Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Toți cei care cad de Samuel Beckett audiție cu public la Sala de Lectură a Teatrului Act

Joi, 3 Februarie 2011
 
Proiectul TEATRU&CEAI continuă prin prezentarea miercuri, 9 februarie 2011, ora 19:00, a spectacolului Toți cei care cad de Samuel Beckett.

Teatrul Național Radiofonic – Redacția Teatru a Societății Române de Radiodifuziune și Fundația Teatrul ACT – Sala de Lectură realizează, în stagiunea 2010-2011, un parteneriat, TEATRU&CEAI, ce constă în audiții cu public ale unor spectacole de teatru după dramaturgie modernă și contemporană, sau noi variante radiofonice ale unor texte dramatice clasice. În spațiul rafinat și primitor al Ceainăriei Sala de Lectură – Teatru ACT, publicul are posibilitatea să cunoască creațiile unor consacrați actori sau tineri talentați care vor să se impună, în montări ale unor regizori exersați și convinși de posibilitățile expresive ale universului artistic sonor ce dă identitate teatrului radiofonic.

“Dumnezeu îi sprijină pe toți cei care cad și îi ridică pe toți cei smeriți” – este versetul psalmului 145 citat de Samuel Beckett în finalul piesei Toți cei care cad (All That Fall), psalm care pare să-l fi inspirat, ca temă, pe dramaturgul irlandez în scrierea textului menționat, în fapt, o piesă radiofonică.

Nevoia de a fi sprijiniți de un Dumnezeu mântuitor în toate avatarurile noastre existențiale – mici sau mari, împiedicări sau căderi din proiectul divin – transpare în piesa Toți cei ..., scrisă în 1956 (la puțin timp după premiera pariziană a spectacolului Așteptându-l pe Godot, și este subliniată dorința de protecție pe care omul o resimte din partea aceluiași Dumnezeu abandonat tot de el.

Doamna Rooney – personajul principal din piesa Toți cei... – se luptă cu o bătrînețe pe care o consideră nedreptatea majoră a vieții. Cu arme inegale, se luptă cu destrămarea fizică, cu bolile, cu durerile pe care nu le mai poate controla, cu o îngustare tot mai abruptă a speranțelor și posibilităților sale. Și cu o singurătate tot mai sufocantă, devastatoare. Pare să fie povestea oricărui destin omenesc – așa și este –, iar Samuel Beckett reușește să construiască un univers uman invadat de poezie, poate aspră dar autentică, și având drept contra-punct un umor mușcător, lucid, care salvează personajul de lamentări. Regizorul artistic Attila Vizauer a realizat distribuția grupând în jurul actriței Mariana Mihuț, căreia i-a încredințat personajul Doamna Rooney, parteneri pe măsură: Victor Rebengiuc, Constantin Cojocaru, Petre Nicolae, Gelu Nițu, Mircea Constantinescu, Liliana Pană, Pavel Bartoș, Silviu Biriș. Regia de studio a fost asigurată de Milica Creiniceanu, regia tehnică este semnată de inginer Mirela Georgescu, iar cea muzicală de Patricia Prundea.

La cincizeci de ani de la premiera absolută pe care piesa radiofonică Toți cei care cad de Samuel Beckett a avut-o la Radio BBC, 13 ianuarie 1957, Redacția Teatru a Societății Române de Radiodifuziune lansează și premiera românească, realizată cu sprijinul British Council, premieră difuzată în seria Dramaturgi Străini Contemporani, sâmbătă, 13 ianuarie 2007, la Radio România Internațional. Este evenimentul prin care Teatrul Național Radiofonic a încheiat Anul Samuel Beckett – anul 2006; au trecut mai bine de 100 de ani de la nașterea dramaturgului de a cărui operă este legată schimbarea temelor, a limbajului și a modalităților de expresie din teatrul contemporan și valoarea acestei opere păstrează încă noi dimensiuni ce trebuie descoperite.


Crenguța Manea
Realizator Redacția Teatru,
Societatea Română de Radiodifuziune

Arhiva : 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro