Ascultă e-teatru

Arhiva Evenimente

Premiile ediției 2016 a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, decernate la Palatul Elisabeta

Sâmbătă, 4 Iunie 2016
 

Festivitatea de premiere a laureaților celei de-a patra ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principesa Moștenitoare Margareta a României, Custodele Coroanei, a avut loc astăzi la Palatul Elisabeta.

Ceremonia s-a desfășurat în prezența Alteței Sale Regale Principesa Maria, căreia i s-a alăturat Katharina Rathouska – Directorul Departamentului de Radio Drama și Literatură al Radiodifuziunii Cehe, Președintele Juriului, Directorul Centrul Cultural Media al Radio România – Atila Vizauer, participanții la festival și reprezentanți ai presei.„Doresc să transmit din partea Principesei Margareta a României felicitări sincere tuturor participanților cât și câștigătorilor de astăzi, care și-au asumat realizarea la un înalt nivel a unor opere din această artă specială. Radio România merită și ea felicitări pentru organizarea acestui important festival”, a declarat Alteța Sa Regală Principesa Maria.Atila Vizauer, Directorul Centrul Cultural Media al Radio România, a ținut să remarce că „este o onoare să ne aflăm aici, astăzi, cu această ocazie specială și, încă o dată, îmi exprim gratitudinea pentru înaltul patronaj al Alteței Sale Regale oferit acestui eveniment. Festivalul Internațional Grand Prix Nova este un proiect al radioului care a devenit un adevărat reper în viața culturală mondială”.Katharina Rathouska, producător de teatru scurt în Cehia, membru al bordului Radio Drama Group din cadrul EBU, președintele juriului Grand Prix Nova 2016, a mulțumit Familiei Regale a României pentru găzduirea evenimentului, dar și organizatorilor de la Radio România și celorlalți membri ai juriului pentru profesionalismul lor la ediția de anul acesta a festivalului. A anunțat apoi laureații:SECȚIUNEA TEATRU SCURT

Locul I - Pedal Power, autor și regizor: Charles Trahan / ARTE Radio, Franța;

Locul II – Shut the Windows! Shut the Windows!, autor: Gerhard Meister, regizor: Päivi Stalder / SRF, Elveția;

Locul III – Thinking of Something I Don't Know, autor și regizor: Martin Daske / tribord studio, Germania.


SECȚIUNEA RADIO DRAMA

Locul I – So Far Away From Life, autor: Ulrich Bassenge, regizor: Johannes Mayr / SRF, Elveția;

Locul II – Pamela, autor și regizor: Sebastian Dicenaire / acsr, Belgia;

Locul III – Traitors, autori: Ilana Navaro și Silvain Gire, regizor: Samuel Hirsch / ARTE Radio, Franța.În partea a doua a festivității, Atila Vizauer și Principesa Maria au oferit trei premii speciale pentru roluri excepționale realizate de actorii români în premierele radiofonice ale stagiunii 2015 a Teatrului Național Radiofonic.Laureații Premiilor Teatrului Național Radiofonic sunt:

Florentina Tănase - Premiul pentru debut, în rolul Povestelnicul din spectacolul Rapunzel, de Frații Grimm.

Oana Maria Mărgineanu - Premiul pentru cel mai bun rol feminin – Cătălina Toderoiu, în spectacolele Cătălina Toderoiu - Viteaza de la Jiu și Cătălina Toderoiu - Zbor spre libertate, scenarii radiofonice de Ion-Costin Manoliu.

Marius Manole - Premiul pentru cel mai bun rol masculin, în Piotr Ilici Ceaikovski din spectacolul Ceaikovski, de Nina Berberova.Între 30 mai și 3 iunie, în sălile de conferințe ale Hotelului Continental, s-au desfășurat audițiile și dezbaterile juriului și creatorilor programelor înscrise în concurs, prilej pentru toți cei prezenți de a cântări noile tendințe stilistice, precum și viitorul teatrului radiofonic.

Grand Prix Nova este singurul festival de producții sonore care își propune ca temă Inovația. Ediția din acest an confirmă o tradiție onorantă, Grand Prix Nova având deja o frumoasă reputație între festivalurile internaționale și, judecând după calitatea producțiilor, și-a definit riguros profilul incitându-i la mai multă originalitate pe creatorii de spectacol radiofonic din întreaga lume. Anul acesta festivalul a primit la București un număr record de participanți - 44 de producții de înaltă calitate din 21 de țări din întreaga lume.

Juriul a fost format din patru personalități internaționale și un nume de marcă al creației radiofonice românești. Președintele juriului a fost anul acesta Katharina Rathouska – Directorul Departamentului de Radio Drama și Literatură al Radiodifuziunii Cehe, inițiator și producător al seriei de teatru scurt multipremiată internațional Minute Plays, membru al bordului Radio Drama Group din cadrul EBU. Alături de ea au fost Vijay Sadhu - Senior Executive, Programming Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU), Dmitri Plax – scriitor, producător și regizor în cadrul Departamentul Radio Drama (Radio Suedia), Stefano Gianotti – compozitor, autor și interpret, dublu laureat al distincției Karl-Sczuka-Preis și Oana Cristea Grigorescu – critic de teatru și jurnalist cultural la Radio România Cluj, doctor în muzică al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

Duminică, 5 iunie, de la ora 18:00, în ultima zi a festivalului, pe scena Sălii Radio va fi jucat spectacolul Surpriza/În afara programului, după un text semnat de Federico Fellini și Nicola Manzari. Intrarea la spectacol este liberă.


Foto: Alexandru Dolea
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro