Ascultă e-teatru

Arhiva Evenimente

Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: „Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin”, scenariul radiofonic și regia artistică Gavriil Pinte, producție a Societății Române de Radiodifuziune

Marți, 8 Mai 2018 , ora 8.30
 

Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic al anul 2017 a fost acordat producției Societății Române de Radiodifuziune: „Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin”. O biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso. Scenariul de Emil Boroghină după Tristele și Ponticele, scenariul radiofonic și regia artistică Gavriil Pinte, în cadrul celei de- a XXVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER, care s-a desfășurat luni, 7 mai 2018, la Alba Iulia.

Într-un pavilion amplasat pe esplanada dintre Catedrala Episcopiei Ortodoxe și Biserica Romano-Catolică, special construit pentru acest eveniment, echipele tehnice au ridicat un teatru pentru o zi! Pentru ca patrimoniul-simbol al Cetății Alba Carolina să fie și „decorul” special al acestei ediții a Galei Premiilor UNITER.

Juriul final, care a desemnat câștigătorii din acest an, a fost format din: Dragoș Buhagiar, Marina Constantinescu, Marcel Iureș, Ana Ularu și Alexa Visarion.

La Gală a fost prezent și juriul de nominalizări, format din Călin Ciobotari, Alina Epîngeac și Ludmila Patlanjoglu.

Spectacolul: OVIDIU – Exilatul de la Pontul Euxin – o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso. Scenariul - după TRISTELE și PONTICELE - Emil Boroghină. Traducerea: Teodor Naum. În rolul lui OVIDIU – Emil Boroghină. Dă glas unor gânduri din zilele noastre – Ilinca Tomoroveanu. Scenariul radiofonic și regia artistică: Gavriil Pinte.

În 2017 se împlineau 2000 de ani de la moartea „ poetului iubirilor gingașe”, exilat la Pontul Euxin. Pe malul Mării Negre, Ovidiu - considerat primul nostru poet - avea să-și scrie ultimele opere, Tristele și Ponticele. Tot aici avea să moară. Reputatul om de teatru Emil Boroghină a realizat un recital, scenariul său fiind alcătuit exclusiv din poeme cuprinse în aceste ultime opere; poeme-epistole expediate de poet la Roma, unor prieteni și soției sale. Regizorul Gavriil Pinte a conceput un spectacol radiofonic, pornind de la scenariul alcătuit de Emil Boroghină, adaptându-l și completându-l cu informații despre Ovidiu, despre exilul său, despre contextul istoric și geografic. Personalitatea, fantezia creatoare, umorul fin, perfecțiunea formală a stilului poetului, sunt conturate prin rostirea strălucită a lui Emil Boroghină, susținută de universul sonor gândit de regizorul Gavriil Pinte, împreună cu echipa de creație, într-un spectacol tulburător.

Asistența tehnică: Mariana Epure de la Radio România Oltenia Craiova. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu.

Redactor și coordonator al proiectului Biografii, memorii: Magda Duțu.

Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro