Premieră absolută la France Culture a versiunii franceze a co-producției Radio România-Radio France, L'Empire bicephale/Imperiul cu două capete de Ilinca Stihi și Amandine Casadamont
Duminică, 31 martie, ora 23, France Culture difuzează în premieră absolută versiunea franceză a satirei politice L'Empire bicephale de Ilinca Stihi și Amandine Casadamont. Premiera versiunii române a producției Imperiul cu două capete va fi difuzată în luna iunie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova 2019, organizat de Radio România. Cele două producții, L'Empire bicephale/ Imperiul cu două capete și Chasseurs, fac parte din programul oficial al Sezonului cultural România-Franța 2019, și ambele sunt realizate în cadrul parteneriatului Radio România-Radio France. După premiera primei producții sonore realizate de partea franceză, Chasseurs de Amandine Casadamont, difuzată în premieră la France Culture în data de 3 martie, premiera franceză de la finalul lunii martie se înscrie între evenimentele care încheie prima parte a Sezonului (28 nov 2018 - 14 aprilie 2019) desfășurat în Franța.
A doua co-producție Radio România- Radio France, L'Empire bicephale/ Imperiul cu două capete urmărește să comenteze în cheie comică, sub forma unei satire ficționale, felul în care două societăți care împărtășesc în același timp diferențe și asemănări, construiesc imaginea unui viitor distopic prin deturnarea valorilor democrației. În luna ianuarie cele două autoare, Ilinca Stihi și Amandine Casadamont, au finalizat la București scenariul, iar în luna februarie au avut loc la Paris, în studiourile partenerului francez France Culture, înregistrările celor două versiuni ale producției, cea franceză, repectiv cea română. După premiera din 31 martie, începând cu luna aprilie producția va putea fi ascultată în regim podcast pe siteul France Culture.
L'Empire bicephale/ Imperiul cu două capete imaginează un fantezist imperiu bicefal, condus de un cuplu franco-român de președinți. După declinul puterii industriale, creșterea nivelului mării și distrugerea echilibrului ecologic, din cenușa Europei se naște un imperiu autoritar, condus discreționar de cei doi președinți. Animalul totemic Moucoq/Cocoșoaie și Astrologul au devenit garanții cunoașterii și ghizii președinților în luarea deciziilor politice. Imperiul bicefal evocă o lume în care democrația în forma sa clasică a fost pervertită de foamea de putere. Fantezia noastră descrie un tablou nuanțat al lumii amenințate de propriile elite, pentru care efortul construcției viitorului e sacrficiat în numele obținerii plăcerii imediate. Acesta e contextul în care…într-o bună dimineață, cei doi președinți se trezesc unul lângă altul într-o realitate ce doar pare familiară, dar care se transformă puțin câte puțin într-un decor neliniștitor. În plină campanie electorală disparițiea inexplicabilă a celor doi președinți impune găsirea unei soluții pentru continuarea campaniei cu orice preț…
Pentru publicul român premiera Imperiului cu două capete va avea loc în luna iunie și va releva valoroasa interpretare a întregii distribuții franco-române care a excelat în interpretarea bilingvă a textului scris la patru mâini de Iinca Stihi și Amandine Casadamont.
L'Empire bicephale/ Imperiul cu două capete de Amandine Casadamont și Ilinca Stihi
În distribuție :
Președinta/Présidente: Johanna Nizard
Președintele/Président:
Gigi Caciuleanu
Cédric:
Damien Houssier
Cocoșoaie/Moucoq și al doilea dominator/ second domina: Thierry Pietra
Astrologul/astrologue: Nedjma Bouakra
Revoltatul/Rebelle: Liviu Bora
Secretarul român/Secrétaire roumain: Ilinca Stihi
Primul dominator/Premier domina: Corneliu Dragomirescu
Copiii/Enfants: Emma Urcan et Valeria Stihi
Mama copiilor/Mère des enfants : Mara Urcan
Cockerul spaniel prezidențial/Epagneul breton présidentiel : Greta
Imnul imperial bicefal/Hymne impériale bicéphale: Jean-Jacques Birgé
Echipa de producție/Equipe de réalisation : Annabelle Brouard, Jean-André Giannechini. Claude Niort
Coordonatori /Coordination : Aurélie Charon, Inès Dupeyron, Oana Cristea Grigorescu
Comisarii producției /Commissaires de création:Jean-Jacques Garnier et Andrei Țărnea
Producție realizată în cadrul Sezonului cultural Franța-România/Cet ACR a été réalisé dans le cadre de la saison France Roumanie 2019