Ascultă e-teatru

Arhiva Evenimente

Triplă selecție a producțiilor Teatrului Național Radiofonic la UK International Radio Drama Festival și Prix Maruliæ 2023

Joi, 16 Martie 2023 , ora 10.08
 

În sezonul de primăvară al festivalurilor de radio drama, Teatrul Național Radiofonic participă cu trei producții în competiția pentru marele premiu.


În perioada 27-31 martie 2023, va avea loc la Canterbury (Marea Britanie) a IX-a ediție a UK International Radio Drama Festival (UKIRDF). Din cele peste 100 de producții înscrise la preselecție, organizatorii festivalului au selectat în concurs ambele producții propuse de Teatrul Național Radiofonic: Anii 60 de Ema Stere, regia Mihnea Chelaru și Uvertură la Demonii, ars acustica de Ilinca Stihi, secondată de sound designerul Tom Brânduș. Ca recunoaștere a valorii Teatrului Național Radiofonic în mediul creatorilor de spectacol sonor, criticul de teatru și producătoarea de teatru radiofonic Oana Cristea Grigorescu va coordona alături de artistul italian Stefano Giannotti juriul acestei ediții a festivalului.

Tema acestei ediții a UKIRDF este The Floor of Heaven, iar sintagma promite explorarea soluțiilor posibile la problemele prezentului în dramaturgii sonore și în scenografii auditive ce imaginează lumea de mâine. Au fost selectate în cele două secțiuni, Radio Drama și Short Forms, o mare diversitate de spectacole sonore produse atât de posturile publice, cât și de producătorii și artiștii independenți din întreaga lume. Anul acesta două conferințe despre dramaturgia spectacolelor audio completează cu o dimensiune teoretică programul festivalului. Acestea vor fi susținute de scriitori invitați, personalități care s-au afirmat într-o arie largă, de la scenarii radiofonice și sitcom, la roman și documentar. (https://radiodramafestival.org.uk/ )

Anii 60 - regizorul
Mihnea Chelaru
în timpul înregistrarilor
Ilinca Stihi


A 26-a ediție a prestigiosului festival internațional de teatru radiofonic și documentare Grand Prix Maruliæ se va desfășura în perioada 26-31 mai 2023 la Hvar, în Croația. Dochia, fiica împăratului, repovestită de Marina Ilie și adaptată radiofonic de Ema Stere, regia Attila Vizauer, se regăsește pe lista celor unsprezece producții selectate în concurs la secțiunea Short Form. Cotat ca unul din cele mai longevive și valoroase festivaluri internaționale de profil, prin tematica sa, Old Texts Revisited (texte vechi reinterpretate), festivalul caută să reînvie patrimoniul literaturii și să îl reflecte în interpretări contemporaneizate, să stimuleze noi forme de expresie sonoră în ficțiune și documentar sonor. De anul acesta, sitagma text vechi se referă la orice text literar sau moștenire orală anterioară anului 1953. De aici încolo, în fiecare an, Festivalul Prix Maruliæ va scădea 70 de ani din anul ediției curente pentru a stabili limita referinței la „textul vechi”. (https://prix-marulic.hrt.hr/main-info/pre-selection-results-2023-10654351 )


Înregistrări la spectacolul Dochia, fiica împaratului
(regizorul muzical Andrei Miricescu, actrițele Alexandra Stroe
și Madalina Ignat și regizorul artistic Attila Vizauer)

În ambele festivaluri, câștigătorii sunt desemnați de un juriu format din reprezentanții producțiilor selectate în concurs, coordonat de doi profesioniști invitați. Ambele festivaluri au renunțat la scripturile tipărite pe hârtie, iar urmărirea traducerii în limba engleză se face de pe device-uri, în format electronic. Dezbaterile cu care se încheie fiecare zi de audiții dau ocazia unui dialog profesional între producătorii și artiștii prezenți.


Cele trei producții selectate în concursuri reflectă diversitatea tematică și stiliscă, dar și constanța valorii pe care o au producțiile Teatrului Național Radiofonic. De altfel, Anii ’60 este finalistă în top 3 la categoria Best European Drama unde câștigătorii vor fi anunțați duminică, 19 martie 2023, în cadrul galei de premiere la BBC Broadcasting House (Londra).


Anii ’60 comentează naufragiul primei generații de tineri decuplați de la lumea liberă, în anii consolidării regimului comunist în România. O zi obișnuită în căminul de bătrâni e bulversată de o banală eroare, iar din haosul astfel născut iese la suprafață tragedia vieților confiscate de istorie. Valorile a două sisteme sociale, socialismul și capitalismul, sunt oglindite în eșecul existențial al personajelor.


Uvertură la Demonii este o producție scurtă în care autoarea și regizoarea Ilinca Stihi se întorce la Demonii, singurul roman politic al lui Dostoievski, pentru a medita la reflexele imperialiste, la politica de invadare și anexare a teritoriilor vecine, la totalitarismul de stat rusesc ca model de guvernare. Revizitarea sonoră a revoluțiilor și agresiunilor din istoria Rusiei din zorii secolului XX până în prezent deschide calea înțelegerii terorii ca politică de stat.


Legenda Babei Dochia este unul dintre cele mai frumoase și importante mituri românești. Povestea Dochia, fiica împăratului, repovestită de Marina Ilie, în adaptarea radiofonică a Emei Stere și regia artistică semnată de Attila Vizauer, combină sursele populare și redă sonor împletirea legendei cu poezia populară, o caracteristică a legendelor și basmelor populare românești.

Oana Cristea Grigorescu


Casete tehnice:

Anii ’60 de Ema Stere, adaptarea radiofonică Mihnea Chelaru. În distribuție: Daniel Badale, Constantin Cojocaru, Gavril Pătru, Ioan Grosu, Coca Bloos, Rodica Mandache, Virginia Rogin, Petru Lupu, Gheorghe Arcudean, Violeta Berbiuc, Julieana Drăghici. Asistent regie: Janina Dicu. Înregistrări de teren: Bogdan Dumitrescu și Marius Țoghină. Inginer de sunet: Mădălin Cristescu. Regia muzicală: Andrei Miricescu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Mihnea Chelaru.


Uvertură la Demonii de Ilinca Stihi. În distribuție: Zoltan Octavian Butuc. Sound design: Tom Brânduș. Redactor și producător: Domnica Țundrea. Regia artistică: Ilinca Stihi.

Dochia, fiica împăratului, legendă românească repovestită de Marina Ilie, adaptare radiofonică Ema Stere. În distribuție: Alexandra Stroe și Mădălina Ignat. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Renata Rusu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Muzica originală: Andrei Miricescu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Attila Vizauer.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro