Ascultă e-teatru

Arhiva Evenimente

Două producții Radio România, spectacolele Teatrului Național Radiofonic, „Pisica verde” și „Over the Rainbow”, premiate la New York Festivals World’s Best Radio Programs 2016

Luni, 20 Iunie 2016 , ora 12.12
 

Radio România – Teatrul Național Radiofonic obține două importante premii la New York Festivals World’s Best Radio Programs 2016 (Festivalurile Celor mai bune Programe de Radio din Lume, de la New York), secțiunea „Best Drama Special”: Medalia de argint pentru Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea și regia artistică: Mihnea Chelaru; Medalia de bronz pentru Over the Rainbow, scenariul și regia: Mihnea Chelaru și Ion Puican.

Festivitatea de decernare a premiilor are loc în cadrul Galei Festivalurilor, luni, 20 iunie 2016, între orele 19.00–22.00 (ora locală) la Manhattan Penthouse din New York (80, Fifth Avenue).

Începând din 1982, competiția de nivel mondial New York Festivals premiază cele mai bune programe de radio, realizate de posturi de radio, rețele și producători independenți din întreaga lume.

„Producțiile radiofonice primite în acest an sunt cu adevărat inspirate, dovedind creativitate, inovație și strălucire stilistică”, a declarat Rose Anderson, director executiv al New York Festivals Radio Awards Program. „Aceste programe excepționale atrag, distrează, informează, fiind o mărturie a puterii vocii umane.”

Marele juriu NYF a selectat 296 de finaliști din producțiile trimise din 29 de țări din întreaga lume. Acestea au fost evaluate de către Marele Juriu 2016 luând în considerare valoarea, structura, prezentarea informației, creativitatea și utilizarea mijloacelor specifice radioului.

În finala secțiunii „Best Drama Special” au fost selectate 13 producții de teatru radiofonic.


Pisica verde de Elise Wilk abordează într-o manieră foarte potrivită ca structură, construcție dramatică și construcție a personajelor universul adolescentin, cu temele, modul comportamental și iluziile de astăzi.

Într-un oraș românesc de provincie, șase elevi de liceu trăiesc o viață obișnuită, în care școala, relațiile de prietenie, dorința de distracție domină. Numitorul comun al acestor personaje cu vârste între 16 și 19 ani și care aparțin unor clase sociale diferite este un plictis general provocat de ceea ce le poate oferi orașul în care trăiesc. La vârsta lor iluziile și mai ales senzația de nemurire sunt aproape palpabile iar responsabilitatea trece pe locul secund. Metafora care dă titlul piesei, pisica verde, are exact această semnificație a iluziei libertății pe care o caută acești tineri, a dorinței lor de depășire a unor constrângeri, toate reliefate cu naturalețe de autoare, fără gust pentru exces sau caricaturizare. Modul de a se comporta și limbajul personajelor sunt firești și nimic nu poate anticipa tragedia ce urmează să se petreacă.

Autoarea renunță deliberat la cronologie și la acțiunea lineară, propunînd în schimb o compoziție ingenioasă de dialoguri, introspecții, rememorări, reveniri și fragmente retroactive. Adaptarea radiofonică a lui Mihnea Chelaru, care semnează și regia artistică, este la rândul ei ingenioasă, dinamică, cu planuri sonore bine gândite, atributele specifice teatrului radiofonic modern, având o distribuție cu actori foarte tineri și talentați: Dan Clucinschi, Bianca Elena Babașa, Ciprian Chiricheș, Maria Alexandra Răduță, Lia Cristina Marin, Alin Potop. Redactor: Costin Tuchilă. Regia de montaj: Dana Lupu și Robert Vasiliță. Regia de studio: Janina Dicu. Înregistrări teren: Bogdan Dumitrescu. Regia tehnică și muzicală: Mădălin Cristescu. Data difuzării în premieră: 25 aprilie 2016, Radio România Actualități.


Over the Rainbow este prima piesă de teatru radiofonic cu sunet mixat Stereo Binaural (3D) din România, un spectacol care ridică un semnal de alarmă cu privire la societatea de azi, către ce ne îndreptăm și asupra izolării și ștergerii individului într-o lume din ce în ce mai mecanizată și robotică. Un semnal de alarmă sub forma unei piese scurte de teatru radiofonic.

Pornind de la citatul din Eugène Ionesco: „Nu este răspunsul care ne luminează, ci întrebarea”, piesa a fost construită într-o atmosferă ce aduce aminte de 1984 de George Orwell sau Brazil de Terry Gilliam, guvernată de replica lui J. F. Kennedy: „Ask not what your country can do for you, but what you can do for your country.” („Nu întreba ce poate face țara pentru tine, întreabă ce poți face tu pentru țară.”)

Over the Rainbow este o piesă scurtă scrisă și regizată de Mihnea Chelaru și Ion Andrei Puican, câștigători ai mai multor premii naționale și internaționale la festivaluri de specialitate. Din distribuție fac parte Andrei Popov și Bianca Alexandru Chelariu. Vocile robotice din piesă au fost create cu ajutorul www.naturalreaders.com. Sound design: Mihnea Chelariu. Muzică: Better days, Novemberwww.bensound.com (creative commons license). Interpretare la pian: George Marcu. Înregistrare din anul 2015.


Amănunte despre New York Festivals: 

http://www.newyorkfestivals.com/radio/


http://www.newyorkfestivals.com/radio/main.php?p=1,4&newsp=3&id=301


Ascultă Over the Rainbow: http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/over-the-rainbow-prima-piesa-de-teatru-radiofonic-cu-sunet-mixat-stereo-binaural-3d-de-la-teatrul-national-radiofonic/


Vezi și: http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/nu-n-am-vazut-pisica-verde/

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro