Ascultă e-teatru

Arhiva Alte premii

Prix Marulic pentru Teatrul National Radiofonic

Vineri, 9 Iulie 2010
 
Premiul al II-lea al Festivalului International "Prix Marulic" a fost decernat spectacolului radiofonic "Maldoror sau Biografia sentimentala a unui criminal în serie" (productia Redactiei Teatru a Societatii Române de Radiodifuziune).
Scenariu radiofonic si regia artistica: Ilinca Stihi În distributie: Zoltan Octavian Butuc, Alex Vasilache, Manuela Ciucur, Gabriel Spahiu, Madalina Anea, Mihai Mos. Redactor: Crenguta Manea. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicala: Madalin Cristescu. Regia tehnica: Madalin Cristescu si Mihnea Chelaru.

Redactia Teatru a înscris spectacolul "Maldoror - biografia sentimentala a unui criminal în serie", scenariul radiofonic si regia artistica Ilinca Stihi, dupa difuzarea în premiera la Radio România Cultural (7 martie 2010), la International Festival of Radio Plays and Documentary Drama, Prix Marulic, prestigioasa manifestare artistica organizata de Departamentul de Teatru al Radiodifuziunii din Croatia care s-a desfasurat în perioada 15-21 mai, 2010.
"Prix Marulic" - timp de sapte zile, în orasul Hvar de pe insula cu acelasi nume, din Croatia, festivalul este dedicat atât emisiunilor si documentarelor radio, cât si spectacolelor radiofonice ("fiction"), aceasta sectiune având un profil inedit consacrat interpretarii contemporane a operelor clasice. Editia 2010 (festivalul se desfasoara de 14 ani) a inclus circa 70 de productii din 22 de tari din întreaga lume. Creatia Ilincai Stihi, "Maldoror - biografia..." a fost distinsa cu premiul al II-lea si a avut doar cu un vot mai putin fata de spectacolul clasat pe primul loc - "Crima si pedeapsa", dupa Dostoievski (Suedia). Premiul al III-lea a revenit unei productii BBC: "Jurnalul unui opioman".
"Maldoror - biografia..." face subiectul unei campanii de promovare care consta în auditii organizate în cafenele si spatii culturale neconventionale, din Bucuresti si din tara, cu scopul de a apropia ascultatorii de un alt mod de manifestare a sensibilitatii, exprimata prin forme artistice contemporane si în spectacolul radiofonic. Prima întâlnire de acest fel cu publicul are loc la Sala de Lectura a Teatrului Act, miercuri, 16 iunie 2010, ora 18:30.
"Maldoror - biografia sentimentala a unui criminal în serie" trimite la personajul operei poetice a lui Lautréamont, "Les Chant de Maldoror", si face parte dintr-un triptic sonor care cuprinde scenarii originale, semnate de Ilinca Stihi, pornind de la universuri poetice de mare anvergura. Urmatoarea lucrare este inspirata din "Un saison en enfer" de Arthur Rimbaud, iar ultima parte are ca punct de plecare "Aurélia" de Gérard de Nerval. Având ca supra-titluri, Infernul, Purgatoriul si Paradisul artificial, fiecare eseu sonor contureaza, ca un arc peste timp, câte o dimensiune a spiritului contemporan în dialog direct cu reflexia ei poetica surprinsa de acuitatea artistului modern într-un moment de mare sensibilitate si vizionarism al culturii franceze, în timpul celei de a doua jumatati a secolului XIX.
Eseul radiofonic, ''Maldoror - biografia sentimentala a unui criminal în serie'', propune un dialog teatral între personajul Contelui de Lautréamont, Maldoror, din opera poetica ''Les Chants de Maldoror'', si un altul inspirat din realitatea contemporana româneasca, Tânarul.
Interferentele între universul liric al lui Lautréamont si lumea Tânarului se stabilesc având drept punct central fascinatia exercitata de experimentarea raului; autoarea scenariului constata relativizarea tot mai accentuata a limitei dintre bine si rau, dizolvarea reperelor care le separa si care genereaza în cultura europeana moderna, ca si pentru cea contemporana, aparitia unor prezente imaginare în a caror serie luciferica se înscrie si Maldoror.
Undeva în România acestor zile, într-un apartament ca atâtea altele, Tânarul se simte sufocat de cliseele unei existente standardizate între super-market si entertaiment-ul devenit la fel de banal ca shoping-ul în consumismul generalizat; în acest context frustrant, singura evadare posibila pentru Tânar ramâne aceea într-un paradis iluzoriu, în care sursa de adrenalina este experienta comiterii interdictiei, a încalcarii Legii; doar asa senzualitatea mai poate fi facuta sa palpite. De aceea, personajul afirma: "Ce altceva sa faci decât sa rupi gâtul unuia, ca la pui, si sa te uiti cum curge sângele. De curiozitate, e ca la Discovery; de curiozitate poti sa-l tai si în doua si sa-l scotocesti prin maruntaie. Cool! Nuantele sunt vii". O viata fara orizont careia doar imaginea publicitara a Fetei de la pai'spe îi mai aduce ceva culoare.
Fata de la pai'spe, Mama, Tata, Groparul sunt personaje care apropie traseul Tânarului de cel al lui Maldoror si îl completeaza.
În spectacolul ''Maldoror - biografia ...'', Ilinca Stihi construieste o continuitate între confuzia disperata a Tânarului, atras de un experimentalism al ororii fara nici o masura în ordine morala, si placerea, distilata pâna la cea mai pura esenta, încercata de Maldoror atunci când faptuieste, cu delicii, gama întreaga a bestialitatii. Vocile reunite ale celor doua personaje realizeaza transferul temei din realitatea poetica a secolului al XIX-lea, în cea a lumii de astazi: raul experimentat din ratiuni fals estetice si din dorinta de a sfida Legea.

Crenguta MANEA

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2015 | 2014 | 2013 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro