Ascultă e-teatru

In actualitate

Premieră - THREE O᾿CLOCK sau DUMINICĂ LA ORA TREI

Miercuri, 18 Noiembrie 2020 , ora 16.15
 
Teatrul Național Radiofonic prezinta în premiera, joi, 19 noiembrie 2020, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: THREE O'CLOCK sau DUMINICA LA ORA TREI de Ana-Maria Bamberger. Adaptarea radiofonica și regia artistica: Diana Mihailopol.

În distribuție: Rodica Mandache, Maia Morgenstern, Vlad Seceleanu.

  Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicala: Stelica Muscalu. Regia tehnica: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu. Spectacolul este realizat și prezentat în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani.

Nascuta la București, absolventa a Facultații de Medicina și stabilita în Germania, la Hamburg, unde este doctor în științe medicale, cu o stralucita cariera academica, Ana-Maria Bamberger – autoarea piesei – s-a remarcat, începând cu anul 2003, și ca dramaturg, având o relație speciala – artistica și umana – cu marea actrița Olga Tudorache, cea care a jucat rolurile principale în primele sale piese și care a fost sursa de inspirație pentru urmatoarele creații, foarte apreciate atât de public, cât și de critica de specialitate, din România și din strainatate.
Piesele Anei Maria Bamberger au fost montate și invitate pe mai mult de 40 de scene, din 16 țari, printre care, Germania, Anglia, Franța, Belgia, Austria, Cehia, Serbia, Muntenegru, Albania, Bulgaria, Israel, Canada și Statele Unite.Ana-Maria Bamberger

La Teatrul Național Radiofonic, a debutat în anul 2006, în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani, cu piesa Portretul Doamnei T., dupa care a fost realizat spectacolul premiat de UNITER, desemnat Cel mai bun spectacol de Teatru Radiofonic al anului 2006, în regia lui Attila Vizauer, cu Olga Tudorache și Marius Bodochi în distribuție. În cadrul aceluiași proiect - Dramaturgi români contemporani – au fost realizate în premiera absoluta, în regia Mariei Agnesa Pușcașu. alte doua spectacole dupa textele Anei Maria Bamberger: Sa vorbesc cu tine – cu Teodora Mareș și Adrian Paduraru, în 2017 și Cvadratura Cercului – cu Gabriela Popescu, Mihai Bica, Adrian Paduraru și Oana Maria Margineanu, în anul 2019.

Three O'Clock sau Duminica la ora trei
- este al patrulea text al Anei Maria Bamberger, dupa care se realizeaza un spectacol în seria Dramaturgi români contemporani și este propunerea regizoarei Diana Mihailopol.Diana Mihailopol

Three O'Clock sau Duminica la ora trei - este o piesa despre puterea ucigatoare a dragostei; o comedie neagra, cu un final surprinzator. Coabitarea, rutina și raportarea la trecutul comun, formeaza iadul perfect din care evadarea pare imposibila pentru cele doua surori în vârsta, Clara și Abelina. Ele locuiesc împreuna, într-o casa veche și nu ezita sa-și creeze zilnic varianta lor de mic infern.

Toata viata au avut ceva de împartit: sotul, copilul… Se lupta sa dovedeasca care îl iubeste mai mult pe copil (pe Dimi), cine l-a iubit mai mult pe Paul (sotul Abelinei) si care dintre ele a primit în schimb aceeasi moneda de la cei doi barbati din viata lor.


Rodica Mandache


Maia Morgenstern

Clara, intelectuala, introvertita si sensibila în tinerete (dupa autodescriere), ajunge sa se certe cot la cot cu sora sa, gospodina perfecta care pare ca traieste doar pentru a face placinte... Abia acum, cele doua surori au puterea sa recunoasca lucruri stiute, dar tinute sub lacatul tacerii o viata întreaga. Acum nu mai au nimic de pierdut. Având o existența plictisitoare, singurul lor interes e sa-l ajute pe Dimi, fiul neînțeles al Abelinei (și nepotul mult iubit al Clarei), care nu le viziteaza niciodata, dar le cere tot timpul bani pentru a-și putea realiza ”proiectele” în cinematografie.

Cele doua acte ale piesei seamana între ele și simbolizeaza doua zile diferite, în care cele doua femei fac același lucru. Totul se învârte în jurul delicioasei placinte facute de Abelina, care are rol de ”împaciuitor”, de ”aplanator” al conflictelor. Three o'clock este ora la care trebuie sa soseasca în vizita "fiul risipitor", dar timpul sta în loc pentru Clara si Abelina. Three o'clock  este o ora imperfecta care îsi asteapta perechea, asa cum al treilea scaun de la masuta lor rotunda îsi asteapta ocupantul, un scaun care (fie ca vorbim de sot sau de fiu) poarta invizibila, dar apasatoarea povara a iubirilor înselate sau reprimate.

Piesa Three O'Clock s-a bucurat de mai multe montari în România și în strainatate. Varianta radiofonica propusa de regizoarea Diana Mihailopol, Three O'Clock sau Duminica la ora trei, aduce în prim-plan adevarate recitaluri actoricești prin interpretarea extraordinara a celor doua mari actrițe – Rodica Mandache în Abelina și Maia Morgenstern în Clara – și introduce, prin adaptarea radiofonica a textului, Vocea lui Dimi, rostita de tânarul actor Vlad Seceleanu.

Spectacolul radiofonic Three O'Clock sau Duminica la ora trei, va fi difuzat și sâmbata, 21 noiembrie 2020, de la ora 13.15, la Radio România Interna?ional.

Magda Duțu


Rodica Mandache si Maia MorgensternRodica Mandache și Maia Morgenstern
Rodica Mandache și Maia MorgensternRodica Mandache, Maia Morgenstern și Diana Mihailopol
Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro