Ascultă e-teatru

Arhiva Evenimente

Gala Premiilor UNITER, Craiova 2020

Luni, 21 Septembrie 2020 , ora 11.20
 

În această seară, o Gală a Premiilor UNITER în Craiova înseamnă o triplă sărbătoare: 30 de ani de la înființarea UNITER, 170 de ani de la înființarea teatrului craiovean "Marin Sorescu" și … bucuria revederii cu artiști și parteneri după șase luni de așteptare.

Pentru ca publicul să se bucure din plin de acest moment special, începând cu ora 21.30 vom transmite live pe pagina de Facebook a UNITER sosirea pe covorul roșu a unora dintre cei mai apreciați artiști români ai momentului. De la ora 22.30, ceremonia acordării Premiilor UNITER va putea fi urmărită în direct pe TVR1, Radio România Cultural și online pe www.tvr.r, www.uniter.r și preluat de pagina de Facebook a UNITER. - https://www.uniter.ro/maine-aflam-premiile-galei-uniter-20…/

Emoții mari și pentru colegele noastre Oana Cristea Grigorescu, realizator și Irina Zlotea, redactor, la Teatrul Național Radiofonic, nominalizate la premiile pentru critică de Teatru

Oana Cristea Grigorescu

Oana Cristea Grigorescu este redactor la Radio România, redacția Teatrul Național Radiofonic și critic de teatru, membru AICT (Asociația Internațională a Criticilor de Teatru). Este doctor în muzică al Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj (cu teza Mass-media și artele sunetului. Strategii ale relaționǎrii și reflectǎrii, 2011) și membu UNITER din anul 1997. A activat între 1995-2016 ca jurnalist cultural la Radio România Cluj unde a fost coordonator al programelor culturale în ultimii opt ani, până în 2016. În perioada de activitate la Radio Cluj a fost corespondent regional pentru Radio România Cultural și a realizat în tot acest timp emisiunile de teatru și arte.

Semnează cartea FranceDanse Orient-Express (co-autor împreună cu Andrei Popov), volum editat de Institutul Francez București, (2018). În calitate de critic de teatru a contribuit cu studii la toate volumele colective coordonate de Oltița Cântec, Teatrul.ro 30 - noi nume, New entries (2019),Teatru pentru publicul tânăr (2018), Teatrul românesc de azi. Noi orizonturi estetice (2017), Tânărul artist de teatru. Istorii recente (2016), Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative(2015) - ed. Timpul, Iași. Deceniul de activitate în calitate de curator al "Galeriilor Radio" (la Cluj) s-a concretizat în volumul Galeriile Radio - Primii zece ani (ed. Mega, Cluj, 2010, ed II-a 2011).

Comunicarea științifică A doua venire a marțienilor sau Un viitor fără granițe pentru teatrul radiofonic românesc dedicată inovației din teatrul radiofonic produs la TNR în ultimul deceniu, prezentată în cadrul simpozionului "Teatrul românesc. 30 de ani de libertate" organizat de Asociația Internaționale a Criticilor de Teatru, filiala România, la Aula Bibliotecii Academiei Române (15 octombrie 2019) apare în 2020 în revista "Studii și cercetări de istoria artei. Teatru, muzică, cinematografie", tomul 14 (58), 2020, publicația Institutului de Istoria Artei al Academiei Române. Și-a asumat programatic reflectrea critică a noilor tendințe estetice în spectacolul sonor prin studii și interviuri apărute în revistele românești și internaționale de teatru. De asemenea, contribuie cu articole la dosarele tematice despre teatrul românesc în reviste românești și străine (Caietele masca, Vatra, revista italiană Hysrtio, revista germană Aurora Magazine).

În calitate de critic de teatru participă la premierele și festivalurile românești și internaționale de teatru pe care le reflectă în cronicile publicate în Observator Cultural, Scena.ro, Capital cultural, Tribuna, dar și la portalul cultural www.liternet.ro. Este constant invitată în juriile festivalurilor de teatru, moderează dezbateri critice și susține ateliere despre teatrul radiofonic în festivalurile românești. (Gala HOP, Festivalul de teatru scurt Oradea, Festivalul FESTin pe Bulevard, Festivalul Bucharest Fringe, DraMa, Festivalul de teatru Piatra Neamț etc.)

În calitate de redactor al producțiilor de teatru radiofonic a coordonat spectacolele sonore selectate și premiate în festivalurile internaționale de profil (Călătoria lui Orfeu, Exploziv, Scrisori și fotografii din Marele Război, iHamlet, Undeva în '28, Jucării, Mama ucide uriașul, 101 FM, Cuvintele lui Iov etc.) De asemenea, participă la aceste festivaluri și ca membru în juriu (Grand Prix Maruliç -Hvar (Croația), UK International Radio Drama Festival- Canterbury și Grand Prix Nova-București). În 2020, alături de regizoarea croată Jasna Mesariç, va coordona juriului festivalului internațional Grand Prix Maruliç ediția a 24-a. Producțiile pe care le-a coordonat au obținut importante premii internaționale:

Grand Prix Maruliç, Hvar (Croația (2019)- Călătoria lui Orfeu, scenariu sonor de Mădălin Cristescu, regia artistică Attila Vizauer, categoria Short Forms.

Grand Prix Maruliç, Hvar (Croația) categoria Radio Drama (2018), Marele Premiul ABU Asia Pacific Broadcasting Union (2017), Medalia de aur la New York Festivals, categoria Drama Best Special (2018) cu Exploziv de Elise Wilk, regia Mihnea Chelaru.

În cadrul Sezonului cultural România-Franța și a parteneriatului Radio România-France Culture a coordont echipa română a co-producției Imperiul bicefal scenariu original și regia artistică de Ilinca Stihi și Amandine Casadamont (2019). Iar în 2018 a coodonat proiectul special co-produs de Teatrul Național Radiofonic și Radio România Actualități, dedicat Centenarului României și Aniversării a 90 de ani ai Radio Romania, sitcom-ul UNDEva în 28 de Ilinca Stihi.

Irina Zlotea

În prezent, Irina-Mihaela Zlotea este redactor la Radio România, redacția Teatrul Național Radiofonic, al revistei Teatrul azi și colaboratoare a Fundației Culturale "Camil Petrescu".

În 2013, a absolvit Facultatea de Teatru a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din București, cu specializarea în Teatrologie - Jurnalism cultural, cu lucrarea de licență intitulată O estetică a cruzimii - tragediile lui L.A. Seneca. Apoi, în 2016, a finalizat studiile masterale de Teoria și practica editării, ale Facultății de Litere din cadrul Universității București.

La revista Teatrul azi scrie încă din timpul facultății, preocupându-se mai ales de cronică de teatru, retrospective de festival și jurnale de workshop. Participă constant la numeroase festivaluri și evenimente din țară, în calitate de critic de teatru al revistei Teatrul azi sau de jurnalist pentru publicațiile exclusive ale evenimentelor.

În domeniul teoriei și cercetării teatrale, prin colaborarea cu Fundația Culturală "Camil Petrescu", a contribuit la realizarea mai multor volume dedicate unor importante figuri ale peisajului teatral românesc: Cătălina Buzoianu - magie, abur, vis (o antologie teatrologică în trei volume de Florica Ichim și Irina Zlotea), Ileana Ploscaru. Teatru, teatru și iar teatru… (antologie teatrologică de Constantin Paraschivescu și Irina Zlotea), Toca se povestește, vol. II (ediție îngrijită de Florica Ichim, redactare de Irina Zlotea), Ștefan Braborescu - Portret din crâmpeie (ediție îngrijită de Roxana Croitoru și Irina Zlotea). Recent a preluat coordonarea seriei "Dramaturgi de azi". A semnat, alături de Florica Ichim, scenariul radiofonic Sublocotenent în rezervă Camil Petrescu, montat la Teatrul Național Radiofonic, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Pentru o perioadă a fost secretar literar la Teatrul Nottara din București, unde, printre altele, a fost implicată în organizarea Festivalului Internațional de Teatru "Fest(in) pe Bulevard" și a modulelor de Spectacole-lectură ale teatrului.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro