Ascultă e-teatru

In actualitate

Valentin Uritescu – vedeta spectacolelor de teatru radiofonic la Radio România Actualități

Luni, 7 Iunie 2021 , ora 9.49
 

Teatrul Național Radiofonic îl sărbătorește pe marele actor Valentin Uritescu, la aniversarea a 80 de ani, invitându-vă să îl reascultați în spectacolele: Platonov – un Hamlet de Anton Pavlovici Cehov, Nici mort, nici viu de Cristina Tamaș, Căsătorie cu de-a sila de Molière, versiune în limba română semnată de dramaturgul Tudor Mușatescu și Cântecul lebedei, bijuterie radiofonică în care îl are drept partener pe George Constantin. Regia artistică a acestor montări de referință din Fonoteca Teatrului Național Radiofonic este semnată de maestrul Dan Puican.

Montările se vor difuza în perioada 7-11 iunie, de la ora 23.05, la Radio România Actualități.

O carieră de peste 50 de ani, până acum, în teatru și film, în televiziune și la Radio, recunoscută și răsplătită cu onorante titluri care alcătuiesc un impresionant palmares: Premiul Special al Juriului la Festivalul Tineretului (1978), premiile Asociației Cineaștilor din România pentru rolurile antologice din peliculele „Noi, cei din linia întâi” și „Domnișoara Aurica”, distincțiile Uniunii Cineaștilor din România pentru partiturile din filmele „Momentul adevărului”, „A unsprezecea poruncă”, „Rămânerea”, „Șobolanii roșii”, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului” (2004), Premiul pentru întreaga activitate conferit la Gala Premiilor Gopo ( 2017) – aceasta este, pe scurt, cartea de vizită a actorului Valentin Uritescu, vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, în prima săptămână a lunii iunie.

Născut în cea de a patra zi a lunii lui cireșar, anul 1941, Valentin Uritescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, promoția 1963, la clasa profesorului Constantin Moruzan. După terminarea facultății, a jucat mai întîi pe scena teatrului Maria Filotti din Brăila. Invitat mai apoi de regizorul Ion Cojar să intre în trupa de legendă a Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, Valentin Uritescu avea să declare această etapă profesională (1968-1981) drept „cea mai importantă perioadă a vieții”, apoi cariera sa artistică va cunoaște o nouă, determinantă etapă: scena Teatrului „Bulandra”, unde actorul va interpreta partituri impresionante în spectacole de referință precum: „Luna dezmoșteniților” de Eugene O’Neill, „Cabala bigoților” de Mihail Bulgakov, „A treia țeapă” de Marin Sorescu, „Dimineața pierdută” de Gabriela Adameșteanu, „Tartuffe” de Molière, dar și în piesele montate la Naționalul bucureștean: „Avram Iancu” de Lucian Blaga, „Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, „Livada de vișini” de A.P. Cehov, „Numele trandafirului” de Umberto Eco, „Nunta lui Krecinski” de A.V. Suhovo-Kobîlin, „Take, Ianke și Cadîr” de V.I. Popa, „Crimă pentru pământ” de Dinu Săraru sau „Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino” de Alex Mihai Stoenescu. Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt și rolurile din piesele „Ultima noapte a lui Socrate” de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar și „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, la Teatrul Levant.

În 2011, Valentin Uritescu debutează în lumea literară cu paginile autobiografice, adunate sub titlul „Așa sunt eu, prost!”, urmate de „Să ai grijă de cel bun din tine”, carte de amintiri dedicată tatălui său și de volumul de memorii „Bântuit de viețile altora”, apărut la Editura Ars Docendi.

Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro