Ascultă e-teatru

In actualitate

Alice în țara minunilor de Lewis Caroll

Vineri, 18 Octombrie 2019 , ora 8.04
 
Marti, 22 octombrie , de la ora 17.00, Teatrul Național Radiofonic și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la audiția cu public a spectacolului: Alice în țara minunilor de Lewis Caroll. Dramatizare radiofonică de Felicia Pinte după o traducere de Aura Brais și Vasile Poenaru. În distribuție: Marina Fluierașu, Cerasela Constantin, Gabriela Popescu, Dan Aștilean, Manuela Hărăbor, Marian Râlea, Coca Bloos, Ion Chelaru, Mircea Constantinescu, Claudiu Maier, Daniel Badale, Violeta Berbiuc, Felicia Pinte, Radu Bânzaru, Petre Lupu, Cristina Constantinescu, Florin Dobrovici, Tomi Cristin, Matei Constantin, Silvia Codreanu, Mihai Cafrița, Mircea Băluță, Gabriel Costea, Mugur Arvunescu, Orodel Olaru, Cristina Toma, Iulia Gavril, Vasile Toma, George Constantinescu, Paul Talașman, Valentin Uță, Patricia Prundea, Mirela Georgescu, Silvia Creiniceanu, Gavriil Pinte. Regia de montaj: Radu Verdeș și Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Paricia Prundea. Regia tehnică: inginer Mirela Georgescu. Redactor și producător Irina Soare. Regia artistică: Gavriil Pinte. Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului Național al Literaturii Române, strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Intrarea este liberă.

Spectacolul în 4 episoade, se va difuza, în premieră, la Radio România Cultural, sâmbătă 2 noiembrie, duminică, 3 noiembrie și sâmbătă 9 noiembrie, duminică, 10 noiembrie, de la ora 9.00, în fluxul Teatrul Național Radiofonic pentru copii.

Într-o epocă în care erau la modă povestirile sentimentale, matematicianul Lewis Carroll a creat o literatură pentru copii (dar nu numai) marcată de fantezie, umor, situații absurde și satiră. Dintre operele sale, cea mai cunoscută rămâne Alice in țara minunilor (numită într-o primă versiune Alice’s Adventures under Ground), publicată in anul 1865 și retipărită de atunci pe toate meridianele, în sute de ediții. La un veac și jumătate distanță, cartea continuă să aibă o carieră excepțională, inspirând montări impresionante pe scene de teatru, versiuni coregrafice, desene animate, benzi desenate și spectacole radiofonice. La toate acestea se adaugă și cele peste 25 de ecranizări, de la prima variantă cinematografică din anul 1903, un scurt metraj de zece minute alb-negru mut, recent recondiționat, până la versiunea 3D a lui Tim Burton, blockbusterul derulat în ultimii ani în cinematografe. O operă literară vie, în permanentă dinamică, ce continuă să incite interesul și să provoace creativitatea artiștilor din cele mai variate spații de creație.

Regizorul Gavriil Pinte propune ascultătorilor Teatrului Național Radiofonic o nouă versiune, modernă și totodată clasică a fascinantelor aventuri ale Alicei în țara minunilor, realizată la mai bine de cinci decenii și jumătate de la antologicul musical din Fonoteca de Aur, semnat de maestrul Paul Stratilat și compozitorul Aurel Giroveanu. Dramatizarea, semnată de Felicia Pinte este și ea una clasică, păstrând întreaga poveste într-o traducere realizată de scriitorii Aura Brais și Vasile Poenaru. Spectacolul radiofonic valorifică inspirat celebrele pagini, recreând in plan sonor călătoria eroinei în fantastica lume de sub pământ, "populată cu iepuri vorbitori, omizi atotștiutoare și pisici volatilizante" și o intreagă curte regală din cărți de joc, punând în valoare bogatele dimensiuni filosofice care au făcut din această carte o lectură incitantă pentru întreaga familie. O montare ce se remarcă prin delicatețea detaliului și dozajul perfect al tensiunii dramatice, exprimate de jocul actorilor din distributie, nume sonore ale teatrului românesc, cu remarcabile creații și în spectacole radiofonice.

Coloana sonoră extrem de sugestivă a spectacolului, semnată de regizorul tehnic inginer Mirela Georgescu și decorul muzical, construit cu rafinament și sensibilitate de regizorul muzical Patricia Prundea, construiesc atmosfera acestui spectacol de colecție, dedicat, ascultătorilor, de toate vârstele, ai Teatrului Național Radiofonic pentru copii.
Arhiva : 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro