Ascultă e-teatru

Arhiva Evenimente

Producție a Teatrului Național Radiofonic, spectacolul "Argentina" de Ilinca Stihi - finalist la New York Festivals International Radio Program and Promotion Awards

Marți, 15 Mai 2012
 
Spectacolul radiofonic "Argentina" – difuzat în premieră pe 7 martie 2011, la Radio România Cultural - este finalist în cadrul New York Festivals International Radio Program and Promotion Awards.

Festivalul Internațional de la New York este cel mai amplu festival de profil atât prin numărul de producții participante, cât și prin diversitatea membrilor juriului care provin din toate marile țări de pe glob. Se evidențiază astfel anual cele mai bune producții ale lumii punând accentul pe caracterul lor novator.

Cincizeci de personalități din industra radio au hotărât lista producțiilor finaliste. Alături de România se regăsesc în această ultimă fază a competiției, la categoria Radio Drama, America, Irlanda, Germania și Franța.

Tradiția premiilor new yorkeze începe din 1982 și a onorat până acum cele mai prestigioase posturi de radio din lume.

New York Festivals International Radio Program and Promotion Awards își va acorda Medaliile de Aur, Argint și Bronz în cadrul unei ceremonii fastuoase ce va avea loc pe 18 iunie în Manhattan Penthouse.

De asemenea, spectacolul "Argentina" a câștigat Marele Premiu, la Premios Ondas, Secțiunea Internațională – Radio (Barcelona, noiembrie 2011; detalii pe http://premiosondas.com), este deținătorul Prix Marulic (Festivalul Internațional de Spectacol Radiofonic, Ficțiune și Documentar, Secțiunea Teatru Radiofonic, Hvar, Croația, mai 2011; detalii pe http://www.hrt.hr/prixmarulic); Argentina a reușit nominalizarea și la Prix Italia (Torino, septembrie 2011, cea de-a șaizeci și treia ediție), plasându-se în primele trei locuri în competiția organizată de RAI și aflată sub înaltul patronaj al Președintelui Italiei, categoria spectacole de teatru radiofonic după scenariu original.

După spectacolul "Maldoror –biografia sentimentală a unui criminal în serie" – distins și el în, în 2010, cu Premiul Ex Aequo (Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic pentru Copii și Tineret, Bratislava, Slovacia, noiembrie 2010) și Premiul Marulic, la cele două importante festivaluri internaționale, al cărui scenariu își are sursele de inspirație și în "Les Chants de Maldoror" de Lautréamont -, "Argentina" este cea de a doua parte a unui triptic în care Ilinca Stihi își construiește ficțiunile pe urma emoțiilor transmise de lumi poetice pe care le simte vii și corespondente prezentului. Autoarea spune o poveste în care Vlad Țepeș (nu, nu acela din istoria noastră medievală!), un tânăr realizator de emisiuni de radio, își găsește salvarea de platitudinile cotidiene într-un univers compensatoriu – o lume imaginară, dar și posibilă-, în căutarea pasiunii, a aventurii și a senzualității. Argentina devine obsesia călătoriilor, decorul fantasmărilor în culori tari, a sexualității violente.

Ilinca Stihi, care este și regizorul artistic al spectacolului, elaborează împreună cu Mihnea Chelaru, sound design, și Mădălin Cristescu, regie muzicală, un spectacol în care identitatea eroului se exprimă în registre sonore multiple, iar Marius Manole, în rolul principal, găsește resurse actoricești să convingă.
Arhiva : 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro