cu mijloacele teatrului radiofonic, un extraordinar destin artistic românesc, îngropat sub tăcere până în 1989.

Românca – basarabeancă Maria Cebotari (născută în Chișinău, la 10 februarie 1910 – decedată la Viena, 9 iunie 1949) a fost una dintre cele mai mari soprane ale secolului XX; cu o voce unică și o diversitate repertorială de neimaginat, și-a înscris pentru totdeauna numele în istoria operei și filmului muzical.


Lucrarea academicianului Aurelian Dănilă reprezintă o adevărată istorie a vieții și activității Mariei Cebotari; un studiu profund al fenomenului Maria Cebotari, sub diversele sale aspecte: copilăria, femeia îndrăgostită de viață, locurile pe unde a pășit, celebritățile cu care a colaborat, rolurile titulare pe diversele scene ale lumii, alături de cei mai mari interpreți ai timpului. O amplă documentare realizată în instituții teatrale, muzicale, biblioteci, arhive din Germania, Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Italia, România, Rusia, Franța și bineînțeles Moldova, despre actrița nepereche, strălucitoare stea pe firmamentul artei muzicale din întreaga lume. „Admirația pe care i-o port în suflet, m-a făcut urc pe scenele teatrelor unde a cântat, privesc visător în sală și ajung cu imaginația în timpurile trecute, care i-au adus Mariei, gloria. Să-i aud aievea, vocea măiastră!” – Aurelian Dănilă.


Spectacolul Maria Cebotari – Stea rătăcitoare, va fi ascultat și sâmbătă, 24 septembrie 2022, de la ora 14.00, de publicul prezent în Sala Antract a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, ediția a VII-a.

Talentul Mariei Cebotari a izbucnit ca un vulcan la începutul anilor ’30 ai secolului trecut, înscriind o pagină de aur în istoria artei vocale mondiale. Doar 18 ani a strălucit această stea nepereche pe orizontul teatrului liric european, pentru ca tot atât de brusc se stingă la vârsta de 39 de ani. A cucerit întreaga lume prin vocea-i fermecătoare, de o frumusețe rară, prin forța talentului său înnăscut, prin capacitatea de a aduce în fața publicului creații și chipuri scenice, roluri de film realizate în modul cel mai veridic și mai convingător. (…) Imprimările vocii Mariei Cebotari s-au păstrat într-o stare bună și sunt mărturia elocventă a unei voci unice” – consideră Constantin Rusnac, compozitor, profesor, maestru în arte.

După ce a absolvit Conservatorul „Unirea” din Chișinău, Maria Cebotari a avut o ascensiune fulminantă. Debutul său pe scena Operei de Stat din Dresda, în rolul Mimi, din opera La Boheme de Giacomo Puccini, la 15 aprilie 1931, a fost un mare succes. Partenerul ei de scenă de atunci, Beniamino Gigli, considera că Maria Cebotari era una dintre cele mai mari voci feminine pe care le-a auzit vreodată. Între anii 1935-1946, a evoluat ca solistă a operelor din Berlin și Dresda, ultimii doi ani ai vieții fiind solistă a Operei de Stat din Viena (1947-1949). Maria Cebotari a cântat, de asemenea, în numeroase turnee artistice la Praga, Paris, Roma, Milano, Anvers, Copenhaga, Florența, Londra, Salzburg, Riga, București.

Ca actriță, Maria Cebotari a jucat în piesele „Azilul de noapte” de Maxim Gorki și „Cadravul viu” de Lev Tolstoi, precum și în opt pelicule, filmate în Germania și Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci, inclusiv alături de soțul ei, Gustav Diessl. În 1942, a jucat în filmul dedicat vieții celebrei mezzosoprane franceze de la începutul secolului XIX, Maria Malibran, în regia lui Guido Brignone. În România și Italia a jucat în coproducția „Cătușe roșii (sau „Odessa în flăcări, 1942), cenzurată mai apoi de autoritățile comuniste și redescoperită în arhivele italiene.


În anul 2000, o placă comemorativă a fost dezvelită pe locuința artistei din Berlin, Hessenallee 12, cartierul Westend, pe care se poate citi: „Aici a trăit din 1938 până în 1945 soprana Maria Cebotari (născută la Chișinău, actuala capitală a Republicii Moldova), 10.02.1910 - 09.06.1949. A fost membră a Operei din Berlin. Ca interpretă a lucrărilor lui Wolfang Amadeus Mozart și Richard Strauss, a fost neegalată până în zilele noastre. De asemenea, prin rolurile ei în filme, a fost una din cântărețele cele mai iubite ale generației ei”. Maria Cebotari a atins foarte devreme cele mai înalte culmi ale celebrității, de parcă știa că soarta i-a hărăzit o viață scurtă. La numai 24 de ani a primit cel mai înalt titlu onorific din Germania și Austria, „Kammersängerin”, iar pentru meritele ei deosebite, statul român i-a acordat „Coroana României” în grad de Comandor.

După aproape zece ani de la căsătorie, soțul ei, actorul și regizorul Gustav Diessl, moare. La numai un an, moare și ea, pe 9 iunie 1949, la vârsta de 39 de ani. A fost înmormântată alături de soțul ei. Corpul neînsuflețit al marii artiste a fost purtat pe umeri în jurul Teatrului de Operă din Viena. A fost condusă de mii de oameni spre locul de veci de la Cimitirul Döblinger.

Cei mai mari specialiști în domeniu muzicii, au afirmat că Maria Cebotari a fost predecesoarea Mariei Callas. În lume, există mai multe străzi ce poartă numele marii cântărețe.

Spectacolul dedicat Mariei Cebotari, în regia lui Petru Hadârcă, realizat în colaborare cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău, reunește în distribuție, actori din București și Chișinău. În rolul titular – Aliona Triboi – actriță, violonistă și solistă vocală a Orchestrei Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. În rolul lui Aurelian Dănilă (devenit personaj în spectacol) – Mircea Rusu – actor al Teatrului Național „I.L. Caragiale” București.

Varianta în două părți a acestei producții radiofonice, va fi difuzată și la Radio România Internațional 2: pe 1 și 8 octombrie 2022, de la ora 23.00.


Magda Duțu
Arhiva : 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro