Ascultă e-teatru

Arhiva Evenimente

Radio România prin Teatrul Național Radiofonic își reconfirmă poziția de top în creația europeană radiofonică prin nominalizarea producției 101 FM de Maria Manolescu Borșa la Prix Europa 2020

Joi, 10 Septembrie 2020 , ora 14.11
 

Producția Radio România a Teatrului Național Radiofonic 101 FM de Maria Manolescu Borșa s-a calificat în selecția prestigioasei competiții europene Prix Europa 2020, secțiunea Radio Fiction. Prix Europa a anunțat joi, 10 septembrie, lista nominalizaților ediției 2020 a concursului care se va desfășura la Potsdam (Germania) în perioada 18-25 octombrie. Anul acesta în cele trei secțiuni - TV, radio și online - s-au înscris un număr record de 263 de producători cu 642 de producții. Un grup de experți independenți a jurizat și a decis lista nominalizaților selectați în concurs.

Motto-ul anului 2020 e Changing Europe-Togheter in Trust ca expresie a acestei perioade de criză sanitară mondială pe care o putem depăși prin solidaritate și efort conjugat de recâștigare a încrederii reciproce. Prin motto-ul acestui an, festivalul ridică o problemă crucială în societatea europeană contemporană: în cine credem și cu ce argumente? În epoca știrilor false/fake news și a interpretărilor alternative ale faptelor, e necesară întărirea competenței și credibilității jurnalismului. Avem nevoie de media, - TV, radio și online- la cel mai bun nivel, afirmă organizatorii festivalului, și o susțin prin standardul ridicat al competiției.

Festivalul concurs Prix Europa a fost înființat în 1987 de Parlamentul European și de către Comisia Europeană și este susținut de European Broadcasting Union (EBU), dar și de numeroase organizații europene de media. Festivalul răsplătește cele mai bune producții media europene, se adresează producătorilor profesioniști și are ca scop stimularea creativității și încurajarea celor mai noi tendințe în creația europeană de media. Specificul evenimentului, ajuns la a 33-a ediție, o dă componența deschisă a juriului, format din reprezentanți ai fiecărei producții selectate în concurs care participă la dezbateri și votează individual producțiile din categoria la care sunt jurați. Astfel, producția câștigătoare a fiecărei categorii se alege prin votul majorității membrilor juriului. Anul acesta, s-au impus măsuri speciale de securitate care să permită participarea fizică a reprezentanților producțiilor selectate la festival. Astfel, fiecărei secțiuni i-a fost repartizată o perioadă de desfășurare în cadrul festivalului, iar anunțarea câștigătorilor va avea loc exclusiv online în 27 octombrie. Secțiunea Radio Fiction se va desfășura fizic în intervalul 22-25 octombrie.

101 FM este adaptarea radiofonică a piesei de teatru La centenar. Odă de Maria Manolescu Borșa, produsă de Radio România în cadrul programului special dedicat aniversării centenarului României Mari. Pretextul aniversării străbunicii centenare e ocazia revizitării fațetelor multiforme ale adevărului istoric al României Mari, prin analogie cu micile incongruențe și conflicte latente din orice familie. Casa bătrânească a străbunicii, descrisă ca un radio vechi, emite pe frecvențele membrilor familiei, dar doar strănepotul adolescent poate capta cu acuratețe frecvența mesajului străbunicii. Gândurile celorlalți membri ai familiei contribuie la recuperarea adevărurilor istoriei mari și mici, iar din confruntarea lor e mediată înțelegerea și împăcarea nepoților adulți cu trecutul familiei, indisolubil legat de istoria țării: episodul legionar și pogromul evreilor, simpatiile comuniste, valoarea perenă a idealului unității familiei/națiunii etc. Gestionarea stângace a aniversării străbunicii, la rigoare a României, e un ludic și nuanțat comentariu scenic al delicatelor teme ale identității, ale raportului cu ascendenții și cu moștenirea trecutului pe care nu ni le alegem. Istoria e privită prin ochii personajului copil Toma căruia i se cere să imagineze o odă aniversară adresată bunicii. Prestigioasa distribuție a contribuit la o creație valoroasă, livrată cu umor, cu o temă actuală ce depășește granița interesului regional și propune prin subiect reflecția asupra identității etnice și a apartenenței la istoria europeană contemporană.

101 FM de Maria Manolescu Borșa este deținătoarea premiului III la Grand Prix Nova, București, 2020, secțiunea Drama.

Producția poate fi ascultată online pe site-ul nostru la adresa: http://www.eteatru.ro/#art/drama-romania-101-fm/2690561

Oana Cristea Grigorescu


101 FM de Maria Manolescu Borșa

adaptarea radiofonică Oana Cristea Grigorescu

În distribuție: Coca Bloos, Gabriel Costin, Dorin Andone, Nicoleta Lefter, Marius Rizea și copilul Silviu Stănescu.

Regia artistică și sound design: Mihnea Chelaru

Muzica originală: George Marcu

Regia de studio: Janina Dicu

Redactor: Oana Cristea Grigorescu

Producție TNR 2019

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro