Ascultă e-teatru

In actualitate

Rememorează iarna Revoluției în producțiile Teatrului Național Radiofonic de pe site-ul www.eteatru.ro, la trei decenii de libertate

Marți, 7 Ianuarie 2020 , ora 7.49
 
Vă invităm să ascultați pe siteul Teatrului Național Radiofonic www.eteatru.ro în colecția „30 de ani de la Revoluția din 1989” cele mai recente producții special realizate pentru aniversarea celor trei decenii de libertate. Istoria ne oferă versiuni oficiale ale faptelor trăite, adesea, pe viu. Ne aflăm astăzi la trei decenii de la Revoluția din 1989 și ne întrebăm cât din speranțele noastre de atunci s-au împlinit. Modul subiectiv în care am trăit istoria e pus sub lupa schimbărilor prin care am trecut noi și societatea românească și se reflectă în seria celor patru producții pregătite de Teatrul Național Radiofonic pentru a marca aniversarea celor 30 de ani de libertate.

Casa Poporului, scenariu radiofonic de Ilinca Stihi după Cifre în delir, colaj și versuri de Ioana Ieronim, este un eseu ce propune reevaluarea semnificației Casei poporului, una dintre cele mai mari clădiri ale lumii. Cifrelor amețitoare ale cantităților de materiale folosite le sunt opuse numărul sacrificiilor umane și ale distrugerilor urbane irecuperabile. Casa poporului redă prin sunet atmosfera epocii, dar restituie și memoria vocilor celor peste care a trecut tăvălugul istoriei.

22, ars acustica de Mihnea Chelaru, recuperează într-o scurtă creație sonoră memoria momentului 22 decembrie 1989 și fixează înregistrările documentare ale acelei zile în pasta muzicii originale compuse de George Marcu. În doar 5 minute, creația reînvie tulburarea, elanurile, speranța și tragismul Revoluției din decembrie 1989.

Jos comunismul! - joc de strategie și RPG, după povestirea Jos comunismul! de Ema Stere, în regia lui Attila Vizauer, e un scurt interludiu ludic cu aparența unei lecții de istorie livrate lejer, pe tonul jocurilor VR (realitate virtuală). Producția imaginează explicarea regulilor unui joc de calculator pentru adolescenți, prin intermediul căruia jucătorul acumulează frustrare și e condus spre înțelegerea motivațiilor care au declanșat revoltele de mase din 1989. Organizat pe nivele de implicare, jocul evoluează de la postura pasiv-constatativă a jucătorului, la asumarea necesității de a se implica și interveni în cursul istoriei.

Zidul, scenariu de Ilinca Stihi cu inserturi din poemul manifest Scrisoare către un prieten și înapoi către țară de Ruxandra Cesereanu, e un curajos recurs la istoria revoltelor de masă din ultimele trei decenii, ca necesar gest de apărare a libertății cucerite prin sacrificii. Compus ca un pseudo-policier, scenariul leagă circular trecutul Revoluției din 1989 cu apogeul contestării puterii politice din 2018 și decupează amenințarea democrației blocate ciclic, indiferent de epocă, în fața câte unui nou zid simbolic al Puterii.

Casa poporului, 22, Jos comunismul! și Zidul sunt cele mai noi premiere ale Teatrului Național Radiofonic și fac parte din colecția 30 de ani de la Revoluția din 1989 pe care vă invităm să le ascultați aici.

Oana Cristea Grigorescu

Arhiva : 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro