Ascultă e-teatru

Arhiva Evenimente

Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: „Lupoaica” de Giovanni Verga, adaptarea radiofonică Domnica Țundrea, regia artistică Vasile Manta, producție a Societății Române de Radiodifuziune

Marți, 14 Mai 2019 , ora 8.55
 

Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic al anul 2018 a fost acordat producției Societății Române de Radiodifuziune: "Lupoaica" de Giovanni Verga, adaptarea radiofonică: Domnica Țundrea. Regia artistică: Vasile Manta, în cadrul celei de- a XXVII-a ediție a Galei Premiilor UNITER, care s-a desfășurat luni, 13 mai 2019, la Teatrul Național Cluj- Napoca.

Pentru a XXVII-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Oana Borș și Mircea Morariu.

Spectacolele care au intrat în atenția juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018.

Juriul final, compus din următoarele personalități ale lumii teatrale: VLAD IVANOV - actor, DOINA MODOLA - critic de teatru, MAIA MORGENSTERN - actriță, CRISTIAN PEPINO - regizor, VIORICA PETROVICI - scenograf, a decis, prin vot secret, în seara Galei, câștigătorii celor 11 categorii de premii.

Spectacolul: "Lupoaica" de Giovanni Verga. Adaptarea radiofonică: Domnica Țundrea. Regia artistică: Vasile Manta.

Data premierei: 15 martie 2018

Traducerea: Olga Mărculescu

În distribuție: Adela Mărculescu, Mircea Rusu, Ioana Calotă, Gelu Nițu, Dorina Lazăr, Petre Lupu, Daniela Ioniță Marcu, Cătălina Mustață, Cristian Simion, Ionuț Kivu

Regia de montaj: Radu Verdeș și Florin Bădic. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.

Scrierile lui Giovanni Verga (1840-1922), binecunoscut autor italian de factură realistă, au generat, de-a lungul deceniilor, ecranizări ori spectacole de mare succes la public și la critica de specialitate. Romancier, autor de proză scurtă și dramaturg, reprezentant de forță al verismului italian, Giovanni Verga este considerat drept un scriitor remarcabil prin vigoarea expresiei și autenticitatea trăirilor surprinse în pagini narative ori teatrale, izbutind să influențeze, pe plan național, literatura de după cel de al doilea război mondial. Finețea observației psihologice se îmbină, în scrierile lui Giovanni Verga, cu sinceritatea expresiei și nota lirică, într-o țesătură extrem de relevantă de stări și de situații. Piesa "Lupoaica" de Giovanni Verga este valoroasă, prin construcția concisă, forța viziunii, puterea sentimentelor, reflectarea stărilor sufletești și pasiunea nemijlocită ce răzbate din toate situațiile scenice, iar traducerea realizată de Olga Mărculescu se dovedește a fi plină de farmec și bogată în nuanțe, păstrând spiritul dramatic al textului, alternând nota sentimentală cu pitorescul stilului popular italian.

Cu atenție la psihologia personajelor, la stările lăuntrice, la încleștările exterioare și interioare, regizorul artistic Vasile Manta a transformat acest univers într-un spectacol radiofonic puternic, dramatic, de o mare plasticitate, îndrumând actorii spre o interpretare firească, astfel încât întâmplările piesei să dobândească autenticitate, iar dialogurile - căldura vieții.

Spectacolul "Lupoaica" de Giovanni Verga aduce o tipologie feminină aparte, fascinantă, de mare profunzime și complexitate psihologică: pe aceea a personajului Pina, pe care-l interpretează, cu incontestabilul său har actoricesc, Adela Mărculescu. Rolul Pinei îi prilejuiește marii actrițe trăiri intense, izbucniri pătimașe, treceri de la mândrie la duioșie, de la o furie excelent dozată, cu mijloace actoricești sigure și eficiente, la o caldă, emoționantă, copleșitoare stare poetică.

Muzica spectacolului, sensibilă și evocatoare, aleasă de către regizorul muzical Patricia Prundea și coloana sonoră gândită de Vasile Manta contribuie la conturarea unui univers profund și nuanțat, amplificând dramatismul, trăirile, pasiunile, emoția spectacolului radiofonic.

Montarea piesei "Lupoaica" de Giovanni Verga la Teatrul Național Radiofonic propune publicului un act artistic expresiv și elocvent, oferindu-le actorilor ocazia de a se confrunta cu partituri generoase, roluri puternice, de a crea un univers în care spiritul popular și poezia sentimentelor se împletesc.

Domnica Țundrea

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro