Ascultă e-teatru

Arhiva Evenimente

Cel mai bun spectacol radiofonic al anului 2022

Joi, 15 Iunie 2023 , ora 13.28
 

Olga Torok si Diana Mihailopol
Foto: Florin Biolan

Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic realizat în anul 2022 a mers la Teatrul Național Radiofonic – Radio România, pentru producția Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Actrița Teatrului German de Stat Timișoara, Olga Török i-a înmânat trofeul regizoarei Diana Mihailopol în cadrul Galei Premiilor UNITER, a 31-a ediție, care a avut loc luni, 12 iunie, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara.


Juriul de nominalizări, pentru această ediție a evenimentului a fost format din: Doru Mareș (critic de teatru), Maria Miu (scenograf), Victor Scoradeț (critic de teatru), Iris Spiridon (regizor) și Carmen Stanciu (teatrolog). Iar membrii juriului care a decis laureații Galei sunt: Monica Andronescu (critic de teatru), Catinca Drăgănescu (regizoare), Marcel Iureș (actor), Lia Manțoc (scenografă), Ada Milea (actriță, cantautoare).


Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor s-a dovedit a fi și spectacolul favorit al ascultătorilor, fiind cea mai votată producție radiofonică în cadrul competiției online Pariul publicului – o tradiție dedicată spectatorilor, propusă și menținută de UNITER de-a lungul timpului.


În anul care a marcat bicentenarul trecerii în neființă a celebrului scriitor romantic german Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, Teatrul Național Radiofonic pentru copii a inclus în repertoriul său un spectacol inspirat din acest basm. Montarea este semnată de talentata regizoare Diana Mihailopol, care mărturisește: „Să ți se propună, în 2022, un proiect după Spărgatorul de nuci și regele șoarecilor de E.T.A. Hoffmann înseamnă o reală provocare. Acest univers plin de fantezie și candoare, care s-a așternut în fața mea, a fost înfățișat publicului larg, mai mult prin prezența pe scenele mondiale ale spectacolelor de balet, pe muzica inegalabilului Piotr Ilici Ceaikovski. În spectacolul radiofonic, la sugestia regizorului muzical, Andrei Miricescu am adăugat, pe lângă cunoscutele fragmente muzicale din opera marelui compozitor romantic rus, și variațiuni pe tema Spărgătorului de nuci din zona jazzului, montarea ieșind astfel din tiparul basmului tradițional și din forma de expresie tipică a spectacolelor pentru copii, spre o formă deschisă către ascultătorii de toate vârstele.

Mulțumesc echipei și celor cu care am colaborat cu ocazia acestui proiect: Irina Soare, Andrei Miricescu, Codrin Lazăr, Milica Creiniceanu, Florin Bădic, Lucian David, Ioana Stana și nu în ultimul rând echipei de actori care au înțeles dorința mea de a ramifica laturile poveștii lui E.T.A. Hoffmann, la fel de aproape ca sunetul armonios al baletului consacrat. Sunt bucuroasă pentru că a debutat la Teatrul Național Radiofonic excepționala actriță Alina Rotaru, alături de mai marii Marian Râlea, Rodica Mandache, Jeanine Stavarache, Angela Ioan, Manuela Ciucur, Marius Manole, Mihai Gruia Sandu, Ionuț Grama și alții. Și mai sunt bucuroasă pentru că am reușit să finalizez explorarea tipologiei omulețului cu haină de lemn, care, înveșmântat cu materia primordială mistică, ajunge să capete viață și să traducă în realitate izolarea și însingurarea personală ce traversează către drumul răzbătut și idealul personal atins, în sfârșit.”


Alături de spectacolul Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor de E.T.A. Hoffmann, pe lista nominalizărilor s-a regăsit și producția Teatrului Național Radiofonic, Carnavalul, scenariul radiofonic de Alexa Visarion, după opera lui I.L. Caragiale, un spectacol de Alexa Visarion.Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor de E.T.A. Hoffmann. Traducerea: Gustav Gusti. Dramatizarea radiofonică și regia artistică: Diana Mihailopol. În distribuție: Marian Râlea, Alina Rotaru, Marius Manole, Lucian Ionescu, Rodica Mandache, Jeanine Stavarache, Angela Ioan, Manuela Ciucur, Ionuț Grama, Marcela Motoc, Eric Deliu, Catinca Radu, Mircea Alexandru Băluță, Cezar Antal, Marian Lepădatu, Oana Jindiceanu, Vera Linguraru, Daniel Tudorică, Mugur Dumitriu, Alin Aronovici, Cristiana Mihai, Voicu Hetel și Mihai Gruia Sandu. Versuri: Diana Mihailopol. Redactor și coordonator de proiect: Irina Soare. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: Codrin Lazăr. Regia muzicală: Andrei Miricescu.Diana Mihailopol - Gala UNITER 2023, foto: Florin BiolanDiana Mihailopol si Attila Vizauer, foto: Florin Biolan


Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro