Ascultă e-teatru

Arhiva Evenimente

În 2019, călătorim în jurul lumii cu a VII-a ediție a Festivalului Internațional Grand Prix Nova

Miercuri, 29 Mai 2019 , ora 8.08
 

În perioada 2-7 iunie, în București, Radio România organizează cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovației în creația radiofonică.

În acest an, evenimentul va fi găzduit de Teatrul Național din București - o colaborare onorantă, între două instituții ale artei teatrale, cu tradiție și valoare în peisajul cultural românesc.

Conferința de presă și deschiderea oficială a Festivalului vor avea loc luni, 3 iunie, de la ora 12:00, în foaierul Sălii Mici a Teatrului Național din București.


Audițiile producțiilor în concurs se vor desfășura în perioada 2-6 iunie, începând cu ora 9.00, la Sala Mică a Teatrului Național din București, la care sunt așteptați profesioniști și iubitori ai teatrului radiofonic, deopotrivă. Vă reamintim că limba oficială a festivalului este engleza.


Gala de premiere va fi găzduită de spațiul elegant și primitor al Foaierului Tapiseriei (la etajul Sălii Mari), vineri, 7 iunie, de la ora 16:00.

Competiția


Grand Prix Nova este un eveniment unic în România, dedicat creativității în lumea sonoră, pe care o face accesibilă atât oamenilor de teatru interesați de fenomen, cât și publicului larg. Tematica orientată spre inovație (tehnică, interpretativă, conceptuală ș.a.) în domeniul teatrului radiofonic este o marcă de originalitate în rândul competițiilor europene și nu numai, Grand Prix Nova fiind unul dintre puținele contexte culturale în care experimentul nu este doar invitat să se expună, ci este și premiat la nivel internațional.

În această ediție, 41 de producții de teatru radiofonic, din 19 țări din toată lumea, au fost selectate pentru a concura pentru Marele Premiu, la una dintre cele trei secțiuni de concurs: drama (maximum 60 minute), forma scurtă (maximum 10 minute) și binaural (secțiune inaugurată cu succes în ediția 2018, ce oferă ascultătorilor un nou nivel de experiență audio, audiția 3D în căști).

Mai mult, pasionații de teatru radiofonic vor putea accesa, în toată perioada festivalului, pe site-ul www.eteatru.ro, producțiile radiofonice în concurs, însoțite de textele în limba engleză ale acestora (în format pdf).


Festivalul Grand Prix Nova se prezintă, în fond, și ca o călătorie pasionantă în jurul lumii, pe calea undelor. De la subiectul spectacolelor, la limba vorbită de actori și la țările de producție, ascultătorii descoperă o imagine bogată și grăitoare a spiritului inovator și profesionist din creația sonoră internațională. Dintre țările participante, amintim: Georgia, Iran, Canada, Argentina, Slovacia, Islanda, Germania, Franța, Marea Britanie ș.a.

Juriul


Și în acest an, competiția va fi jurizată de cei mai importanți specialiști din domeniu. Juriul este format din cinci nume recunoscute ale creației radiofonice internaționale. Președintele juriului este Mathias Calmeyer, actor norvegian, autorul și regizorul mai multor spectacole de teatru și operă, seriale tv și filme de scurt-metraj și, în ultimii șase ani, director al NRKRadioteatret. Alături de el, vor decide care sunt cele mai bune producții ale acestei ediții: Jasna Mesariæ (regizor artistic la departamentul de teatru al Radioteleviziunii Croate și laureată a mai multor concursuri internaționale de prestigiu), Alexandre Plank (dramaturg francez, traducător, compozitor, realizator de producții radiofonice, absolvent de filosofie al Universității Bauhaus din Weimar), Akim Mogaji (producător, regizor și formator în domeniul creațiilor audio-vizuale, de artă și documentare, fiind recunoscut pentru importanta sa contribuție în cadrul Asia-Pacific Broadcasting Union) și Ilinca Stihi (regizor cu un palmares impresionant de premii internaționale, recunoscută pentru stilul experimental în care își construiește spectacolele, unul dintre fondatorii Festivalului Grand Prix Nova și membră a numeroase jurii ale festivalurilor de profil).

PremiileTeatrului Național Radiofonic

Radio România își onorează în fiecare an actorii, recompensând ingredientul esențial în reușita unui spectacol sonor, interpretarea la microfon. Oferim anual, distincții pentru interpretările cele mai valoroase ale stagiunii Teatrului Național Radiofonic din anul precedent, pentru cea mai bună actriță, el mai bun actor și debut. Decernarea premiilor TNR va avea loc în cadrul ceremoniei de premiere a competiției internaționale Grand Prix Nova 2019, de vineri, 7 iunie, la ora 16:00, în Foaierului Tapiseriei (de la etajul Sălii Mari a Teatrului Național din București).

Atelierele

Festivalul Grand Prix Nova își asumă rolul de mediu al comunicării și al schimbului de idei creative. De aceea, atelierele sunt o tradiție în evenimentul nostru. Workshopurile ediției a VII-a sunt concepute sub forma unor întâlniri informale, în limba engleză, cu membrii juriului, pe firul unei teme actuale: Reality and fiction / New technologies challenge the aesthetics of the audio dramas.

Mathias Calmeyer, Akim Mogaji, Jasna Mesariæ, Alexandre Plank împreună cu Anamaria Pravicencu (atelier realizat în parteneriat cu "Sâmbăta sonoră") așteaptă profesioniști în domeniu, artiști interesați de noi direcții estetice, dar și publicul preocupat de fenomenul radiofonic, la aceste sesiuni de dialog, profund marcate de personalitatea fiecăruia dintre ei.

Atelierele se vor desfășura zilnic (în perioada 2-6 iunie), începând cu ora 20:00, la Grădina Eden din Calea Victoriei nr. 107, iar accesul e liber.

Pentru ultima întâlnire joi, 6 iunie, ora 20:00, Ilinca Stihi & Amandine Casadamont propun audiția, în premieră absolută, a spectacolului Imperiul bicefal / L'Empire bicephale (varianta în limba română) - o coproducție Radio România Cultural - France Culture. Producția e realizată în cadrul Sezonului Cultural Franța-România 2019 și comentează în cheie comică, sub forma unei satire ficționale, felul în care două societăți, care împărtășesc în același timp diferențe și asemănări, construiesc imaginea unui viitor distopic prin deturnarea valorilor democrației. Spectacolul va fi difuzat și pe Radio Romania Cultural, vineri, 7 iunie, la ora 00:00.

În 2019, Grand Prix Nova, ediția a VII-a este, din nou, un punct de intersecție culturală în domeniul teatrului radiofonic și al creațiilor audio inedite cu cele mai diverse identități. Programul festivalului poate fi găsit pe site-ul evenimentului: www.grandprixnova.ro sau pe pagina de facebook: @gpnromania.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro