Ascultă e-teatru

In actualitate

În interpretarea actorului Ion Caramitru, Iov e omul secolului XXI, confruntat cu natura irațională a răului

Duminică, 12 Mai 2019 , ora 14.00
 
Teatrul Național Radiofonic vă invită la audiția cu public în avanpremieră a producției de teatru radiofonic Cuvintele lui Iovde Matei Vișniec (adaptarea radiofonică și regia artistică Mihai Lungeanu), care va avea loc miercuri, 15 mai, de la ora 16, la librăria Librarium TNB din incinta Teatrului Național București. La audiție va participa dramaturgul Matei Vișniec și actorul Ion Caramitru.

Premiera radiofonică va avea loc joi, 16 mai, ora 22.30, la Radio România Cultural.


Monodrama publicată în 2017 la editura Tracus Arte, Cuvintele lui Iov,este scrisă de Matei Vișniec cu dedicație pentru actorul Ion Caramitru. Arhetipul biblic al personajului Iov, reinterpretat din perspectivă contemporană, devine în piesa lui Matei Vișniec o parabolă a speranței și încrederii în valorile pozitive ale umanității. Primele cuvinte fondatoare ale cosmogoniei creștine, "La început a fost cuvântul", trimit la vocația ziditoare a cuvintelor. Puterea acestora devine în piesă ghidul speranței lui Iov. Dacă personajul biblic e încercat de Dumnezeu în credința lui, Iov al zilelor noastre se confruntă cu iraționalitatea răului și a distrugerii pe care oamenii o provoacă semenilor lor. În epoca post-umanului piesa lui Matei Vișniec ne vorbește despre valorile umanității încarnate în cuvinte ca forță motrice a vieții și a speranței. Iov coboară din nou treptele pierderii sale, de la cele materiale, la sacrificiul familiei și până la aneantizarea lui ca ființă. Cuvintele, însă, cele care au construit lumea, îi alimentează lui Iov credința în destinul pozitiv al umanității. Personaj exemplar al suferinței asumate dincolo de epoci, în piesa lui Matei Vișniec, Iov salvează încă o dată umanitatea prin credința în cuvintele ziditoare ale civilizației.

La Teatrul Național Național Radiofonic monodrama Cuvintele lui Ioveste o premieră absolută, iar interpretarea lui Ion Caramitru, condusă de regizorul Mihai Lungeanu, ne intermediază o nuanțată transpunere în universul sonor al acestei noi piese de Matei Vișniec. Muzica originală compusă de George Marcu și contribuția improvizatorică a muzicienilor Ion Bogdan Ștefănescu la flaut și Lucian Maxim la percuții decupează relieful vocilor interioare ale personajului Iov.

Matei Vișniec a fost declarat cel mai jucat dramaturg român al ultimelor decenii pe scenele teatrelor românești. Piesele sale sunt montate în peste 30 de țări din Europa, America și Asia și invitate în marile festivaluri internaționale de teatru la Avignion, Bonn, Edinburgh, Teheran, Sibiu etc.. Dramaturg și poet, Matei Vișniec trăiește în Franța din 1987, unde a obținut și cetățenia franceză în 1993, iar de atunci scrie în limba franceză. Până la exilul francez, însă, Matei Vișniec și-a câștigat prestigiul în literatura română ca poet și dramaturg cu o autentică amprentă metaforică a scrisului său. Opera sa e marcată de dubla sa apartenență culturală prin originea sa română, pe care o comentează astfel:">"Je suis l'homme qui vit entre deux cultures, deux sensibilités, je suis l'homme qui a ses racines en Roumanie et ses ailes en France". (Sunt omul care trăiește între două culturi, între două sensibilități, care are rădăcinile în România și aripile în Franța)."În prezent este jurnalist la Radio France Internationale dar și colaborator la numeroase reviste franceze, iar activitatea de jurnalist a lăsat urme în ultimul deceniu în dramaturgia sa orientată spre observarea și comentarea noilor provocări ale Europei.

Cu lansarea de acum inaugurăm o nouă colaborare și deschidem un nou spațiu pentru audiția teatrului radiofonic la librăria Librarium TNB din incinta Teatrului Național București. Intrarea e liberă.

Audiția este inclusă în programul Festivalului Internaional de poezie București, ediția a X-a, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române București și va avea loc în prezența dramaturgului Matei Vișniec și a actorului Ion Caramitru.

Oana Cristea Grigorescu

Cuvintele lui Iov de Matei Vișniec

adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu
În rolul lui Iov - Ion Caramitru
Vocile cuvintelor: Janine Stavarache, Delia Nartea, Daniela Ioniță, Adina Lucaciu, Alexandra Spătaru
La flaut - Ion Bogan Ștefănescu
Percuții: Lucian Maxim
Muzica originală: George Marcu.
Sound design: Mădălin Cristescu.
Inregistrări muzicale: Mihnea Chelaru.
Regia de studio: Janina Dicu.
Regia de montaj: Florin Bădic, Radu Verdeș, Dana Lupu.
Redactor: Oana Cristea Grigorescu
Producție TNR mai 2019

Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro