Ascultă e-teatru

In actualitate

Mihai Mereuță - vedeta spectacolelor de teatru radiofonic la Radio România Actualități

Vineri, 22 Noiembrie 2019 , ora 19.04
 
În semn de omagiu adus memoriei actorului Mihai Mereuță, care la 29 noiembrie, ar fi împlinit 95 de ani, Teatrul Național Radiofonic vă invită să îl reascultați, interpretând partituri de excepție în spectacole din Fonoteca de Aur: Drum de fier de Vasile Alecsandri, Constantin Brâncoveanu de Nicolae Iorga și În vreme de război de Ion Luca Caragiale. Montările se vor difuza în perioada 25-27 noiembrie, la Radio România Actualități, de la ora 23.05.

Actor cu o carieră impresionantă în teatru, film, televiziune și Radio, MihaiMereuță a pornit în lume din ținutul Moldovei. S-a născut în satul Santa Mare, de lângă Botoșani, la 29 noiembrie 1924, într-o familie de țărani. După terminarea gimnaziului, a plecat la Iași, după cum povestea chiar maestrul cu umorul sau caracteristic: "Eu sunt țăran. Oleacă școlit, dar țăran. Când am venit la liceu la Iași, m-am descălțat de opinci la bariera Iașului, m-am încălțat cu o pereche de bocanci și am dat examen la liceu". După terminarea liceului, a urmat cursurile Seminarului teologic dar și Facultatea de Litere și Filozofie din Iași. În paralel însă a urmat și cursurile de arta actorului la Conservatorul George Enescu din Iași. De la cel dintâi rol, acela al Cetățeanului turmentat din piesa O scrisoare pierdută de I.L .Caragiale, pe scena Teatrului Național din Ploiești (astăzi Teatrul Toma Caragiu ) și până la tulburatoarea interpretare din piesa Boabe de rouă pe o frunză de lotus în bătaia lunii, jucată pe scena Teatrului Național din București, în regia lui Gelu Colceag, trecand prin importante roluri în cinematografie, la teatrul de televiziune si la Radio, în spectacole radiofonice și în emisiuni de divertisment, între aceste repere fugare se întinde cariera artistică impresionantă a marelui actor Mihai Mereuță.

Din zecile de roluri pe care Mihai Mereuță le-a interpretat la microfonul Teatrului Radiofonic, am ales trei partituri-interpretări de referință ale unor roluri celebre, în spectacolele: Drum de fier de Vasile Alecsandri, o spumoasă comedie în care îi are drept parteneri pe: Stela Popescu, Dorina Lazăr și Ștefan Mihăilescu Brăila, drama istorică Constantin Brâncoveanu de Nicolae Iorga, spectacol realizat de regizorul Paul Stratilat cu o distributie impresionantă, alături de Mihai Mereuță îi veți recunoaște pe Ionescu Gion - în rolul lui Constantin Brâncoveanu, Irina Răchițeanu Șirianu-doamna Maria, George Calboreanu-Mitropolitul și Fory Eterle- Constantin Cantacuzino. Spectacolul care va încheia portretul sonor al marelui actor este montarea În vreme de război de Ion Luca Caragiale, realizată de regizorul Constantin Moruzan în anul 1972.
Arhiva : 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro