Ascultă e-teatru

Arhiva Evenimente

NE AUZIM LA MAJESTIC de 10 ani

Marți, 3 Martie 2015
 

Remarcabila rezistență în timp a proiectului de audiții radiofonice intitulat NE AUZIM LA MAJESTIC se datorează, în primul rând, implicării reale, responsabile și generoase cu care organizatorii - Teatrul Național Radiofonic și Hotelul Ramada-Majestic - au tratat evenimentul cultural propus acum 10 ani de către regizorul Mihai Lungeanu. Prin deosebita amabilitate a gazdelor, cele peste 400 de premiere oferite ascultătorilor de teatru radiofonic au putut fi „degustate” în avanpremieră, în prezența realizatorilor și alături de numeroși invitați: binecunoscuți dramaturgi, actori, regizori, critici, oameni de teatru și film.

Fidelitatea publicului prezent la audițiile săptămânale - alcătuit din prieteni și admiratori ai teatrului radiofonic - a confirmat valabilitatea argumentelor care au susținut și impus proiectul: promovarea producțiilor Teatrului Național Radiofonic (premiere, fonoteca de Aur, aniversări), realizarea unui dialog creativ între producătorii și beneficiarii ofertelor propuse, re-integrarea teatrului radiofonic în peisajul cultural bucureștean.

Bine fixat în harta afectivă a zilelor de luni, proiectul își propune să continue și să dezvolte atât oferta culturală, cât și relația particulară cu publicul ascultător, producând beneficii de imagine și de prestigiu tuturor celor implicați. Permanenta noastră preocupare pentru susținerea fără rezerve a importanței teatrului radiofonic este motivată și de realitatea constatării că dacă, în timp, apreciatele voci ale binecunoscuților actorilor nu se schimbă, păstrându-și intactă valoarea, tot în timp se modifică semnificativ capacitatea urechii de a descifra subtilitățile ascunse în glasurile care construiesc un spectacol de teatru radiofonic. Ritmul din ce în ce mai greu de controlat al vieții cotidiene, provocările cu implicare personală devenite permanență, avalanșa de informații vizuale și sonore care amenință atât limpezimea minții cât și echilibrul sufletesc, toate duc spre o firească distanțare față de procesul de ascultare a unei producții de teatru radiofonic. Starea de relaxare generoasă, atât de necesară pentru recunoașterea și asimilarea mesajelor etice și estetice pe care teatrul radiofonic își propune să le ofere de fiecare dată, se poate realiza, cu recunoscute performanțe, și alături de participanții la audițiile de la Majestic, care în cei zece ani au construit o inedită definiție pentru noțiunea de public ascultător. Ieșirea producției radiofonice din laboratorul creației sale a oferit mereu celor prezenți o emoție suplimentară, atât prin întâlnirea cu „vocile” îndrăgiților artiști dramatici, cât și prin posibilitatea creatorilor (dramaturgi, scenariști, redactori, compozitori, actori, regizori) de a-și expune public crezul și tainele creativității dovedite.

Evenimentul care își propune să celebreze împlinirea celor zece ani va avea loc luni 2 martie, ora 11.00. 2015, odată cu premiera spectacolului radiofonic realizat pe baza textului ACOLO, semnat de Doru Moțoc. Primitorul bar al hotelului Ramada-Majestic, de cele mai multe ori neîncăpător, ne așteaptă, ca de fiecare dată, cu difuzoarele pregătite de audiție (grație inimoșilor colegi profesioniști de la serviciul de transmisii exterioare), pentru a continua să punem în valoare provocarea de a vedea ceea ce auzim și de a auzi ceea ce vedem. Cu speranța sinceră, adresată tuturor celor care ne-au fost alături, de a rămâne în permanență sănătoși la minte, la trup și la suflet.Mihai Lungeanu

- inițiatorul proiectului -

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro